Moeizame weg naar de onafhankelijkheid: Hoogste Britse gerechtshof wijst Schots referendum af

(Vertaling: E.J. Bron)

De Schotse hoop op een spoedige onafhankelijkheid van Londen heeft eerst even een domper gekregen. Het hoogste Britse gerechtshof heeft nu geoordeeld dat het Schotse parlement geen onafhankelijkheidsreferendum mag beginnen zonder toestemming uit Londen. De Schotse minister-presidente Nicola Sturgeon kondigde aan desondanks aan de onafhankelijkheidskoers vast te houden.

“We zouden er niet aan moeten twijfelen dat vanaf vandaag de democratie op het spel staat”, zei Sturgeon in Edinburgh. De gerechtelijke uitspraak, die ze zou erkennen, zou de “mythe” hebben weerlegd dat het bij het Verenigd Koninkrijk om een vrijwillige unie van partners zou gaan. De onafhankelijkheidscampagne “Time for Scotland” vroeg retorisch: “Is dit een unie of een gevangenis?”

Uit andere delen van het land komt ook solidariteit met Schotland. Liz Saville Roberts, fractievoorzitster van de partij “Plaid Cymru”, die streeft naar een onafhankelijk Wales, verklaarde dat het vonnis van het hoogste gerechtshof “het fundamenteel ondemocratische wezen van de Westminster-heerschappij” zou ontmaskeren.

Surgeon sprak van een “bittere pil”, maakte echter duidelijk dat haar Schotse Nationale Partij (SNP) nu de voor 2024 geplande Britse parlementsverkiezingen als de-facto-referendum zou beschouwen. Mochten dan de voorstanders van onafhankelijkheid – waartoe ook de Groenen en de afsplitsing van de SNP, “Alba”, behoren – een meerderheid krijgen, dan kan Sturgeon het verkiezingsresultaat als mandaat voor een uittreding beoordelen. De politicologe Kirsty Hughes noemt deze handelwijze “clever”. Want wanneer daadwerkelijk een meerderheid van de Schotten op deze partijen zou stemmen, zou de druk op Londen toenemen.

De Schotse regering had het Supreme Court om opheldering verzocht of het regionale parlement in Edinburgh zonder toestemming uit Londen een referendum zou mogen houden. Sturgeon had zo´n “adviserend” en niet bindend referendum voor 2023 gepland. Bij een eerste onafhankelijkheidsreferendum in 2014 had een meerderheid van 55% zich voor een verblijf in het Verenigd Koninkrijk uitgesproken. Wat betreft Londen is sindsdien de kwestie beslist. Sturgeon argumenteert echter dat de Brexit, die de Schotten in 2016 duidelijk afgewezen hadden, de uitgangssituatie veranderd zou hebben. Zij wil een onafhankelijk Schotland terugleiden in de EU. Het Supreme Court argumenteerde in zijn vonnis dat een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland niet onder de competenties van het Schotse parlement zou vallen, de kwestie zou veelmeer tot de aangelegenheden behoren die voorbehouden zouden zijn aan de centrale regering.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Moeizame weg naar de onafhankelijkheid: Hoogste Britse gerechtshof wijst Schots referendum af

 1. Andre zegt:

  Het wordt allemaal steeds gekker want 2016 is geen 2022/23 meer want alles is nu anders en gaat ook anders worden. Schotten en Ieren zijn geen London en dan heb je ook nog van die mafkezen op Wales oh manman wat zijn die belangrijk. Bruxxels kapot NATO stuk nou wie het weet mag het zeggen. Gelukkig hebben wij een sterk duotje Rutte Kaag om ons door hun ellende te loodsen.

  Like

 2. bobzelf zegt:

  ONAFHANKELIJK . EN DAN BIJ DE EU ??

  DUS OPEN NA GRIEKENLAND … UKRAINE … GRIEKENLAND 2.0

  DAN OOK MAAR SCHOTLAND … GRIEKENLAND 3.0
  KAN ER GEWOON WEL BIJ TOCH ??

  MIJN GOD . JE ZOU TOCH TERUG KUNNEN GEWOON NAAR DE E.E.G.

  VOORDAT DIT GEKENHUIS EU WERD OPGESTART

  IK ZOU ME REGELRECHT AANSLUITEN BIJ THE BRICS ..

  MAAR NEE. U MOET NAAR GOD GEHOLPEN WORDEN

  OOM DAGOBERT DUCK

  Like

 3. Ravian zegt:

  Schotland is gewoon economisch niet in staat het huidige welvaartsniveau in stand te houden.
  Maar de Schotten worden wat dat betreft door hun EU-geile politieke leiding (en de media) voorgelogen, net als de Oekraïners in 1991 overigens.
  En de “worst” die hen wordt voorgehouden is hertoetreding tot de EU, en het vooruitzicht daar aan de subsidie-tiet te kunnen gaan hangen.
  Probleempje daarbij is dat Schotland helemaal niet aan de toelatingseisen van de EU voldoet, maar ook daar wordt de Schotse bevolking over voorgelogen.
  En gezien vóór Brexit het UK vier Euro aan de EU afdroeg voor elke Euro die Schotland van de EU ontving gaat het sowieso nog maar de vraag wezen of Schotland na hertoetreding een netto ontvanger zou worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s