ATOOMBOM

(Door: “Kafir”)

Japan, 1945. Van een paar kilometer afstand zag het er best wel mooi uit. Een fel licht alsof je in de zon keek. Later allerlei parelmoeren lichtverschijnselen in de lucht op de plek van de explosie. Mensen gingen er de dag erna al kijken. Die mooie lichtverschijnselen bleven nog dagenlang. In het centrum was alles kapot en de mensen die daar op dat moment net waren, waren gewoon verdampt. Wat verder weg waren de huizen weggeblazen en hadden sommige mensen het overleefd met zware brandwonden. Nog wat verder weg waren veel huizen ingestort en hadden de mensen stralingsziekte: diarree, overgeven, doodmoe.

De mensen met stralingsziekte wisten niet wat hen mankeerde. Hun huizen waren kapot en ze gingen zwerven, vaak in groepen, op zoek naar eten en medische hulp. De mensen die verder weg woonden of in omliggende dorpen, en die de bom redelijk hadden overleefd, waren bang voor de overlevenden. Ze hadden er al gauw een scheldnaam voor. Ze zagen er raar en vies uit met zweren en brandwonden en de “normale” mensen waren bang dat het besmettelijk was en dat ze aangestoken werden, dus ze meden ze hen en joegen ze weg. Tegenwoordig zou een kordon soldaten deze mensen met geweld binnen de rampzone houden, omdat deze mensen overladen zouden kunnen zijn met fall-out.

Een familie van vader en kinderen had het er redelijk van af gebracht. Hun huis stond er nog, alleen moeder was zoek. Ze was tijdens de explosie in de stad geweest. Vader en de kinderen misten haar erg en gingen haar elke dag zoeken. Op een dag was er iets, een nog net levend lijk, een zwarte homp onherkenbaar vlees, hun tuinpad opgekropen en daar, halverwege, lag het stil, het kon niet verder. Vader en de kinderen liepen er met een grote boog omheen. Ze vonden het griezelig. Ze konden moeder niet vinden, ook niet na dagen zoeken. Op een gegeven moment zagen ze dat de homp vlees langs het tuinpad niet meer ademde en niet meer bewoog. Het was dood. Ze gingen nu dichterbij kijken. Toen zagen ze het: het was hun moeder, die zwaar gewond uit de stad helemaal naar huis was gekropen om bij haar man en kinderen te zijn.

Veel kinderen waren wees geworden. Om aan eten te komen gingen de jongetjes stelen voor bendes, de meisjes gingen voor bendes in de prostitutie.

Weken later kwamen Amerikaanse dokters “helpen”. Ze verwisselden verbanden en schreven alles op. Hun echte taak was: statistiek maken van hoeveel doden, hoeveel zwaargewonden, hoeveel stralingszieken, hoeveel miskramen en misgeboorten op welke afstand het resultaat waren van hun bom. Dan konden ze daar de volgende keer rekening mee houden.

In Nederland hebben veel mensen wel eens een Amerikaanse documentaire gezien over de atoomaanval. Joviale Amerikanen die onder het kauwgum kauwen met getallen strooien. Europeanen die zakelijk verslag doen. Bovenstaande komt uit een Japanse documentaire met Japanse overlevenden.

Stel dat er 3 of 4 atoombommen op Nederland vallen. Veel mensen denken dat ze dan een flits zien en verdampen. Dat is slechts een kleine minderheid. Veel meer mensen zullen lichte tot zware verbrandingen en stralingsverschijnselen hebben. Mensen zullen weken en zelfs maanden later nog sterven aan de gevolgen van de aanval. Er zal wekenlang radioactieve fall-out zijn die zich met de wind mee verspreidt. Militairen zullen met geweld besmette mensen in hun zone houden. De economie zal in vrijwel het hele land tot stilstand komen. Transport en energievoorziening zullen ernstig aangetast zijn. Gas, elektriciteit en water zullen in grote delen van het land niet meer beschikbaar zijn. Veel mensen zullen gaan zwerven op zoek naar voedsel en uiteindelijk zullen velen verhongeren. En natuurlijk zullen heel wat mensen overleven: in een heel andere wereld.

Door:
“Kafir”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op ATOOMBOM

 1. Elvi zegt:

  Al heel jong dacht ik daar om de een of andere reden over na. En wat ik me toen realiseerde is dat ik geen enkele kennis heb van de natuur. En dat ik dat eigenlijk moest leren. Welke paddenstoelen, welke wortels, welke bloemen…

  Die kennis hebben heel weinig mensen vandaag.

  Geliked door 1 persoon

  • Peter Rissing zegt:

   Tjahh, sad but true, huidige jeugd is teveel bezig met botox lippen en paarse oogschaduw, of al die ‘woke’ of QHBDTRE dingen en, nutteloos hun telefoontjes gebruiken om hun hersenen te laten stilstaan. uitzonderingen daargelaten

   Geliked door 2 people

 2. Peter Rissing zegt:

  Dit snap ik niet helemaal.
  Dat vertaalde verslag van het Japanse verhaal over het einde, in dat deel van de wereld, van de 2e WO wel.
  De schets van wat er in NL zou kunnen gebeuren nadat er een paar ‘lichte’ atoombommen gevallen zouden zijn, ook. [Al hoewel daar aardig wat op valt af te dingen.]
  Maar dat ene denigrerende zinnetje “Joviale Amerikanen die onder het kauwgum kauwen met getallen strooien”, dát snap ik niet.
  Hadden die ‘joviale Amerikanen’ de 2e WO langer moeten laten duren ofzo ?

  Geliked door 1 persoon

  • Johan zegt:

   Ja, dat hadden die ‘joviale Amerikanen’ inderdaad moeten doen.
   Het afwerpen van twee atoombommen op eenvoudige burgers, die er ook niks aan konden doen, was een oorlogsmisdaad. Het diende geen enkel militair strategisch doel.
   De Japanners stonden al op het punt om zich over te geven. Dat de atoomwapens de vrede sneller dichterbij gebracht zou hebben , is een propagandaverhaal, dat de Amerikanen later over de wereld uitgestrooid hebben. U weet wel, de ‘overwinnaar’ dicteert het narratief. In werkelijkheid zou het geen verschil gemaakt hebben.

   Geliked door 2 people

   • bobzelf zegt:

    Johan

    EEN DIKKE 12 POINTS FROM THE ATHENS JURY …

    PETER IS HIERIN DENK GEHERSENSPOOLD DOOR ZIJN BEVRIJDERS ,,

    Wacht even op de wereldwijde reacties .

    ALS MIJN OOM VLADIMIR EEN ATOOMBOM OP KIEV GOOIT.

    DAN ZAL HET GILLENDE MASSAMOORDENAAR. DOOR HET HEELAL KLINKEN

    EN DAT IS HET HELE VERSCHIL ..

    12 DIKKE PUNTEN MAKKER. GOED GEZIEN EN BVEGREPEN

    OOM HIROSCHIMA MON AMOUR

    Geliked door 1 persoon

   • Peter Rissing zegt:

    @ Johan. In elke oorlog zijn er altijd veel onschuldige burgers die de hoogste prijs betalen. Denk o.m. aan Rotterdam. De harde waarheid en dus een flut argument.
    Dankzij die atoombommen kon het plan van de Jap om ( voor hun kapitulatie ) zoveel mogelijk geallieerde (onder)officieren te executeren worden voorkomen.
    Zeg eens dank je tegen de Amerikanen. Zonder hen hadden we nu Duits gesproken en ( recenter ) was de USSR weer in ‘ere’ hersteld.

    Like

  • Ravian zegt:

   Yeah, het is inmiddels al lang en breed aangetoond dat die bommen de 2de wereldoorlog geen dag korter hebben laten duren.
   Maar dat was ook het doel niet, het doel was de Russen intimideren.
   Das overigens prima gelukt, want daarna begon de koude oorlog.

   Geliked door 2 people

  • Meine zegt:

   Die ‘Joviale Amerikanen’ vonden het nodig om een 2e bom te gooien, de eerste was wel duidelijk genoeg. Een invasie van Japan stond al in de planning, met een paar miljoen dode soldaten. Japan had niets meer, brandstof, munitie, ze konden alleen nog iets met speren en zwaarden. Maar een invasie zou een geallieerd leger betreffen, samen met de Russen, en dat wilden de ‘Joviale Amerikanen’ voorkomen !

   Ook is duidelijk dat de US de oorlog met Japan heeft uitgelokt, en de aanval op Pearl Harbor was ook bekend. De Nederlandse inlichtingendienst heeft ook gewaarschuwd, en zo zijn er meer opmerkelijke zaken “verdwenen”…

   Geliked door 2 people

  • kafir zegt:

   @ Peter Rissing. De kauwgum kouwende “joviale” Amerikaan slaat niet op het bekorten van de oorlog. Als dat al waar is dat die is bekort met die bommen. Het slaat op die artsen die kwamen “helpen” maar feitelijk een cynische statistiek bedreven.
   Het slaat op een paar onder het tapijt geveegde omstandigheden rond Pearl Harbor (waar de Amerikaanse regering van wist) die mij doen geloven dat de Amerikaanse regering op de wereldhegemonie aasde. Alleen het Amerikaanse volk (dat geen oorlog wilde) moest middels Pearl Harbor overgehaald worden. En de USA heeft de wereldhegemonie van het al kwakkelende Engeland overgenomen. Zelf vinden ze dat wij daar heel blij om moeten zijn.
   En dan dat gedoe in Europa. De Russen hebben de Duitsers verslagen en accepteerden miljoenen slachtoffers. Stalin eiste dat de Amerikanen een tweede front openden om de Russen te ontlasten. Toen de Amerikanen dat almaar uitstelden, dreigde Stalin heel Europa in te nemen. Toen begon de Amerikaanse invasie. Samen met een propagandacampagne dat de Russen zouden moorden en verkrachten. MEDE om Stalin bang te maken zodat hij zich aan de afgesproken gebiedsverdeling zou houden, werden de atoombommen gegooid.
   Er wordt vaak een flimpje vertoond waarin de Amerikanen en Russen elkaar ontmoeten. De Amerikanen joviaal lachend met een sigaar in hun hoofd en de (kleine) Rus die aarzelt voordat hij de iuitgestoken hand van de Amerikaan aanneemt en die NIET lacht en zijn hooofd wegdraait.

   Nee, de Amerikanen hebben voor mij iets hypocriets. Wij zouden het “vrije westen” zijn. Volgens mij waren/zijn wij een kolonie. Nu zijn ze in staat Europa op te offeren om Rusland te verslaan: iets watr ze al heel lang willen.

   Geliked door 1 persoon

 3. scherpschutter1943 zegt:

  Oppenheimer, de vader van de atoombom, zei over het gebruik van de atoombom “De levenden zullen de doden benijden”.

  Geliked door 4 people

 4. bobzelf zegt:

  IK DENK DAT DE KREET. DE OLERLEVENDEN ZULLEN DE DODEN BENIJDEN . EEN BETER IDEE GEEFT.

  DIE BOMMEN DIE NU GAAN VALLEN .. ZULLEN DE BOMMEN IN JAPAN. OP ROTJES DOEN LIJKEN ..

  DUS BLIJF PUTIN ZIEKEN EN UITDAGEN .. HET GAAT U GOED .

  ECHT WAAR.

  Geliked door 7 people

  • delamontagne zegt:

   Je één na laatste zin, je bedoelt ’t tegenovergestelde !
   En al die leugens die er vertelt worden ? ? over Poutin bedoel ik.
   ’t Klöötjes volk geleuft alles en t’is te vermoeiend om eens verder te kijken [en dat dan met de tegenwoordige Internet ]…..

   Geliked door 1 persoon

  • Sinyo zegt:

   Dhr Bob him selfie. Ik schreef het al. Europa heeft Poetin “vern..kt”.
   Straks wordt Europa geNUKEd.
   Rutte: Verdammt und Zugenäht.

   Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    Sinyo

    EEN UITSTEKENDE REDENATIE MAKKER. COMPLEET VERNEUKT …

    DUS NU ZAL DE OPLOSSING OOK VER WEG BLIJVEN …

    MAAR MOOI HALF UKRAINE AUSGERADIERT.

    DAAR KOMT WERKELIJK TOCH NOG GEEN GOEIE HOND VANDAAN.

    HUGGIE

    Like

 5. forummer1005ff0284480 zegt:

  Mocht de atoombom vallen, laat die dan op mij en de mijnen vallen. Een leven na een atoombom is bijna niet mogelijk.

  Geliked door 3 people

 6. Runner zegt:

  Maar ja de VS de EU schijten ook in hun broek want ook voor hen is geen weg
  meer terug en de woestijn zal dan overal aanwezig zijn ook in Rusland maar
  dat land heeft meer kans dat er nog wat mensen het kunnen na vertellen.

  Like

 7. Runner zegt:

  Zo dom zijn om te beginnen is het punt Of gedwongen worden te beginnen .

  Like

 8. koddebeier zegt:

  Binnenkort in het EU theater !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s