Genoeg van de “zero covid”-waanzin: Apple verplaatst productie uit China

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

China is voor Apple als productielocatie in toenemende mate oninteressant. In plaats daarvan zouden India en Vietnam veelmeer in aanmerking komen. De toeleveringsbedrijven kregen opdracht te verhuizen: de “zero covid”-politiek en de onlusten ruïneren de reputatie van China als betrouwbare productielocatie.

Het vertrek van de productie van iPhones, AirPods, smartwatches en laptops uit China naar andere Aziatische landen gaat steeds sneller. Volgens een bericht van “Wall Street Journal” heeft de onderneming de toeleveringsbedrijven opdracht gegeven de productie van Apple-producten naar elders te verplaatsen. – met prioriteit voor het bouwen van fabrieken in India en Vietnam. Bovendien wil de onderneming blijkbaar ook de afhankelijkheid van de Taiwanese toeleverancier Foxconn duidelijk reduceren.

In plaats van zoals tot nu toe minder dan 10% van de wereldwijde iPhone-productie in India te laten uitvoeren, moeten in het vervolg bijna de helft van alle Smartphones daar geproduceerd worden. Vietnam daarentegen moet het centrum van de productie van AirPods, Smartwatches en laptops worden, aldus het bericht.

Een van de belangrijkste reden is waarschijnlijk de gewelddadige protesten in de “iPhone City” in Zhengzhou vanwege de lonen en de Covid-19 restricties geweest zijn. De woedende medewerkers hadden straatgevechten met de politie geleverd. Dit alles heeft het risico van productie-uitval voor Apple duidelijk verhoogd, zodat de onderneming daar nu de productie weg wil halen.

Voor de communistische leiding in Peking is het vertrek van de productie van Apple-producten vooral een enorm imagoverlies. Veroorzaakt door de restrictieve “zero covid”-politiek, die steeds opnieuw tot onderbrekingen in de productie leidde. En dat niet alleen bij Apple, maar bij talrijke andere ondernemingen, die de “werkbank China” voor zichzelf gebruiken. Ook al versoepelen de Chinese autoriteiten inmiddels enkele restricties, het vertrouwen in de productielocatie China schijnt blijvend geschaad te zijn.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Genoeg van de “zero covid”-waanzin: Apple verplaatst productie uit China

 1. Ravian zegt:

  Ik zou die rotte appel niet in mijn mandje willen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Andre zegt:

  Duitsland is gewoon jalours omdat niemand meer iets in Duitsland wil laten maken tenslotte maken ze je bezittingen kapot en liegen ze dwars door hun voortanden heen. Ik had een container nodig uit Shangai en vroeg hoe erg het was waarop ik als antwoord kreeg een beetje. De vertraging was maar 2 dagen en China doet selectief hier en daar de boel dicht gooien want USA of de mongolenkoppen uit Bruxxel.

  Like

 3. Olie bol zegt:

  Om nog meer winst te behalen op hun producten India of Vietnam zal nog goedkopere arbeidskrachten krachten hebben.

  Like

 4. saddy zegt:

  Waarom moet die productie in azie blijven?

  In nederland en duitsland zitten miljoen volbetaalde mensen helemaal niets te doen.

  Apple kan hier dus produceren tegen nul salaris-kosten. Alleen de pensioen-premie zouden ze dan moeten afdragen aan alle blanken. “”Ze”” zouden toch voor ons pensioen zorgen?

  Like

 5. Johan P zegt:

  Of omdat ze de bui zien hangen nu de VS ook China aan het provoceren is en Rusland op veel gebieden nauw met China samenwerkt.
  Dat ze niet terug gaan naar de VS heeft gewoon te maken met veel lagere loonkosten en veel lagere belastingen in Azie. Plus dat het onderwijs in de VS belabberd is, plaats 37 of zo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s