
(Vertaling: E.J. Bron)
In het Westen bijna uitsluitend verguisd, laat Aleksandr Doegin (foto) zich in een interview met RT uit over vragen rondom de oorlog in de Oekraïne. Daarbij wijst de Russische filosoof op perspectieven, die veel verder gaan dan het actuele oorlogsgebeuren.

De Russische filosoof Aleksandr Doegin, vader van de in de zomer van 2022 vermoorde journaliste en activiste Darija Doegina, schetst in het interview met de RT-correspondent Donald Courter zijn voorstellingen van de toekomst van Rusland en de Euraziatische ruimte.
Hierbij spant Doegin een breed veld van onderwerpen uit: te beginnen met de ineenstorting van de USSR, waarvoor hij de voormalige Sovjetleiding verantwoordelijk maakt, via het politieke systeem van China en de gevolgen van de Oekraïne-oorlog tot aan de opvatting dat – in tegenstelling tot de Sovjet-opvatting – een idealistische aanpak ook de sleutel voor het oplossen van economische kwesties zou leveren.
Geopolitiek
Doegin ziet de USSR in een principiële tegenstelling:
“We moeten eerst begrijpen dat de Sovjet-Unie niet een ideologische, maar een geopolitieke voortzetting van het Russische rijk was. Ze had fundamenteel andere waarden en ideeën, maar als een geopolitieke realiteit, als het kernland, als de Euraziatische landmassa in de voorstelling van classici van de geopolitiek zoals Halford Mackinder of Zbigniew Brzeziński, was de Sovjet-Unie een directe voortzetting en belichaming van de landmacht, de tegenstrever van de zeemacht. In deze zin was ze een van de twee wezenlijke geopolitieke conflictpartijen.”
Het liberale globalisme zou een cultureel racisme eigen zijn, want het zou andere culturen willen voorschrijven hoe ze zouden moeten leven:
“De Chinezen kunnen zelf bepalen welk regime of systeem bij hen past, niet de een of andere liberale ideologen of activisten van de Open Society Foundation. En dat is het fundamentele principe van ware democratie op internationaal niveau.”
Traditie en rechtvaardigheid
Een herstel van de Sovjet-Unie is echter, daarvan is Doegin overtuigd, voor Rusland noch mogelijk nog wenselijk. Want het Sovjet-dogmatisme zou “onacceptabel” zijn.
Veelmeer pleit Doegin voor een verstandige combinatie van traditionalisme en sociale rechtvaardigheid. Rusland zou zich moeten losmaken van het westelijke moderne en weer zijn eigen, Russische traditie moeten onderzoeken: bijvoorbeeld de Slavische, het denken van Dostojevski of het orthodoxe christendom. Doegin keert zich in gelijke mate tegen liberalisme, globalisme, dogmatisme, communisme en fascisme, wier oorsprongen hij allemaal in het Westen plaatst.
In het laatste decreet van de Russische president over de traditionele waarden zou als belangrijkste aspect de hegemonie van de geest over de materie genoemd worden. In deze zin zou men zich van de “economische bezetenheid” moeten losmaken. “Dat is de enige manier om de economie te genezen.”
Multipolariteit
Doegin ziet – net als veel andere waarnemers van het heden – het ontstaan van een multipolaire wereld.
“Het Westen gedraagt zich echter zo, alsof het nog altijd in de bipolaire wereld van de Koude Oorlog leeft en beschouwt Rusland als de erfgenaam van de Sovjet-Unie, die bestreden moet worden. Het bipolaire wereldbeeld wordt dus door een soort traagheid voortgezet. Momenteel ontstaat er een multipolariteit, een ander systeem. Het gaat niet meer om de strijd van de ene ideologie tegen de andere, om de ene pool tegen de andere.”
Het Westen zou echter de zich ontwikkelende multipolariteit niet accepteren, omdat dit het einde van het unipolaire systeem zou betekenen. Rusland, aldus Doegin, zou in de Oekraïne-oorlog ook voor de andere pool van de zich beginnen af te tekenen nieuwe wereldorde vechten. Het Westen zou moeten leren accepteren dat het in de toekomst alleen maar een provincie in een multipolair systeem zou vormen – en niet meer het middelpunt van een unipolaire wereld. Doegin keert zich tegen westelijk universalisme en komt op voor de verscheidenheid van naast elkaar bestaande culturen en civilisaties.
Bron:
rt.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
Weer een russiche verademing. Ik heb de hele russische bibliotheek gelezen en niet de franse bijvoorbeeld. Wie kent niet Tolstoj ´Oorlog en Vrede´. Dostoevsky ´De Speler’. Dan raak je toch een beetje verbonden met het volk. Nederland heb ik steeds minder mee.
LikeLike
Het goede vrije democratische westen dat de dochter van deze man vermoord heeft .Het zijn alleen de elite die met deze zinloze totaal onterechte oorlog bezig zijn
De gewone Europeanen willen geen oorlog Rusland haar en Wef agenda het zijn alles bij elkaar twee drieduizend krankzinnigen die de dienst uit maken
LikeLike
Als je, nadat Oekraïense nazi’s je dochter voor je ogen hebben opgeblazen, nog zo kalm en genuanceerd over deze hele zaak kunt spreken als Aleksandr Doegin, dan ben je uit bijzonder hout gesneden…
LikeGeliked door 1 persoon
Die man heeft meer verstand van zaken dan alle westerse “leiders” bij elkaar!
LikeLike