Experts zien het somber in: Duitsland dreigt wegtrekken van bedrijven en de-industrialisatie

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck (Groenen), is optimistisch: op de Industrieconferentie 2022 in Berlijn sprak hij nadrukkelijk pessimistische prognoses, volgens welke Duitsland vanwege de exploderende energieprijzen de-industrialisatie en het vertrek van ondernemingen naar het buitenland zou moeten vrezen, tegen. “Er lijkt een trend te zijn om te spreken van de ondergang, die fout is”, zei Habeck. “Maar we zullen het voor elkaar krijgen, we zullen een industrieland blijven.”

Dat klinkt opvallend als de beroemde leuze “Wir schaffen das” van de voormalige bondskanselier Angela Merkel, die daarmee bezwoer de (door haarzelf veroorzaakte) asielramp van 2015/2016 aan te kunnen.

Ook het demonstratieve vertrouwen van Habeck is in eclatante tegenspraak met de actuele cijfers en een toenemend aantal prognoses van experts. Dientengevolge staat de economische vestigingsplaats Duitsland voor ingrijpende veranderingen. Er spreekt veel voor dat er niet alleen een recessie ophanden is, maar veelmeer een structurele omwenteling van het decennia lange succesvolle Duitse economische landschap. Het is niet eens meer zeker dat Duitsland ook in de toekomst een industrienatie zal zijn.

Want al lang blijkt: de Bondsrepubliek betaalt een hoge prijs voor haar dubbele falen wat betreft energiepolitiek. Al in de afgelopen jaren werden daarvoor successievelijk de voorwaarden gecreëerd, het laatst met de in 2021 in werking getreden CO2-heffing. Terwijl het daarbij gaat om pure fictie, waaraan een volledig uit de lucht gegrepen geldwaarde voor vermeende milieu-beschadigingen aan ten grondslag ligt, die veroorzaakt worden door autorijden, vliegen en elke soort industriële productie. De som, die daarvoor aan de staat betaald moet worden, stijgt ieder jaar – en maakt zodoende de energieprijzen in Duitsland compleet willekeurig duurder. Al geruime tijd geleden beoordeelde daarom de “Wall Street Journal” de Duitse energiepolitiek als de “domste energiepolitiek van de wereld”.

De genadeklap voor de Duitse industrie komt nu van de suïcidale sanctiepolitiek van de Duitse regering – tegen beter weten in ziet Duitsland vanwege de Russische invasie in de Oekraïne nu af van voordelig Russisch gas en vanaf begin 2023 ook nog van Russische olie. Het is de vrijwillige weg in de economische instorting, waar binnen- en buitenlandse vakmensen sprakeloos naar staan te kijken.

Een feit is: veel bedrijven kunnen twee jaar van economische nekslagen door de corona-maatregelen en de consequenties van de rood-groene sanctiepolitiek niet meer bekostigen. De neergang van Duitsland als wereldkampioen export naar de “zieke man van Europa” is in volle gang.

“De hoge energieprijzen en de kwakkelende conjunctuur raken de Duitse economie met volle kracht en belasten onze ondernemingen in vergelijking met andere internationale vestigingsplaatsen enorm”, liet Tanja Gönner, hoofd van de Federatie van de Duitse Industrie, onlangs aan de “Welt am Sonntag” weten. Eén op de vier (!) Duitse ondernemingen zou overwegen om haar productie naar het buitenland te verplaatsen.

Al in oktober deden economen van de Deutsche Bank in een onderzoek een duistere prognose: “Wanneer we over ongeveer tien jaar op de huidige energiecrisis zullen terugkijken, dan zouden we deze tijd als uitgangspunt voor de versnelde de-industrialisatie in Duitsland kunnen beschouwen”, luidde een van de centrale uitspraken.

Tot een soortgelijke inschatting kwam nu de dochtermaatschappij “Strategy” van de economische controleur Pricewaterhouse Coopers. Volgens haar analyse onder de titel “Business Impact Energy Prices” zou de energiecrisis “enorme verschuivingen van de Europese economische structuur tot aan de-industrialisatie toe kunnen veroorzaken”. In Duitsland eisen dientengevolge vooral de duidelijk gestegen energieprijzen hun tol en zetten behalve de bijzonder zwaar getroffen metaalindustrie ook andere sleutelsectoren zoals de autobranche of de chemiesector onder aanzienlijke druk.

“Hoewel de Duitse industrie in de meeste branches nog steeds voordeliger dan het EU-gemiddelde produceert, zouden ondernemingen uit de zwaarst getroffen sectoren hun productie naar andere regio´s buiten Europa kunnen verplaatsen”, staat in de analyse. De situatie voor de energie-intensieve industrieën blijft volgens “Strategy” ook volgend jaar gespannen.

Het niet opvallende vertrek van Duitse industrieondernemingen naar het buitenland is al langer waar te nemen – maar nu begint de ontwikkeling vaart te krijgen. Al voor de actuele explosie van de energiekosten had bijvoorbeeld één op de zestig Duitse bedrijven al economische activiteiten naar het buitenland verplaatst. Zoals het Duitse Bureau voor de Statistiek onlangs meedeelde, heeft 1,6% van de tussen 2018 en 2020 deze stap gezet – vooral vanwege kostenvoordelen. “Ons businessmodel staat onder enorme stress”, waarschuwde industriepresident Siegfried Russwurm op de Berlijnse Industrieconferentie: “Het gevaar van het vertrekken van bedrijven is reëel.”

Maar dat is een puur understatement. De waarheid is, dat dit al lang begonnen is.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Experts zien het somber in: Duitsland dreigt wegtrekken van bedrijven en de-industrialisatie

 1. Skarsgärd zegt:

  Veel nederlandse schapen weten het nog steeds niet en denken, ‘och ja Duitsland’. Het gezegde ‘als Duitsland niest wordt Nederland verkouden’ is nog steeds actueel. Als de Duitse economie structureel gaat inkrimpen dan is het ook vollédig met de Nederlandse welvaart en handel afgelopen.

  Geliked door 2 people

 2. Oliedom zegt:

  Als? Duitsland industrie wil behouden, dan gaat dat NIET met die groene khmer lukken!

  Geliked door 1 persoon

 3. BosscheBol zegt:

  Terwijl Habeck hard “Tsjakka!” roept, vertrekt de industrie, vooral naar Amerika.
  Amerika heeft Nordstream opgeblazen en de Europeanen gedwongen sancties uit te roepen die voornamelijk Europa zelf schaden (en dat was ook de bedoeling van de USA). En Amerika heeft onlangs een wet aangenomen die het voor (Duitse) bedrijven gunstig maakt om naar Amerika te verhuizen.
  Amerika wil dat Europa en vooral Duitsland gedeindustrialiseerd raakt.

  Het optimisme van Habeck lijkt me ten onrechte.

  Geliked door 1 persoon

 4. Joost Visser zegt:

  Typisch links. Je ontkent een probleem dan bestaat het niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. bobzelf zegt:

  EN DAT TREKT NEDERLAND, IN DEZELFDE TERING GANG DUS MEE.

  GEEN WERK IN DUITSLAND. DAN VALT HET DAGELIJKSE TRANSPORT VAN EUROPOORT EN BOTLEK DUS MET DUIZENDEN VRACHTWAGENS TERUG NAAR NIHIL OM HET EFFE SIMPEL UIT TE LEGGEN

  GOOD BYE MY FRIENDS ..
  GUTEN NACHT….. MEINE FREUNDEN
  ES IST LEICH FUR MICH ZU SEHEN
  WAS ICH NOCH ZU SAGEN HATTE
  DAUERT JETZ NOCH EINE SIGARETTE

  DAG HANDEL , DAG ACHTERLAND.

  ER ZAL GRAS GROEIEN OP DE KADES ALS WE UIT DE EU GINGEN
  VOLGENS DE HERSENDODEN

  EN NU DAN ??

  SCHEISSE SOLLTE ICH GERNE SAGEN . WIR SIND “”DE LUL “”

  WHAHAHAHA

  OOM DE STROPDAS . UND HITLERJUGEND

  Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   “Er zal gras groeien op de kades als we uit de EU gingen ” ,
   zou best kunnen , maar als het aan de EU met hun absolute gebrek aan asielmisbruikersbeleid ligt , hebben we straks ook geen grasland meer over !
   Alles volgebouwd met ghettotuig wijken .
   Dan kunnen we op de kades tenminste nog gras bewonderen en de laatste dieren in de kinderboerderijen .
   Over dertig jaar hebben we allemaal nog maar een staanplaats .
   Eén geluk , tegen die tijd zit ik wel in een urn en neem niet veel plaats meer in .

   Is de EU onderhand niet de meest mislukte instelling in Europa ?

   Like

   • bobzelf zegt:

    Harry zegt:
    5 december 2022 om 13:13

    jawohlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll harry

    VANAF DAG 1 .

    DE EEG WAS GOED GENOEG. WE VERDIENDEN GELD ALS WATER

    EN KONDEN DAT IN ONS EIGEN LAND BESTEDEN

    ABER DAS WAR NICHT GENUG .

    NOU DE SUCCESSEN VAN DE EU EN DE EURO HOEF IK AAN JOU NIET UIT TE LEGGEN

    DIKKE HUG MAKKER

    OOM BOBZELLUF

    Like

 6. BosscheBol zegt:

  Een mooi artikel hierover staat in Rtde:
  Kalte Winter in Europa, oder: Der Plan B der USA

  https://test.rtde.tech/meinung/156167-kalte-winter-in-europa-oder-der-plan-b-der-usa/

  Like

 7. Niek zegt:

  Ik begrijp echt niet wat ze bezielt? Compleet gestoorde waanzin en arrogantie ten top, zelfs een klein kind kun je dit voorleggen, tenzij? Het opzet is en het kapot moet zodat iedereen afhankelijk van de staat wordt omdat je anders kapot gaat en je alle dingen die je nu niet wilt accepteert om maar te overleven, doet mij denken aan een complottheorie die een complot is maar iedereen roept het tegendeel.
  Gelukkig kan ik hier soms iets zeggen en zijn vele het met mij eens maar dit is gestoord, der Untergang….

  Geliked door 1 persoon

 8. Ravian zegt:

  Het probleem is gewoon dat de groen linkse regering rotsvast in de al lang failliet gegane “energiewende” blijft geloven (met de nadruk op geloven).
  Zodoende vinden zij het wegvallen van aardgas en aardolie een positieve ontwikkeling, het helpt hen gewoon om door de meerderheid niet gewenst “groen” beleid te realiseren.
  En zo worden windmolens dan de grafstenen van een ooit welvarende industriestaat…

  Geliked door 1 persoon

 9. saddy zegt:

  Speelt natuurlijk ook mee dat de directieleden van die ondernemingen ook aan hun eigen vermogen denken.

  Was je 3 jaar geleden naar zwitserland gegaan dan was je vermogen in euro’s alleen daardoor al met 100% gestegen.

  Like

 10. Snappie zegt:

  De eu downies geven de brui eraan, Duitsland is het hart van Europa
  De eu geeft zich over aan de natuur, de witte mens kan beter als zwarte Piet over de straat lopen dan valt hij ook niet op in het donker zwarte eu
  Anders trek je maar een gebladerd camouflage pak aan en hoor je bij de natuur als een wandelende tak.
  Reset yourself before they reset you

  Like

 11. ronjaspers zegt:

  De genocidale psychopaat en bilderberger nazi/rotschild klauSS schwab.Sprak over de 4e industrieele revolutie,oftewel het 4e nazi reich.You will own nothing and you will be happy.

  Like

 12. hans-e-pans zegt:

  De Amerikanen hebben na de 2e wereldoorlog al volop ervaring opgedaan met wetenschappers een industrien uit Duitsland.

  Dus vroeger geleerd door Amerika is nu na deze proxyoorlog wederom voor herhaling vatbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s