Zwitserland verhoogt goudimport uit Rusland ondanks sancties

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens informatie van de Zwitserse douane zou er alleen al in november 2022 goud ter waarde van honderden miljoenen euro´s uit Rusland het Alpenland zijn binnengekomen. Naar men beweert hebben de Zwitserse importeurs van edelmetalen daar niets mee te maken. Ook bij andere goederen steeg het handelsvolume tussen Zwitserland en Rusland vorig jaar.

Ondanks de door het Westen opgelegde anti-Russische sanctiepakketten lijkt Zwitserland in ieder geval gedeeltelijk nog steeds een pragmatische omgang in de handel met Rusland te onderhouden. Zo is het handelsvolume tussen Rusland en Zwitserland sinds het opleggen van de Oekraïne-sancties, die Moskou eigenlijk moeten isoleren, met sprongen gestegen, berichtte de “Tages Anzeiger” onlangs onder verwijzing naar data van de douane.

Derhalve is de Zwitserse export, vooral van farmaceutische producten, met 19% gestegen, terwijl de importen uit Rusland sinds het begin van het jaar zelfs met 54% zijn toegenomen.

Deze aanzienlijke stijging van de Russische export is volgens berichten terug te voeren op een toename van de goudleveringen, die in Zwitserland aan speciale sancties zijn onderworpen. In augustus sloot he t land zich aan bij de EU-beperkingen, die de handel met Russisch goud en goudproducten verbieden, wat echter blijkbaar nauwelijks effect had op de invoer van het edelmetaal uit het gesanctioneerde land had, aldus de bron.

Volgens informatie van de Zwitserse douane werd alleen al in november 6,4 ton goud ter waarde van 344 miljoen Zwitserse Franken (ongeveer € 348 miljoen) uit Rusland ingevoerd. De identiteit van de koper was echter onduidelijk. Men vermoedt dat een groot deel van het goud via derde landen, waaronder kennelijk Dubai, Zwitserland is binnengekomen, dat zelf een belangrijk globaal knooppunt voor de verwerking van het edelmetaal is.

De “Zwitserse vereniging van fabrikanten en handelaars in edelmetaal” deelde aan de krant mee dat zij niets met het Russische goud te maken zou hebben.

In juli nam de EU haar zevende sanctiepakket tegen Rusland in verband met de Oekraïne aan, dat voorziet in een verbod op de “directe of indirecte koop, de invoer of het doorgeven van goud en gouden sieraden” met oorsprong in Rusland evenals in een verbod op de uitvoer van goud uit Rusland naar de EU. De beperkingen betreffen ook de uitvoer van goudartikelen die in een derde land werden verwerkt.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Zwitserland verhoogt goudimport uit Rusland ondanks sancties

 1. Olie bol zegt:

  Zwitserland zit toch niet in de EU.

  Like

 2. Niek zegt:

  Zwitserland zit niet in de EU en is de centrale bank van Europa maar ook van de edelmetaalhandel, je kunt zo je edelmetalen laten opslaan zodat je geen btw hoeft te betalen in Nederland. Sowieso zijn banken bezig de goudvoorraden aan te vullen omdat het geld niets meer waard is en er een gigantische beurs krach zit aan te komen, de vraag is niet of, maar wanneer? Vele mensen hebben dat door maar willen ook de inflatie vermijden en kopen goud of zilver. Je merkt het aan de prijzen die flink stijgen maar ook de voorraden zijn vaak gewoon op. Kijk eens of de site van Ab Flipse die kan hier goed over spreken en is financieel expert op dit gebied. Mocht je spaargeld hebben waarmee je niets mee doet, haal het van de bank en maak er wat anders van. Mocht je bang zijn dat de overheid meekijkt omdat het meer dan 100 euro is kun je ook contant betalen, helaas kost dit wel 5% extra. Maar 17% inflatie kost je een stuk meer. Op goud en zilver heb je ongeveer 10% rendement, welke bank doet dat?

  Like

 3. karton zegt:

  Wat doet Zwitserland verkeerd ?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s