Brazilië: Duizenden aanhangers van Bolsonaro bestormen het Congres – President Lula volgens berichten geëvacueerd

(Vertaling: E.J. Bron)

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia heerst op dit moment chaos. Radicale aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Bolsonaro hebben het Congres bestormd. Volgens berichten zou de onlangs herkozen president Lula geëvacueerd zijn.

Aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro hebben het Congres in de hoofdstad Brasilia bestormd. Ze sloegen de ramen van de façade in en drongen de hal binnen, zoals zondag op de tv-zender “Globo” te zien was. Daarvoor al waren honderden demonstranten doorgedrongen op het terrein rondom het parlement en ook op het dak van het gebouw. De politie zette pepperspray en verblindende granaten in, kon de ondersteuners van de voormalige rechte president Bolsonaro echter niet stoppen.

“Ik veroordeel deze antidemocratische handelingen, die dringend met de hardheid van de wet bestraft moeten worden”, schreef de president van de Senaat Rodrigo Pacheco op Twitter. “Ik heb met de gouverneur van het federale district, Ibaneis Rocha, getelefoneerd, met wie ik constant in contact sta. De gouverneur deelde me mee dat het hele politieapparaat zich erop concentreert om de situatie onder controle te brengen.”

Na de aanval op het Congres rokken aanhangers van Bolsonaro ook naar het Hooggerechtshof. Ze zouden daar ramen ingegooid hebben en in de lobby zijn doorgedrongen, berichtte het nieuwsportaal “G1”. Later trokken ze ook naar de regeringszetel Palácio do Planalto.

Volgens berichten op sociale media zou de pas op 1 januari 2023 benoemde president Luiz Inácio Lulas da Silva naar een veilige plaats geëvacueerd zijn. Daarover zijn nog geen officiële mededelingen gedaan.

De voormalige president Bolsonaro verloor in oktober de verkiezingen van de linkse politicus Luiz Inácio Lula da Silva en moest met de jaarwisseling zijn ambt opgeven. Hij heeft zijn nederlaag nooit nadrukkelijk erkend. Radicale aanhangers van de voormalige militair hadden al na de verloren verkiezing steeds opnieuw tegen Lula´s overwinning gedemonstreerd en de strijdkrachten van het land tot een militaire putsch opgeroepen. Tegen de gebruiken in had Bolsonaro ook niet aan de installatie van zijn opvolger Lula op Nieuwjaarsdag deelgenomen, maar was met zijn familie naar de VS gevlogen.

De rol van Bolsonaro bij de actuele protesten is nog onbekend. Volgens meldingen op Twitter bevindt de voormalige president zich op dit moment eveneens in de Braziliaanse hoofdstad.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Brazilië: Duizenden aanhangers van Bolsonaro bestormen het Congres – President Lula volgens berichten geëvacueerd

 1. Boike zegt:

  Als een volk wakker wordt en inziet welke “elitaire LUL” met corruptie, leugens en bedrog de macht gegrepen heeft, worden de wakkeren boos.

  Dat creëert weerstand, protest, oproer, rellen, revolutie en burgeroorlog. En daar is geen enkele “elitaire LUL” tegen bestand.

  Als het volk de barricaden op gaat, is het machtiger dan elitaire heersers, die hun ziel en zaligheid aan de duivel hebben verkocht.

  En dan zoekt de duivel al ras een veilig heenkomen. Hij vetrekt met zijn staart tussen de benen en laat zijn kornuiten vallen als een baksteen.

  Like

 2. BosscheBol zegt:

  En Steven van Weyenberg (D66) begint meteen weer te schreeuwen dat rechts-populisten niet tegen hun verlies kunnen en de democratie afbreken.
  De klootzakjes zijn bang dat zoiets hier óok gebeurt als de links-liberalen weer eens aan het liegen en bedriegen zijn.

  Like

 3. memaxq zegt:

  Wordt tijd dat zoiets hier ook gaat gebeuren. Het is genoeg geweest lijkt mij.

  Like

 4. saddy zegt:

  De leus op het dak was:

  Geef ons de source code.

  Een compleet normale vraag in een democratie om de software van de dominion tel-machines te mogen controleren toch?

  Was dat gegeven dan had niemand op het dak gestaan.

  Like

 5. Ravian zegt:

  “Ik veroordeel deze antidemocratische handelingen, die dringend met de hardheid van de wet bestraft moeten worden”

  Als kiezers massale verkiezingsfraude niet accepteren dan is dat dus “antidemocratisch”.
  Je moet het gore lef maar hebben…
  De fraudeurs moeten zelf “met de hardheid van de wet bestraft worden”.
  Gezien het hier een gevalletje landverraad betreft betekend dat dan een hoge boom en een kort touw.

  Dat geld overigens niet enkel voor Brazilië…
  Het zogenaamde “Vrije Westen” beleeft een ware pandemie van linkse verkiezingsfraude.
  En we weten niet wie daar allemaal precies achter steken, maar laten we eens beginnen met degenen die we wel kennen van een enkeltje hiernamaals te voorzien.

  Dan heb ik het dus over typen als KlauSS SSchwab, George SSoroSS, en Bill GateSS.
  En als die eenmaal “gezongen” hebben, ophangen kan namelijk, afhankelijk van de gebruikte methode, een heel snel en pijnloos maar ook een heel lang en niet zo pijnloos verhaal wezen, dan gaat die lijst geheid nog wel flink uitgebreid kunnen worden.

  Nu kun je dit natuurlijk allemaal nogal cru vinden, maar ga er maar rustig vanuit dat dit de enige methode is om van het betreffende linkse schorem af te geraken.
  En maak je vooral geen illusies, het betreft hier puur een gevalletje zelfverdediging, want als wij hen niet pakken dan gaan zij ons pakken…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s