Rusland koopt meer dan 100 olietankers

(Vertaling: E.J. Bron)

De “Financial Times” bericht dat Rusland 109 olietankers voor het transport van olie gekocht zou hebben om de sancties te omzeilen. Analisten van de krant gaan er van uit dat Moskou een enorm aantal schepen nodig heeft om het huidige exportvolume te behouden.

Rusland zou meer dan 100 tankers gekocht hebben om te midden van de westelijke sancties olie naar India, China en Turkije te kunnen verkopen. Dit bericht de krant “Financial Times” onder verwijzing naar scheepsmakelaars en gevraagde analisten.

Het aantal onbekende of nieuwe kopers in de registers zou zijn toegenomen. De tankers zouden zo´n 12-15 jaar oud zijn en zouden de komende jaren gesloopt worden, aldus Braemar Research manager Anoop Singh tegenover de krant. Hij stelde vast:

Dat zijn kopers, die wij als langjarige makelaars niet kennen. We zijn er van overtuigd dat de meeste van deze schepen voor Rusland bestemd zijn.”

Volgens informatie van Braemar werden er dit jaar meer dan honderd schepen of rechtstreeks of via tussenpersonen voor Rusland aangeschaft. Met Rusland verbonden exploitanten zouden dit jaar tot 29 supertankers (zogenaamde VLCC) gekocht hebben, die elk meer dan twee miljoen barrel olie kunnen transporteren, aldus Braemar. Volgens informatie van de makelaar zou Rusland bovendien 31 tankers van de grootte Suezmax (met een laadvermogen van elk circa een miljoen barrel) en 49 tankers van de grootte Aframax (met een laadvermogen van elk 700.000 barrel) gekocht hebben; in totaal dus 109 schepen.

Ook het Harvard Davis Center stelde in de afgelopen maanden een groot aantal zaken met onbekende kopers vast. Craig Kennedy, een deskundig op het gebied van Russische olie, wees erop dat enkele weken na de verkoop veel schepen in Rusland terecht zouden komen. Volgens hem zijn echter niet alle schepen die door anonieme of bij de makelaars bekende kopers gekocht worden uitsluitend voor Rusland bestemd.

Analisten en makelaars zeiden bovendien dat de koop van schepen voor de “schaduwvloot” de gevolgen van de westelijke sancties weliswaar zouden verminderen, de problemen van Moskou voor de export van olie niet uit de weg ruimen.

De oliedeskundige Kennedy waarschuwde dat het tekort in februari 2023 nog groter zou kunnen worden wanneer de sancties uitgebreid worden naar Russische olieproducten. Dan namelijk zou Moskou meer tankers dan tot nu toe nodig zijn, omdat de brandstof naar nieuwe afnemers in Azië wordt omgeleid.

De analist Braemar gaat er van uit het teort aan Russische olie tussen de 700.000 en 1,5 miljoen barrel per dag zal bedragen. De analisten van het analysecentrum Rystad gaan er van uit dat Rusland 60-70 tankers tekort zal hebben en dat de export over zee met ongeveer 200.000 barrel per dag zal dalen. De analist van Rystad, Wiktor Kurilow, zei:

Rusland heeft meer dan 240 tankers nodig om de huidige exportstroom in stand te houden.”

Op 5 december treden de EU-sancties m.b.t. Het verbod van Russische olie-export overzee in werking. Tegelijkertijd zullen de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk de verzekering, financiering en beschikbaarstelling van schepen voor het transport van Russische olie verbieden, tenzij de kosten van de voorziening onder de grenswaarde liggen. Begin december werd een prijsplafond voor Russische olie van $ 60,- per barrel overeengekomen.

“Bloomberg” schreef eind oktober al over Ruslands voorbereidingen van een “schaduwvloot”, en de door de krant destijds gevraagde analisten wezen eveneens op een toename van de scheepsaankopen door onbekende kopers. Daarna berichtte Braemar over de koop van 240 kleine en grote schepen door Rusland, die vorig jaar Iraanse en Venezolaanse olie getransporteerd hadden.

De Russische autoriteiten hebben herhaaldelijk benadrukt dat ze geen olie zullen leveren aan landen die ingestemd hebben met deze beperkingen. Moskou beschouwt zulke maatregelen als inmenging in de marktinstrumenten. De vicepremier van Rusland, Alexander Novak, verklaarde dat Rusland zijn eigen tankervloot zou opbouwen om de exportstroom om te leiden. Andrei Kostin, directeur-generaal van de VTB Bank, waarschuwde daarop dat de uitbreiding van de Russische tankervloot minstens een biljoen roebel (ongeveer € 15,4 miljard) zou gaan kosten.

Bron
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Rusland koopt meer dan 100 olietankers

 1. bobzelf zegt:

  nee vrienden ……..HET IS GEEN ONGELUKKIE …ECHT NIET …

  RUSLAND ZEGT NU DAT DE VS EN DE NAVO “RECHTSTREEKS DEELNEMEN” AAN DE OORLOG VAN OEKRAÏNE

  ~ Eerder deze week meldde CNN dat de regering-Biden overweegt de training van Oekraïense troepen “drastisch” op te voeren.

  Het voorstel houdt in dat Amerikaanse adviseurs “veel grotere groepen Oekraïense soldaten trainen in meer geavanceerde slagveldtactieken” op Amerikaanse installaties in Duitsland en mogelijk op andere locaties in Europa.

  Hierbij zouden wel 2.500 Oekraïense soldaten per maand kunnen worden opgeleid door Amerikaanse adviseurs, wat over een periode van een half jaar in totaal 15.000 zou betekenen die het voorgestelde uitgebreide Amerikaanse programma doorlopen.

  Dit en andere rapporten, die ook gedetailleerde militaire trainingsprogramma’s beschrijven voor Oekraïners in Europa onder toezicht van Britse en andere militairen van de NAVO, hebben geleid tot een reactie van het Kremlin op vrijdag.

  Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov beweerde donderdag dat de VS en de NAVO nu rechtstreeks deelnemen aan de oorlog in Oekraïne.

  “Je moet niet zeggen dat de VS en de NAVO niet deelnemen aan deze oorlog.

  Je doet er direct aan mee”, vertelde Lavrov tijdens een persconferentie.

  “En niet alleen door wapens te leveren, maar ook door personeel op te leiden.

  U traint hun leger op uw grondgebied, op het grondgebied van Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en andere landen,’ merkte hij op.

  Hij herhaalde eerdere verklaringen van het Kremlin waarin hij benadrukte dat oorlog tussen kernmachten “onaanvaardbaar” is, maar benadrukte tegelijkertijd dat de groeiende betrokkenheid van de VS en de NAVO dit risico aanzienlijk vergroot.

  “Zelfs als iemand van plan is om het met conventionele middelen te beginnen, zal het risico van escalatie naar een nucleaire oorlog enorm zijn”, voegde Lavrov eraan toe.

  De opmerkingen van Lavrov zijn enorm veelbetekenend, aangezien Moskou tot nu toe afkeurde wat het ‘indirecte’ Amerikaanse betrokkenheid noemde.

  Russische functionarissen spraken over het toenemende proxy-oorlogskarakter van het conflict.

  Maar nu lijkt het erop dat het Kremlin ziet dat er een escalatie is geweest om de betrokkenheid van de NAVO te sturen.

  Ondertussen blijft het lopende Britse programma op meerdere Britse bases groot van omvang.

  Het eigen infanterieprogramma van het VK voor Oekraïense strijdkrachten heeft als doel om ten minste 10.000 Oekraïense troepen te trainen.

  Het blijft zo dat het Kremlin herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor een dergelijke diepere westerse betrokkenheid, die nu duidelijk veel verder gaat dan alleen wapenleveranties.

  Rusland liep deze week weg van de onderhandelingen over het New START-verdrag voor de vermindering van kernwapens met de VS,

  terwijl het zijn groeiende betrokkenheid bij de steun aan Kiev noemde als een belangrijke reden om de hervatting van de besprekingen stop te zetten.

  BLIJF DUS DE RUSSISCHE BEER PORREN MET EEN STOK ..

  EN VINDT HET DAARNA GEK ALS HIJ JE KOP ER AF BIJT

  I REST MY CASE ..

  OOM VLADY HEEFT GELUKKIG WEL HERSENS

  MAAR???? HOE LANG .. NOG ??

  VOOR HIJ ROEPT . . TOT HIER EN NIET VERDER ??

  Geliked door 1 persoon

  • Henk der Niederländer zegt:

   Nou zoals het er nu uit ziet zullen 2.500 militairen per maand niet echt verschil maken als je weet dat op dit moment ongeveer 500 slachtoffers (gedood en gewond) per dag vallenin de omgeving Bakhmut.
   Dus 2.500 is goed voor 5 dagen maximaal een week dus het lijkt mij eerder en doekje voor het bloeden en Kiev het idee te geven dat er werkelijk iets gebeurd.
   Daarbij zouden die Oekrainers een opleiding krijgen als officier maar bij mijn weten is daar minimaal 6 maanden voor nodig na de vereiste vooropleiding.

   Geliked door 1 persoon

 2. Olie bol zegt:

  Wat is die Rus toch zeer slim.

  Like

 3. Olie bol zegt:

  De Russische autoriteiten hebben herhaaldelijk benadrukt dat ze geen olie zullen leveren aan landen die ingestemd hebben met deze beperkingen.

  De brandstof aan de pomp en u gas word peperduur wanneer komen de Nederlanders tegen de EU en Rutte in opstand.

  Geliked door 2 people

 4. bobzelf zegt:

  de Russische tankervloot minstens een biljoen roebel (ongeveer € 15,4 miljard) zou gaan kosten.

  als je 54 x dat bedrag in kas hebt. denkt U DAN DAT MIJ NOOM DAAR 1 SECONDE OVER WAKKER ZAL LIGGEN ?

  WAAR JULLIE JE ZORGEN OVER MOET MAKEN DAT JE NA DECEMBER DE OLIEBOYCOT. DUS EERDAAGS EN GEEN GAZZ GENOEG HEBT. EN OOK GEEN OLIE

  JEZUS CHRISTUS WAT IS HET KOUD HE ???

  WHAHAHAHAHAHA

  WHAHAHAHA HOE MOET DAT NOU MET DE OLIEBOLLEN ??

  MIJN GOD. HEBBEN DEZE KANJERS. ALLEMAAL DE OLO AFGEMAAKT

  GEGROET KAPITEIN HADDOCK . DUIZEND BOMMEN EN GRANATEN

  Like

 5. Ravian zegt:

  LOL

  Daar wordt ik spontaan vrolijk van… 😉

  Like

 6. Julia zegt:

  Wie wint het schaapspel uiteraard Poetin. De westerse ongekozen EU leeghoofden voeren nu definitief sancties in op olie. Olie wordt voorlopig nog doorgevoerd vanuit Rusland via een pijpleiding. De leeghoofden hebben nog niets geleerd als Poetin de olie pijpleiding afsluit ligt de algehele industrie in midden Europa op zijn gat. En maar doorgaan met de hielen te likken van de oorlogshitser Biden Amerika wordt niet geraakt door de sancties maar geheel Europa krijgt keiharde economische klappen. Zoals gewoonlijk de bemoeizucht van de VS heeft nu niet bepaald veel goeds gebracht en een enorme chaos achtergelaten o.a. in het Midden Oosten.

  Like

 7. Qvic zegt:

  Zodra de Brics+ aangesloten landen besluiten om zelf die schepen te gaan verzekeren. Zullen eerste instantie vele vals vlag aanslagen komen op die schepen. Maar dan valt het doek van het westen. Zonder Russische olie of OPEC+ ligt het westen plat.

  Like

 8. Pingback: Zelfvernietigende EU-politiek tegen Rusland drijft Europa in de ondergang – VS als profiteur | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s