EU-sancties: Amerikaanse olie kan Russische leveringen niet vervangen

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

De Verenigde Staten hebben niet de capaciteiten om Europa van voldoende aardolie te voorzien. De sinds maandag in werking getreden EU-sancties tegen Russische olie zullen de regionale markten zwaar belasten. Ondertussen krijgen India en China een korting van tot 40% van Rusland.

Op 5 december trad het verbod op olie-importen uit Rusland over zee naar de Europese Unie in werking. Een van meerdere stappen, die uiteindelijk de Europese markt volledig van Russische energieleveringen moeten afsnijden. Ook werd er een prijsplafond voor Russische olie van $ 60,- per barrel vastgelegd, waarbij Moskou duidelijk maakte dat die landen die zo´n maatregel ondersteunen sowieso geen aardolie zullen krijgen.

Maar voor de Europeanen betekent dit dat ze naar andere leveranciers op zoek moeten om de eigen behoefte te dekken. Weliswaar hebben de Verenigde Staten ondertussen de binnenlandse productie van 9,7 miljoen barrel per dag in mei 2020 opgevoerd naar 12,3 miljoen, maar dat is altijd nog minder dan de recordproductie van 13 miljoen barrel per dag eind 2019. Binnenlandse politieke maatregelen (zoals de “Green New Deal” van de Amerikaanse Democraten) en lokaal verzet echter zorgen voor problemen bij de uitbreiding van de olieproductie. Eveneens ontbreekt het aan gemakkelijk en goedkoop te ontsluiten olievindplaatsen die dienovereenkomstige winsten beloven. Daarmee wordt echter ook duidelijk dat de Europeanen niet kunnen vertrouwen op voldoende vervangende leveringen van de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Terwijl Rusland nu dus bijvoorbeeld landen als China of India (ook zonder prijsplafond) levert met aanzienlijke kortingen van tot 40% op de marktprijs, moeten de Europeanen de marktprijzen betalen. Met Rusland “bevriende” landen krijgen dus voordelige olie, terwijl de OPEC-landen de Europeanen duidelijk duurder voorzien. Daarmee verliezen ze echter extra globaal concurrentievermogen, dat al door de hoge gasprijzen een behoorlijke domper heeft gekregen. Zonder de voordelige energie is Europa met de hoge loonkosten wereldwijd gewoon als productiestandplaats niet meer interessant.

De EU-sancties tegen de Russische olie blijken dus een nieuwe klap tegen de eigen economie en ook tegen de eigen bevolking te zijn. Die wordt met aanhoudend hoge energieprijzen geconfronteerd, terwijl andere regeringen (zoals die van India) de nationale economische belangen vertegenwoordigen en proberen de kostendruk laag te houden.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op EU-sancties: Amerikaanse olie kan Russische leveringen niet vervangen

 1. Wim Vreeswijk zegt:

  Dit is het zoveelste bewijs van stuitende domheid van de EU

  Geliked door 1 persoon

 2. Olie bol zegt:

  de olie klapt inklaar op de beurs, nu nog 78 dollar een vat, waarom blijft de energie zo hoog als gas elektra en aan de pomp.

  Like

 3. Frits zegt:

  De EU gaat gepland kapot. En niemand die dat aan zag komen???

  Like

 4. Rick zegt:

  Alles kapot maken dankzij symboolpolitiek, zo levert Turkije (extra dure) diesel van Russische olie en zo zullen er wel meer omwegen zijn zodat het voor de gewone burger lijkt alsof er sancties tegen Rusland genomen worden en de Europese elite er lekker aan blijft verdienen

  Geliked door 3 people

 5. Julia zegt:

  Puur opzet van de ophitsers in de VS en de domme ongekozen lamzakken binnen de EU zijn er weer met open ogen ingetuind. Alleen het in en in triest is dat de burgers door dit soort lamzakken het moeten bezuren. Dat EU/WEF tuig in Brussel en binnen onze regering hier blijven onbeschaamd wel de zakken vullen en zullen niets te kort komen.

  Like

 6. antiislamnu zegt:

  Heel die Eu heeft ons niets anders dan ellende gebracht economie naar de kloten boeren er uit asielparasieten er in.
  En dan nog maar niet te spreken over de aankomende digitale gevangenis in de vorm van de digitale euro dat zal de mensen met de lage en midden inkomens degraderen tot slaaf .

  Like

 7. bobzelf zegt:

  DE PILOOT ROEPT IN DE MICROFOON OP 10.000 METER HOOGTE ..

  OP EEN BEETJE VROLIJKE MANIER OM DE ZENUWEN NIET DOOR DE STROT TE LATEN GIEREN ..

  EN HET VLIEGTUIG STAAT IN DE BRAND EN DE BENZINE IS OP ..

  DE HELE VLUCHT MET NEDERLANDERS RICHTNG BENIDORM

  VOOR EEN WINTER VERBLIJF VAN 3 MAANDEN ..

  HOLLADIEEEEEEEEEEE… HOLLADIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  OOM HET IS KOUD ZONDER JOU

  Like

 8. Ravian zegt:

  Het is gewoon een herhaling van het aardgas debacle.
  Net zoals de Amerikanen geen Russisch aardgas kunnen vervangen zo kunnen ze ook geen Russische aardolie vervangen.
  En al het gene dat ze kunnen leveren gaat minsten drie tot vier keer “over de kop”, waardoor het zo duur wordt dat het net zo goed niet geleverd kon worden.
  In Brussel huist vervolgens een zooitje waanzinnigen dat denkt dat je een experiment simpelweg kunt herhalen en dat er dan vanzelf andere resultaten uit komen.
  En die waanzinnigen worden gedreven dooreen groen linkse globalisten elite die het welvarende blanke christelijke Europa willen slopen en in een armoedige door donker getinte islamieten bewoonde woestenij willen veranderen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s