Duitsland betaalt nu de helft van de EU-begroting

(Vertaling: E.J. Bron)

Duitsland blijft de grootste nettobetaler van de Europese Unie (EU). De bijdragen zijn volgens een studie van het Instituut van de Duitse Economie (IW) in 2021 naar € 21,409 miljard gestegen. De Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft zelfs een bedrag van € 25,1 miljard berekend – een stijging van 24,2% tegenover het jaar daarvoor. In totaal betalen de Duitsers bijna net zo veel geld als de andere negen nettobetaler landen samen. 17 landen profiteren als netto-ontvangers.

Het nettobedrag is de som van de betalingen die een EU-staat doet en die hij van de EU krijgt. De Europese Commissie publiceert de cijfers niet meer, omdat ze bang is daarmee de EU-tegenstanders in de nettobetaler landen in de kaart te spelen.

Volgens het IW behoren er tien landen tot de nettobetalers. Zij brengen in totaal € 44,1 miljard op. Daarvan wordt 48,6% door Duitsland betaald. Deze bijdrage is net zo groot als de totale begroting van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek. Binnen vier jaar is de Duitse nettobijdrage aan de EU verdubbeld. In 2017 bedroeg deze nog € 10,7 miljard.

EU-bijdragen: Luxemburg grootste profiteur

De op een na grootste nettobetaler na de EU-uittreding van Groot-Brittannië, dat het laatst € 12,5 miljard betaalde, is volgens het IW Frankrijk met € 10,945 miljard. Daarna volgen Nederland (€ 4 miljard), Zweden (€ 2,5 miljard), Italië en Denemarken (elk € 1,5 miljard), Oostenrijk (€ 1,3 miljard) en België (€ 1 miljard). Ook Finland (€ 969 miljoen) en Ierland (€ 441 miljoen) betalen meer dan ze ontvangen.

De grootste netto-ontvangers zijn Polen (€ 13 miljard), Griekenland (€ 4,7 miljard), Hongarije (€ 4,3 miljard), Roemenië (€ 4,2 miljard) en Spanje (€3,4 miljard). Als je de bedragen omrekent naar het aantal inwoners, behoort ook het vermeende rijke Luxemburg tot de grootste profiteurs. Het land staat dan zelfs boven Polen, maar onder de Baltische landen en Griekenland en Kroatië. Ook bij de statistiek per hoofd van de bevolking staat Duitsland bij de nettobetalers op de eerste plaats.

Voor het zogenaamde “EU-wederopbouwfonds” is Duitsland met € 52 miljard eveneens de grootste nettobetaler.

Bron:
jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Duitsland betaalt nu de helft van de EU-begroting

 1. saddy zegt:

  Als je per inwoner bekijkt dan is de blanke nederlander toch de grootste nettobetaler?

  Is het trouwens al iemand opgevallen dat vlak na de grootste roof uit de wereldgeschiedenis, de nieuwe non-pensioen-wet, vanuit de EU de schuldenunie gepromoot wordt?

  Like

 2. saddy zegt:

  Het belang van deze bedragen ontgaat me trouwens als ik me goed herinner dat er 1500 miljard aan EU-cojona-vriendjes, -familie en -bekenden is geschonken en de wederopbouw van oekriene al met 500 miljard is begroot.

  En was er al niet voor meer dan 100 miljard aan schiettuig aan oekriene geleverd?

  Like

  • Lot zegt:

   Ja wat dat betreft verbleekt 40 miljard duitsland en 4 miljard nederland bij die 1500 miljard.

   Extra printpersen van euros 1500 miljard kwam door de sterke euro. De euro kon het dragen van uit het niets geld maken. Ik heb gehoord dat 75% ging naar rijke bazen die grote ondernemingen hadden om banen te creeeren. En is niet gebeurd. Een journalist gecontroleerd? Zie maar michael moore zijn film over capitalism. Ze kunnen 1 miljard op de bank hebben maar maken geen banen. De motor is toch het kleinbedrijf. Geef mij maar 20000 en ik zal het spenderen. 90% van de mensen kunnen niet sparen. Wij verloren 40% van ons onkomen laatste 20 jaar. Door geen loonstijging te geven. Dit geld gaat naar de derde wereld te spekken als klimaat banen of 1200 miljoen palestijnenhulp, nu 1200 palestijnen miljonairs daar. Zie berichtgeving. Etc etc.Zuid afrikanen zwarten betalen nogsteeds geen belasting laten ze het daar halen.

   Like

 3. Boike zegt:

  Prima, dat duitsland veel betaalt aan de EU.
  Die Moffen hebben altijd een grote mond, maar ze moeten niet zeuren.
  Laat ze de portemonaie maar trekken.
  Ze hebben nog een enorme oorlogsschuld te betalen.
  En wij zijn die oorlog en de nasleep nog lang niet vergeten.
  Waar blijven de excuses ???

  Like

  • Lot zegt:

   Duitsers? Nee die werden massaal vermoord en bestaan bijna nietmeer. Sufkop. Was een tiran die macht metwapens heeft gegrepen. Dit is ons centraal land. De meerderheid van de (slavische) joden wonen in amerika niet hier. Wij zijn uitgemoord. En hun eigen volk ooknatuurlijk. Bleh. Zijn moordenaars. 1938 duits niet pools auswitsch gevuld met40000 blondharige petty of non criminelen en doodgehongerd aldaar. Zelfde, kitchener zuid akrikanen 70000 kinderen en vrouwen doodgehongerd. Vaak genoeg hierover geschreven. Lees je eigenlijk wel.
   En ik begrijp overpopulatie. Maar holland bestaat uit slavischen. En waarom steeds weer ons.

   Like

   • Boike zegt:

    @ Lot 2 januari 2023 om 18:58

    Ik ben een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting.
    Daarom respecteer ik ook jouw mening.
    Maar ik kan je argumenten helaas niet in de contekst plaatsen.

    Like

 4. Hovawart zegt:

  Men betaalt niet, men leent, net zolang……..totdat de schuldeisers komen.

  Like

 5. Dewaere zegt:

  Zo zie je in cijfers dat het inderdáád Duitsland is dat de EU beheerst, hebben de duits-pruisische elites na 2 militaire pogingen tóch hun zin gekregen, een zekere Adolf zou zeer tevreden zijn……….

  Like

 6. Peter. zegt:

  Luxemburg,daar komt die grote zuiplap Juncker vandaan ,die heeft goed gezorgd voor zijn eigen zooitje .

  Like

 7. Snappie zegt:

  Bij een democratische EU zou iedereen die volwassenen is en belastbaar inkomen geniet een klein deel moeten afstaan. Niks niet bbp of netto betaler
  De lidstaat met de meeste mensen betalen dan het meest.

  Like

 8. Julia zegt:

  Wie betaalt hier flink aan mee onze EU likker Rutte die ziet er niet tegenop om zijn eigen volk geheel kaal te plukken en in de kou te zetten. Nexit Kappen met de Ellende Unie vol ongekozen en corrupte zakkenvullers.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s