Rusland en China plannen omzeiling van SWIFT

(Vertaling: E.J. Bron)

De beide handelspartners hebben hun transacties in nationale valuta opgevoerd, aldus de Russische vicepremier. Moskou en Peking ontwikkelen een betalingssysteem dat grensoverschrijdende transacties zonder het westelijke SWIFT-systeem mogelijk zou kunnen maken, deelde de vicepremier van Rusland, Aleksandr Novak, dinsdag mee.

Volgens berichten hebben de beide landen hun inspanningen om zich af te wenden van de dollar en de euro richting afrekening in nationale valuta versneld.

“Bij gascontracten gaan we al tot afrekeningen in nationale valuta – in roebel en yuan – op pariteitsbasis over. Leveringen van olie en olieproducten evenals kolen worden eveneens in de desbetreffende valuta van het land afgerekend”, verklaarde hij.

Volgens Novak zou dit er aan kunnen bijdragen financiële risico´s te vermijden en de verandering van roebel en yuan in wereldvaluta te vergemakkelijken. “In dit verband werken de Russische Centrale Bank en de Chinese Volksbank aan de mogelijkheid om rekeningen voor Russische ondernemingen in China en omgekeerd te openen en een afwikkelingssysteem zonder SWIFT te creëren”, zei Novak.

De Russische president Vladimir Poetin had daarvoor nieuwe onafhankeljke financiële platforms voor het internationale betalingsverkeer geëist en benadrukt dat de wereldeconomie opener en onpartijdiger zou moeten zijn.

Moskou werft voor zijn eigen binnenlandse betalingssysteem als betrouwbaar alternatief tegenover SWIFT, omdat veel banken van het land in het begin van het jaar van het westelijke financiële netwerk werden afgekoppeld.

Het Russische systeem SFPS werd in 2014 ingesteld en beschikt over soortgelijke functies als SWIFT. Het garandeert de veilige overbrenging van financiële nieuwsberichten tussen banken binnen en buiten het land.

In april verklaarde de gouverneur van de Russische Centrale Bank, Elvira Nabioellina, dat de meeste Russische kredietgevers en 52 buitenlandse organisaties uit 12 landen toegang tot SPFS gekregen zouden hebben. De gouverneur voegde er aan toe dat zij de identiteit van de leden van het betalingssysteem geheim zou houden, om ze ervoor te beschermen dat ze mogelijkerwijs onder secundaire sancties van de VS en hun westelijke bondgenoten vallen.

Bron:
contra24.online

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Rusland en China plannen omzeiling van SWIFT

  1. mooinique zegt:

    Goed bezig zeg ik dan. 😂🤣😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s