Na maandenlange heftige protesten: Regime in Iran ontbindt zedenpolitie

Mannelijke en vrouwelijke leden van de zedenpolitie in Iran: die zouden er nu niet meer zijn.

(Vertaling: E.J. Bron)

Het moellah-regime in Iran is blijkbaar bijgedraaid. Het ontbond de beruchte zedenpolitie. Deze had er tot nu toe voor gezorgd dat men zich in het land hield aan de islamitische wet. Zij was het ook die Mahsa Amini (22) doodgeslagen heeft, waarop het tot op burgeroorlog lijkende protesten kwam. Nu zou ook nog de hoofddoekplicht kunnen vallen.

Is dat het begin voor een verandering in het radicaalislamitische Iran? De hoop daarop is in ieder geval groot in grote delen van de Iraanse samenleving. De reden: vandaag werd bekend dat in Iran de zedenpolitie wordt ontbonden, die tot nu toe o.a. voor de naleving van de kledingvoorschriften van vrouwen. “De zedenpolitie werd ontbonden, maar de justitiële autoriteit zal zich blijven bezighouden met deze maatschappelijke uitdaging”, citeerde het dagblad “Shargh” de procureur-generaal Mohammed Jafar Montaseri vandaag. Over de hoofddoek had Monteseri zaterdag al gezegd: “”Zowel het parlement als justitie zijn met dit thema bezig”. Hij ging er echter niet op in wat er precies aan de wet veranderd zou kunnen worden.

President Ebrahim Risi behoort tot de radicale vleugel van het moellah-regime van Iran.

President Ebrahim Raisi komt met hoge politici voor een crisistop bijeen

President Ebrahim Raisa kwam vandaag met meerdere ministers voor een crisistop bijeen. Op de agenda van de niet openbare ontmoeting in het parlement in Teheran zouden de nieuwste ontwikkelingen in het land staan, berichtte het persbureau INSA. Zaterdagavond had Raisi volgens informatie van het kantoor van de president overleg gevoerd met parlementsvoorzitter Mohammed-Bagher Ghalibaf en minister van Justitie Gholamhossein Mohseni-Ejei. Er werden geen details bekendgemaakt waarover op de crisistop vandaag gesproken zou worden.

Daaraan voorafgaand waren er speculaties dat het om eisen van de demonstranten zou kunnen gaan. Daartoe behoren o.a. de revisie van de Iraanse grondwet en de opheffing van de hoofddoekdwang, maar ook nieuwe verkiezingen of een referendum over de opbouw van het politieke systeem van het land. Waarnemers echter stelden geen grote verwachtingen in de ontmoeting.

De ontbinding van de zedenpolitie betekent nog niet het einde van de hoofddoekdwang.

Het probleem is niet de zedenpolitie, maar de hoofddoekdwang

Critici van de politieke leiding reageerden ook voorzichtig op de ontbinding van de zedenpolitie. Het probleem zou niet de zedenpolitie zijn, maar de hoofddoekdwang, schreef een Iraanse activist op Twitter. “Vrouwen moeten overal zonder hoofddoek kunnen verschijnen”, eiste hij. En dit zou “slechts de eerste stap” zijn.

Volgens waarnemers zou de ontbinding van de zedenpolitie weliswaar niet het einde van de hoofddoekdwang voor vrouwen betekenen, maar een belangrijk deelsucces van de vrouwenbeweging in Iran vormen. De zedenpolitie was de veroorzaker van de al meer dan twee maanden aanhoudende systeem-kritische opstanden in het land. Midden september arresteerden de islamitische zedenmeesters de 22-jarige Mahsa Amini. Van onder haar hoofddoek zouden enkele haren zichtbaar geweest zijn. Amini stierf enkele dagen later in hechtenis van de zedenpolitie. Sindsdien protesteren in Iran mensen tegen het islamitische systeem en diens wetten en voorschriften.

Sinds de moord op Mahsa Amini vinden er in heel Iran gewelddadige protesten tegen het regime plaats.

Sinds het begin van de protesten werden er in totaal 470 mensen gedood

Sinds het uitbreken van de protesten werden de hoofddoekdwang en de islamitische kledingvoorschriften door veel vrouwen, vooral in de grote steden, steeds meer geïgnoreerd. Volgens deze voorschriften moeten vrouwen in de openbare ruimte een hoofddoek en een lange, wijde mantel dragen om hun haar en lichaamsvormen te verhullen. Deze wet maakt al meer dan 40 jaar deel uit van de maatschappijpolitieke doctrine van Iran om, zoals men zegt, “land en volk van de westelijke cultuur-invasie te redden”.

Sinds het begin van de demonstraties werden er volgens inschatting van mensenrechtenactivisten ongeveer 470 demonstranten gedood, waaronder 64 kinderen en 60 veiligheidskrachten. De officiële informatie hierover is tegenstrijdig. De Veiligheidsraad spreekt van 200, een commandant van de Revolutionaire Gardes van 300 doden. Bovendien werden in de afgelopen meer dan twee maanden tientallen mensen gearresteerd, waaronder studenten, journalisten, sportmensen en kunstenaars. Enkele demonstranten werden door revolutionaire rechtbanken ook al ter dood veroordeeld. Vanaf maandag staan er in het hele land meer protesten – en volgen oppositiekringen ook stakingen – gepland.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Na maandenlange heftige protesten: Regime in Iran ontbindt zedenpolitie

 1. BosscheBol zegt:

  De aanhoudende protesten zijn heel dapper. Maar ik denk niet dat er veel gaat veranderen in Iran.

  Geliked door 2 people

 2. Ravian zegt:

  De protesten vinden in de in de tijd van de Sjah verwesterde steden plaats, maar de macht van het moellah regime berust op de grote domme nog in de middeleeuwen levende islamitische massa op het platteland.
  Dit zijn dus gewoon tijdelijke zoethoudertjes om de demonstranten mee van de straat te krijgen…

  Geliked door 3 people

 3. karton zegt:

  Het islamisme staat toch écht wel voor “liefde, tolerantie en vredelievendheid”, of zie ik het niet scherp meer ?

  Like

 4. J.v.d.Heijden zegt:

  Het plan van die Iraanse jurkendragers om de zedenpolitie
  af te schaffen is een truc om een eind te maken aan de
  demonstraties. Bron: een naar Duitsland gevluchte
  Iraanse vrouw in een uitzending van Welt, eerder vandaag.

  Geliked door 2 people

 5. ronjaspers zegt:

  In dit artikel staat:Het probleem is niet de zedenpolitie,maar de hoofddoek dwang.Nee het probleem is de islam.

  Like

 6. J.v.d.Heijden zegt:

  Islam is verzonnen. Punt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Svalbard zegt:

  Als er iets verandert is dat niet meer dan windowdressing. Het regime zal nooit van de doelstellingen afwijken. En het belangrijkste doel is het vernietigen van Israël. Daarom wordt er ook koortsachtig aan een kernwapen gewerkt en bezit Iran nu al een grote hoeveelheid tot 60% verrijkt uranium, genoeg voor minstens 4 atoombommen!
  Voor een atoombom is 60% verrijkt uranium niet genoeg, daarvoor is 90% nodig. Maar van 60% naar 90% verrijken kan vrij snel gedaan worden.
  Daarom staat ons een zware tijd te wachten. Iran in het bezit van de atoombom is oneindig veel gevaarlijker voor de wereldvrede dan Hitler-Duitsland in 1940. En dat beseft Israël zeer goed. Het zal dan ook alles doen, inclusief militaire actie, om Iran te beletten die bom te krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s