Oost-Europese wapenfabrikanten profiteren van de oorlog in de Oekraïne

(Vertaling: E.J. Bron)

Een onderzoekbericht laat zien hoe Oost-Europese wapenfabrikanten hun winsten verveelvoudigd hebben, doordat ze hun wapenleveringen aan de Oekraïne sinds het begin van de Russische militaire operatie tegen Kiev exponentieel hebben opgevoerd.

“Oost-Europa´s wapenindustrie produceert geweren, artilleriegranaten en andere militaire goederen in een tempo dat sinds de Koude Oorlog niet meer te zien was, omdat de regeringen in de regio vooroplopen met de inspanningen om de Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland te ondersteunen”, berichtte Reuters gisteren.

Ruslands is de militaire campagne in zijn zuidelijke buurland in februari gestart. Het zegt deze operatie gestart te zijn om de pro-Russische bevolking in de Oost-Oekraïense regio´s Loehansk en donetsk tegen de vervolging door Kiev te verdedigen.

De beide republieken hadden zich in 2014 van de Oekraïne losgemaakt en geweigerd de door het Westen ondersteunde Oekraïense regering te erkennen, die een democratisch gekozen Ruslandvriendelijke regering ten val gebracht had.

Sinds het begin van de oorlog hebben de bondgenoten van Kiev, met voorop de VS en Groot-Brittannië, de Oekraïne met moderne wapens volgepompt – een stap, die volgens Rusland de vijandelijkheden alleen maar zou verlengen.

Polen is nu het op twee na belangrijkste land voor wapenleveringen aan de Oekraïne en de Tsjechische Republiek het op acht na belangrijkste, staat er in het bericht, dat zich beroept op cijfers van het Instituut voor Wereldeconomie in het Duitse Kiel.

“Rekening houdend met de realiteiten van de aanhoudende oorlog in de Oekraïne en de zichtbare houding van veel landen, die erop gericht zijn een verhoging van de uitgaven op het gebied van de defensiebegrotingen, bestaat er een echte kans om nieuwe markten te ontsluiten en de exportinkomsten in de komende jaren te verhogen”, zei Sebastian Chwalek, CEO van de Poolse staats bewapeningsgroep (PGZ).

PGZ is nu van plan om in de komende tien jaar tot 8 miljard Zloty ($ 1,8 miljard) te investeren, meer dan het dubbele dan het doel voor de oorlog, aldus Chwalek tegenover Reuters.

De onderneming, die naar eigen zeggen artillerie- en mortiersystemen, houwitsers, kogelvrije vesten, kleine wapens en munitie aan de Oekraïne heeft geleverd, zal zijn voor de oorlog vastgestelde omzetdoel van 6,74 miljard Zloty ($ 1,4 miljard) tot 2022 waarschijnlijk overtreffen.

De Tsjechische ambassadeur bij de NAVO, Jakub Landovsky, liet zich eveneens uit over de stijging van de Oost-Europese wapenleveringen aan de Oekraïne: “Dit is een grote kans voor de Tsjechen om de behoefte te dekken, nadat we de oude bestanden uit de Sovjettijd aan de Oekraïners hebben overgedragen. Dit kan andere landen laten zien dat wij een betrouwbare partner in de bewapeningsindustrie zijn.”

De Oekraïne heeft van de Tsjechische onderneming wapens en uitrusting ter waarde van bijna 50 miljard Kronen ($ 2,1 miljard), waarvan ongeveer 95% commerciële leveringen waren, zoals de Tsjechische viceminister van Defensie, Tomáš Kopečný, tegenover Reuters verklaarde.

Bron:
contra24.online

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Oost-Europese wapenfabrikanten profiteren van de oorlog in de Oekraïne

 1. boorzalf zegt:

  Even wat anders, dat wk voetbal is dat de Afrika Cup????

  Geliked door 1 persoon

  • Leo 1 zegt:

   Nee, joh,…… Heeft iets te maken met Global Warming of zo……

   sic

   Like

  • saddy zegt:

   Hoewel ik deze opmerking heel grappig vind doet het mij ook denken aan de pagina Young Global Leaders van klausje.
   Daar staat ook bijna geen bleekscheet meer tussen.
   In de file zie je nog veel soortgenoten maar globaal stellen we binnenkort helemaal niets meer voor.
   Het wordt dus de hoogste tijd dat blanken als bedreigde diersoort gezien gaan worden. Of dat we Bill Gates de vrije hand geven.

   Hoe fijn die “”Afrika Cup”” is kun je ook zien aan Madagascar met zijn vele eenmalige dier- en plantensoorten.. De helft van de vegetatie is inmiddels vernietigd. Dat moet echt stoppen.

   Like

 2. Olie bol zegt:

  Nederlandse operatie ’Kachels voor Oekraïne’

  ROTTERDAM – Een groep Nederlandse ondernemers wil de aanstaande barre winter in het kapot gebombardeerde Oekraïne niet afwachten en is gestart met een actie om binnen een paar dagen een kleine vierhonderd kachels naar het oorlogsgebied te vervoeren.

  De huizen in Nederland zijn niet stuk maar zitten wel in de kou.
  Krijgen de Nederlanders ook kachels

  Geliked door 5 people

  • boorzalf zegt:

   Die halve gare in de midden was op tv bij bnn/vara, wat een lul verhaal hing hij op.

   Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   @Oliebol;
   Het enige wat we hier kunnen krijgen Oliebol is de tering en dat is al jaren gratis verkrijgbaar, is het enige echte cadeau van alle Qut-kabinetten Rutte..We zijn toch F.g.het enige land ter wereld waar je 2x modaal kunt verdienen en na aftrek van alle heffingen en belasting die z.g. van je loon af gaan, resteert er hooguit een halve modaal trek daar alle andere belastingen van alle andere zaken van af dan resteert de voedselbank of de markt op het eind van de dag(ook een soort voedselbank). Wat nog erger is, dat we het nog pikken ook…. ook daarin zijn we het enige land ter wereld

   Like

  • BosscheBol zegt:

   Dit zijn volgens mij gaskachels (GIMEG).
   Ik denk toch niet dat die Oeki’s gas krijgen van ome Poetin?
   Maar misschien is het die 3 Hollanders van de foto eerder om de subsidie te doen?

   Like

  • ronjaspers zegt:

   Olie bol.De geschiedenis herhaald zich,weer heulen nederlanders met de nazi,s.

   Geliked door 1 persoon

 3. Boike zegt:

  De winst van de Oost-Europeese wapenindustrie wordt de ondergang en het failliet van Oekraïne.

  Wat is die Zelensky toch een geweldige comediant. Ja toch ???

  Applaus !!!

  Geliked door 2 people

 4. jungleelephant zegt:

  En als niemand zich er in gemengd had was het al lang afgelopen geweest en waren vele levens gespaard gebleven!

  Geliked door 4 people

  • chrisdirick zegt:

   Dat was juist de opzet Jungleelephant, het was de bedoeling om er zich mee te bemoeien, daar is jarenlang naartoe gewerkt. Het doel heiligt de middelen. Als de middelen mensenlevens betreffen, who cares, mensen worden gratis en voor niets gemaakt. Iets wat gratis is heeft geen waarde. Behalve voor diegene van wie dat leven is uiteraard. Dat mag echter nooit in de weg staan van het grotere goed, de ultieme verrijking van de boven ons gestelden.

   Geliked door 4 people

   • LUCIA zegt:

    Juist dit is al zolang van tevoren gepland, deze kliek wezens denkt in honderden jaren, ze zijn behoorlijk intelligent maar niet creatief en daarom haten ze ons ook zo, omdat we helaas niet zo voorspelbaar zijn als ze zouden willen, vandaar ook de chips

    Geliked door 2 people

 5. ronjaspers zegt:

  Wapenfabrikanten hebben absoluut geen belang bij vrede,dan kunnen ze niks verkopen.Hetzelfde geld voor de big pharma mafia,die willen geen gezonde mensen.Daar kunnen ze niks aan verdienen,ze maken mensen ziek met hun vergif en houden ze ziek.De banken hebben ook heel veel belang bij oorlog,want die moet gefinancieerd worden.En voor de maximale winst financieren ze beide partijen,zowel vriend als vijand.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s