Belgrado, Bagdad, Kiev: De huichelarij van het Westen

Amerikaanse raketaanval op de Irakese hoofdstad Bagdad op 20 maart 2003.

(Door: Pierre Lévy – Vertaling: E.J. Bron)

De balans van de oorlogen van het Westen verduidelijken de huichelarij van de VS en de EU, die zich snel voordoen als verdedigers van de Oekraïense weduwen en wezen evenals van de nationale integriteit en soevereiniteit.

Woensdag 24 maart 1999. Een luchteskader van de NAVO stormt op Belgrado af. De bommenregen die op Servië neerdaalt, duurt 78 dagen. Het land wordt uiteindelijk gedwongen de afsplitsing van Kosovo toe te laten, wat het begin vormt van het uitroepen van de onafhankelijkheid van deze historische Servische provincie, waarin een reusachtig Amerikaans militair steunpunt wordt opgericht. Slobodan Milošević, van wie het Westen gezworen had hem ten val te brengen, werd in het daaropvolgende jaar overrompeld. Het aantal doden evenals de verwoesting van de infrastructuur en de industrie zijn schrikbarend. Nu zijn enkele van de voormalige Joegoslavische republieken door de EU opgeslokt, terwijl anderen tot confetti van broze staten gereduceerd en aan het Atlantische kamp werden vastgekoppeld. Alleen Servië probeert zich een beetje te verzetten tegen de steeds sterker wordende druk.

Donderdag 20 maar 2003. Bagdad wordt geteisterd door een hagelstorm van staal en vuur. In één nacht vallen e rop de Irakese hoofdstad meer bommen en raketten dan op de Oekraïne in de eerste twee maanden van de oorlog. Bij de Amerikanen en hun bondgenoten – behalve Frankrijk en Duitsland – stond Saddam Hussein in het vizier. Het voorwendsel was de aanwezigheid van “massavernietigingswapens”, waarvan nu vaststaat dat die nooit bestaan hebben. De “Tweede Irak-oorlog” duurde langer dan acht jaar en voldeed bijna aan de wens van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker uit het jaar 1991 om het land “in de Steentijd” terug te verplaatsen. Terwijl de marteling van het land al een decennium daarvoor was begonnen met een embargo, dat vreselijke gevolgen had. Toen de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Allbright enkele jaren later werd aangesproken op de 500.000 kinderen, die stierven vanwege ontbrekende medische zorg en voeding, zei ze: “Ja, het was de prijs waard.”

De oorlog en de bezetting bracht de zogenaamde “Islamitische Staat” voort. Irak is nu een economisch geruïneerde en politiek mislukte staat. De toestand van Afghanistan, dat na de invasie van 2001 twintig jaar lang onder de westelijke knoet zat, in nog catastrofaler. Ook Syrië bevond zich in het vizier van het Westen, dat ervan gedroomd had Bashar al-Assad ten val te brengen. Omdat dit doel niet werd bereikt, wurgt men het land nu economisch. En hoe zit het met Libië, dat in 2011 blootgesteld stond aan luchtaanvallen om kolonel Ghaddafi kwijt te raken? Het is nu een “failed state”, waarin meer dan tien jaar later clans elkaar bestrijden, zonder dat er een legitieme macht ontstaat, en dit eveneens tegen de achtergrond van een verscheurde economie.

Deze informatieve balans betekent niet dat men elke kritische houding tegenover de Russische invasie op 24 februari hoeft op te geven. Ze verduidelijkt echter de huichelarij van de VS en de EU, die zich snel voordoen als verdedigers van de Oekraïense weduwen en wezen evenals van de nationale integriteit en soevereiniteit. Vooral echter onderstreept ze de ongeldigheid van het door westelijke politici constant herhaalde mantra, volgens welke Moskou door zijn agressie de “op regels gebaseerde internationale orde, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstaan is”, vernietigd zou hebben. De realiteit is eigenlijk dat het Atlantische kamp er na de ontbinding van de USSR van overtuigd was dat alles was toegestaan.

Tot de gevolgen van de westelijke oorlogen behoort het ontstaan van enorme emigratiegolven. Na een hoogtepunt in de jaren 2015 en 2016 is de nu komende migratiegolf een bron van angst voor de staats- en regeringschefs van de EU, want zij vrezen een verdere toename van het “populisme”. Na de opheffing van de corona-beperkingen staat het aantal migranten dat via de westelijke (Marokko), de centrale (Libië) of de oostelijke (Turkije, Balkan) Middellandse Zee aankomt op het punt te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Maar ondanks jarenlange onderhandelingen zijn de 27 EU-lidstaten het nog steeds oneens over asielprocedures en de “lastenverdeling”.

Dit heeft al tot een diplomatieke crisis tussen Parijs en Rome geleid en zou nu, na de energiecrisis en de economische crisis – allemaal onderwerpen die de controverses tussen de lidstaten voeden – een nieuw, explosief thema voor confrontaties kunnen vormen. Terwijl Kroatië bijvoorbeeld op weg is om toe te treden tot de Schengen-zone, zou zijn noordelijke grens door Slovenië afgesloten kunnen worden, dat op zijn beurt reageert op de restrictieve maatregelen door Oostenrijk – enzovoort, enzovoort. Daardoor wordt het vrije verkeer van personen, ooit de trots van de Europese integratie, in stukken gescheurd. Dat gaat zo ver, dat enkelen in Brussel het begin van een desintegratie vrezen.

Dat zou toch alleen maar een terechte en verdiende consequentie zijn.

Bron:
rt.de
Door: Pierre Lévy

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Belgrado, Bagdad, Kiev: De huichelarij van het Westen

 1. bobzelf zegt:

  IN GOED ROTTERDAMS DUS

  TIEF STRAAL DUS MAAR EEN BOM OP BRUSSEL

  PROBLEM SOLVED .

  OOM VLADIMIR GAAT UW GANG . EN ALLE JEZUS SNEL GRAAG

  MIJN DANK IS GROOT

  OOM BOB

  Geliked door 1 persoon

 2. Ravian zegt:

  “Deze informatieve balans betekent niet dat men elke kritische houding tegenover de Russische invasie op 24 februari hoeft op te geven.”

  Ik begin dit soort bedekte beschuldigingen, dit soort insinuaties, die nooit gesubstantieerd worden, omdat er niets te substantiëren valt, onderhand spuugzat te worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. bobzelf zegt:

  Ravian zegt:
  29 november 2022 om 18:57

  HEBBIE GISTEREN DE FENOMENALE BELACHELIJKE REACTIE VAN ONZE HUIS MOF GELEZEN

  DAT MIJN OOM IN ZIJN KGB TIJD !!!!!!!!!!!!
  IN DE DDR !!!!!

  DE MOFFEN EN SSERS DAAR ONDERDRUKT HAD .

  DAT BEN JE TOCH OOK HARD OP JE HOOFD GEVALLEN ??

  WHAHAHAHA. WHAHAHAHAH . WHAHAHAHAHAHYA

  MIJN GOD . ZE HEBBEN DE HALVE PLANEET UITGEMOORD EN MOCHTEN BLIJVEN LEVEN VAN STALIN

  EN DAN GEK DAT DERUSSEN ZE DAG EN NACHT IN DE GATEN HIELDEN

  IK HEB IN KIEV HET OORLOGSMUSEUM GEZIEN ,
  DAT WAS ADEMBENEMEND ENG … BEN HUILEND NAAR BUITEN GELOPEN

  ZE HADDEN DAAR UITVERGROTE FOTO’S HADDEN VAN BRANDENDE STEDEN

  IK VROEG AAN ZO’N CONTROLE DAME WELKE STEDEN WAREN DAT

  ZE ZEI DAT KAN IEDERE STAD IN RUSLAND ZIJN GEWEEST ..

  IK HEB DE WURGPALEN GEZIEN . EN DE GALGEN
  EN DE GUILLITINES
  EN DE STREEPJESKLEDING VAN DE VERMOORDE VERGASTE KINDERTJES

  EN DIE DWAAS VOND DAT ZIJN VOLK ONDERDRUKT WAS.

  WERKELIJK ONGELOFELIJK

  WHAHAHAHAHAHAHHAA

  NA ZO’N REACTIE MOT JE GEWOON ALS HERSENDOOIE GEROYEERD WORDEN HIER .

  WHAHAHAHAHAH . NEE HIJ NOEMDE HET OP DE MAN SPELEN WHAHAHAHAHAHA VAN OOM BOB

  NOU DAN HEEFT TIE MAZZEL \DAT BERTUS MIJN LAATSTE BOZE REACTIES NIET PLAATST . WANT DAN HAD HIJ HARAKIRI GEPLEEGD

  WHAHAHAHA

  WAT EEN KNEUS DIE MAN . DIE IS ECHT VAN HET PADJE AF.

  OOMBOBOBOBOB

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s