AfD-voorzitster Alice Weidel concretiseert de toekomstplannen van de partij

(Vertaling: E.J. Bron)

Het jaar 2023 is voor de Duitse oppositiepartij AfD van dubbele betekenis. Enerzijds viert zij haar tienjarig bestaan, anderzijds gaat het om de voorbereiding voor de belangrijke verkiezingscampagne.

De voormalige “professorenpartij” AfD wordt in het nieuwe jaar 2023 tien jaar oud. Sinds 2017 zit ze in de Bondsdag en zorgde voor een duidelijke herleving van de partijenwedstrijd. In actuele peilingen staat ze op dit moment landelijk op 15%, in de voormalige Oost-Duitse deelstaten is ze de grootste partij of staat ze op de tweede plaats.

Partijvoorzitster Alice Weidel (foto) ziet in deze situatie een regeringsdeelname op deelstaatniveau als een mogelijk perspectief. In 2024 worden de deelstaatparlementen in Sachsen, Brandenburg en Thüringen nieuw gekozen, in alle drie deelstaten zou de AfD de grootste partij kunnen worden. IN een interview met de Deutsche Presse-Agentur (dpa) zei Weidel hierover: “Dat is natuurlijk strategisch relevant, omdat we daar mikken op de eerste regeringsverantwoordelijkheid in een Oost-Duitse deelstaat.”

Gewetensvraag voor de CDU in het oosten van Duitsland

De AfD zou in alle drie deelstaten coalities kunnen vormen, de meest voor de hand liggende partner: de CDU. Maar die weigert tot nu toe hardnekkig welke vorm van samenwerking dan ook toe te staan, de partijtop dreigt zelfs met partijuitsluiting bij overtreding. Desondanks waren er in het jongste verleden enkele gemeentelijke voorbeelden van samenwerking, bijvoorbeeld in Bautzen, waar d eCDU samen met de AfD voor de beperking van integratiebetalingen voor afgewezen asielzoekers stemde. In november stemde de CDU-Thüringen samen met de AfD-fractie en de “Burgers voor Thüringen” voor het gender-verbod in autoriteiten.

De AfD klimt in het oosten van Duitsland op tot verschaffer van de meerderheid en initiatiefnemer, haar jeugdwerk en professionalisering in dit jaar zou de verkiezingscampagnes van het jaar 2024 kunnen beslissen.

Bron:
freilich-magazin.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op AfD-voorzitster Alice Weidel concretiseert de toekomstplannen van de partij

 1. R. zegt:

  Alice Weidel graag als Bondskanselier!!!!

  Like

  • droevige mof zegt:

   Dan zou ze de eerste bondskanselier zijn die het Witte Huis niet heeft geïnstalleerd. Duitsland is niet onafhankelijk, maar nog steeds een Amerikaans protectoraat. De Nordtream-affaire toonde dit onlangs nog eens aan toen de Amerikanen de Duitsers voor miljarden dollars schade toebrachten zonder gevolgen. Zonder helderziend te zijn, kan ik zeggen dat de AfD nooit de sterkste partij zal worden zolang de Deep State aan de macht is en er per post en elektronisch gestemd wordt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s