Toch nog gascontract met Qatar: meer een vernedering voor Habeck

(Vertaling: E.J. Bron)

Een maandenlang treurspel heeft toch nog een happy end gekregen – echter meer symbolisch. Nadat de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) op zijn zoektocht naar vervanging voor het geboycotte Russische gas in het voorjaar in Qatar bot had gevangen, doen nu berichten de ronde over een overeenkomst.

Qatar en Duitsland zijn het eens geworden over een langdurig leveringscontract voor vloeibaar aardgas (LNG). Het vloeibare gas zal volgens het contract verkocht worden aan het Amerikaanse concern Conoco-Phillips, die het dan verder levert naar Brunsbüttel in Duitsland. De leveringen zullen echter pas in 2026 beginnen en een looptijd hebben van 15 jaar. De grote leverancier tot nu toe, Rusland, valt sinds de militaire operatie in de Oekraïne uit.

Echter: het contract met de sjeiks is nauwelijks meer dan een symbolisch “suikerklontje”. Het omvat slechts jaarlijks 2 miljoen ton LNG – dat komt overeen met ongeveer 2,7 miljard m³ niet vloeibaar gemaakt aardgas per jaar, wat een uitermate geringe leveringshoeveelheid is. Ter vergelijking: door de Oostzee-pijpleiding Nord Stream 1 werden tot het begin van de Oekraïne-oorlog jaarlijks ongeveer 55 miljard m³ door Rusland aan Duitsland geleverd. In 2021 had Duitsland bovendien bijna 90,5 miljard m³ aardgas verbruikt.

Bijzonder pikant: de schamele Duitse contractafsluiting kwam slechts enkele dagen na de verkondiging van een gas-deal tussen Qatar en China tot stand, die vooral vanwege haar lange looptijd van strategische betekenis is. De leveringsovereenkomst met China voorziet in de export van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in de omvang van 108 miljoen ton over een periode van 27 jaar – een veelvoud van de leveringshoeveelheid voor Duitsland.

In de Arabische wereld maakt men er geen geheim van dat men Duitsland niet meer als een betrouwbare partner beschouwt. Daarbij gaat het niet alleen maar om de opdringerige belerende pogingen van het Duitse WK-elftal en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, die dacht de gastheer Qatar in het stadion met de regenboogkleurige “One Love”-armband te moeten provoceren. Zwaarwegender is dat Berlijn met de inbeslagneming van Russische gasinfrastructuur en andere Russische geld- en goederenvermogens in het kader van de westelijke sanctiepolitiek internationaal vertrouwen heeft verspeeld.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Toch nog gascontract met Qatar: meer een vernedering voor Habeck

 1. Blaffertje zegt:

  En wat hebben wij dankzij Heldertje?
  Niets.
  Nada.
  Noppes

  Geliked door 3 people

  • Olie bol zegt:

   Dus het gas uit Groningen is dan voor de Nederlander alle kranen naar het buitenland dicht draaien, maar Nederland heeft vanaf 1974 het gas naar het buitenland te goedkoop verkocht 3 cent de kuub terwijl de Nederlander toen al 30 cent de kuub betaalde.

   Geliked door 2 people

 2. saddy zegt:

  Al die miljarden die uit jouw portemonnee en pensioenfonds gejat worden gaan naar het kabinet en het buitenland.
  Winst maken is niet zo moeilijk als je weet wat er beslist gaat worden en wanneer:

  Rishi Sunak-s ex-boss pays HIMSELF £575 MILLION dividend.

  Het kabinet heeft al iets van 130 miljard extra belasting-inkomsten binnen. Dat is helaas al op maar het smaakt naar veel en veel meer.

  Geliked door 3 people

 3. Andre zegt:

  Scholz hetzelfde die krijgt ook overal de deksel op zn Ruslandhaat neus zoals laatst in China het is weer een nieuwe fase kennelijk. De volgende is Uranium. Frankrijk doet het graag stelen in zijn buitengebieden zoals Mali en Burkina Faso maar Rusland zegt njet. Rusland levert 20% van het Uranium aan de EU tot aan de dag van vandaag maar als de EU ook deze gaat boycotten is het afgelopen met Duitsland en Frankrijk. Zwitserland heeft ook van de week ruim 7,5 miljard bevroren van Rusland en is weer afhankelijk van Franse stroom. Zwitserland is dus helemaal niet neutraal maar eerder een toevluchtsoord voor de miljardairs. Wie woont er ook alweer met zn corrupte psychopaat reet in Davos? Macron weet niet hoe snel hij weer een potje moet gaan slijmen in Moskou en Demente opa Biden heeft er weer een wet doorgedrukt (blablabla klimaat en subsidie voor EU bedrijven) de geldpers kan weer aan voor 350 miljard. De EU kan ook niet achterblijven en komt natuurlijk ook ergens komende week met een tegen steun pakket van tig miljard. Eventjes door de geld witwasmachine Bij die blauw gele haatsmurf met zn Eva Brown Olena Zelenska en het CBDC spaarpuntjes systeem draait weer door. De USD is eraan, de greendeal is eraan en we gaan weer terug naar de goudstandaard.

  Geliked door 4 people

 4. Olie bol zegt:

  Embargo zorgt voor opwaartse druk van de prijs’
  EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

  AMSTERDAM – De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op. Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel. Hoe hard de klap van het Europese embargo op tankerolie zal zijn, is volgens experts een groot vraagteken.

  De EU en Rutte is in oorlog met de Russen de burgers zijn hier de klos van, betalen zullen alle Europeanen van de miskleunen van hun regeringsleiders.

  Geliked door 1 persoon

 5. droevige mof zegt:

  Andre 00:14
  Scholz werd donderdag in een telefoongesprek van een uur volledig door Poetin in de pan gehakt. Poetin vertelde hem dat hij, Scholz, niet kan onderhandelen over speciale voorwaarden met Rusland als Russische
  soldaten het slachtoffer worden van Duitse wapenleveranties. Deze belangrijke passage ontbreekt in de Duitse pers. De Russische versie is niet beschikbaar omdat alle Russische overheidsmededelingen in Duitsland worden geblokkeerd. Zoals zo vaak blijft alleen het Britse webkanaal The Duran over. Ondertussen een van de beste bronnen van informatie.
  Vaanaf 21:10

  Geliked door 2 people

 6. Beschimmeld Kaasje zegt:

  Russische gashub in Turkije: zal Poetin enkele Europese landen zo kunnen verleiden om gas van zijn land te kopen?

  Alexander Gryaznov, directeur bij S&P Global Ratings, heeft een iets andere mening.
  Hij wijst erop dat Europa niet formeel een gasembargo heeft ingesteld.
  En iedereen weet dat de EU-landen grote hoeveelheden Russisch LNG blijven invoeren, bij gebrek aan aardgas via pijpleidingen (de Nord Stream ligt stil). “Het is onwaarschijnlijk dat Europa rechtstreekse contracten met de Russische Federatie zal willen sluiten, maar de aankoop van vrije volumes op de spotmarkt in Turkije zal politiek aanvaardbaar zijn”, verklaart de deskundige.
  Er is dus nog veel hypocrisie. De Turkse hub zou een elegantere uitweg kunnen zijn dan rechtstreekse onderhandelingen met Rusland.

  Geliked door 3 people

 7. Julia zegt:

  Dus ik begrijp dat nu ons gas uit Groningen uitsluitend voor de Nederlander is dus de prijs flink omlaag kan. Voorheen genoten de Duitsers van ons Gronings gas tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Laat die moffen het zelf verder maar uitzoeken ze draaien met elke wind mee daar kan een windmolen nog niet tegen op ondertussen helpen ze wel mede om Europa de nek om te draaien met een ongekozen Duitse tiran Von der Leyen in hoofdrol net als haar voorganger Merkel voor de algehele tsunami van de kansparels heeft gezorgd dat al voor het grote deel Europa ten onder heeft gebracht. Ach ja die Duitsers zien weer kans om Europa geheel naar de donder te helpen ik zeg maar zo driemaal is scheepsrecht. Ben tegen Qatar maar het statement wat de Qatarezen naar het Duits elftal maakte vond ik werkelijk komisch en een flinke trap na https://www.nu.nl/297010/video/qatarezen-zwaaien-duitsland-demonstratief-uit-na-uitschakeling-wk.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s