Energieprijzen: Geen enkel EU-land is zo voordelig als dit land!

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

De energiecrisis heeft de EU-landen stevig in haar greep. Duitsland en Oostenrijk behoren daarbij tot de dure landen. Vooral de stroom- en gasprijzen voor privéklanten zijn zoals bekend in de afgelopen maanden door het dak gegaan. Er zijn echter ook landen, waarin energie nog betaalbaar is, zoals blijkt uit een actueel vergelijkend onderzoek.

In de actuele prijsvergelijkingen voor privéhuishoudens wat betreft stroom en gas bestaan er bij de Europese hoofdsteden grote verschillen. In veel landen zijn de kosten extreem de hoogte ingeschoten, terwijl andere landen het duidelijk beter hebben gedaan. Omdat de prijzen op landelijk niveau kunnen variëren, zijn deze eenvoudiger bij de gemiddelde prijzen in de desbetreffende hoofdsteden te vergelijken. De resultaten zijn ernstig.

Bij de stroom stonden Brussel (€ 54,44 per kWh), Praag (€ 53,32 per kWh) en Kopenhagen (€ 53,35 per kWh) in december 2022 aan de top. Berlijn volgt met € 51,75 na Rome (€ 52,46) op de vijfde plaats. Dan is Wenen met € 33,32 per kWh in het hogere middenveld nog aardig voordelig. Maar echt goedkoop is de elektriciteit met € 10,40 per kWh in Boedapest en in het niet-EU-land Servië, waar de inwoners van Belgrado € 8,47 per kWh betalen. Zodoende betalen de Belgen meer dan het vijfvoudige voor hun stroom dan de Hongaren en zelfs ongeveer zesenhalf keer zoveel als de Serviërs.

Soortgelijk ziet het er ook uit wat betreft aardgas. Bijzonder duur was het gas in december in de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar € 30,03 per m³ op tafel gelegd moest worden. In Amsterdam (€29,28 per m³) en Wenen (€ 29,01 per m³) zag het er niet veel beter uit. Berlijn volgt met € 21,97 per m³ op de zevende plaats in de hoofdstedenvergelijking. En ook hier zijn de Servische hoofdstad Belgrado (€ 3,53 per m³) en Boedapest (€ 2,48 per m³) de voordeligste hoofdsteden. Terwijl Zagreb, Bratislava en Warschau met elk iets meer dan € 5,00 per m³ in vergelijking ook nog heel voordelig zijn.

Daarbij dient opgemerkt te worden dat vooral Hongarije en Servië nog steeds aardgas en aardolie uit Rusland betrekken en daar een gematigde, voordelige prijs voor betalen. De ander elanden zetten ondertussen vooral in op vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), dat tegen hoge prijzen wordt ingekocht. Balász Orbán, de “politiek directeur” van minister-president Viktor Orbán, ziet in de energiepolitiek van de Hongaarse regering een succes, dat ook dit jaar voortgezet moet worden.

De Hongaarse regering had al in 2013 een prijsplafond voor privéhuishoudens ingevoerd. Bij een maandelijks verbruik van tot 214 kWh stroom en 144 m³ aardgas geldt de door de staat vastgelegde hoogste prijs. Het daarboven liggende gebruik wordt dan tegen marktprijzen berekend.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Energieprijzen: Geen enkel EU-land is zo voordelig als dit land!

 1. Frits zegt:

  Maar u wordt niet uitgekleed door de Staat. Nee hoor. Zijn gewoon de marktprijzen. En een beetje heffing of belasting.

  Like

 2. Lekke Fietsband zegt:

  Waarschijnlijk worden hier MWh =1000 kWh) bedoeld, want 55 pleuro voor een kWh die in NL 1 pleuro kost is nogal een groot verschil?

  Like

 3. johannes zegt:

  en als het nu alleen het gas was , maar welk product niet , de gemakzucht van : de klant betaald wel , gaat nu parten spelen.
  Betalen naar waarde is schijnbaar al lang verleden tijd en verhoudingen zijn al lang zoek , er wordt gemikt op de elite(snel en veel winst) en de rest kan met rotzooi genoegen nemen.
  tja dan weet je waar je voor werkt, nog even en de zwerverslook is mode en dan heb je nog idioten die t geweldig vinden ook

  Like

  • Oliedom zegt:

   Yep, in dit postzegellandje is het, belasting op belasting op belasting, zodat dit royaal spenderende rampenkabinet het kunnen bekostigen o.a. het Eu circus, asiel/statuskrijsers en pinokio ZIJN oorlog.😡😡😡

   Geliked door 1 persoon

 4. Nick Hendriks zegt:

  Kloppen die prijzen in kWh wel?

  Like

 5. saslis1234 zegt:

  En als je dan bedenkt dat de euro ook geen 2.20 meer waard is
  Ik geloof €1,80
  De euro zou altijd zijn waarde blijven behouden.. Dat was ook weer een leugen

  Like

  • Qvic zegt:

   De euro is nu minder waard dan de gulden toen (gerekend vanaf 2002 t/m 2022) De inflatie over 21 jaar is nu ongeveer 75% (een euro is nu ongeveer 0,55 gulden waard). Alles is duurder geworden elk jaar. Bij de het eerste jaar van de euro werd al meer dan 10% inflatie gemeten. Dat viel minder op, omdat de prijzen niet ongerekend werden met de deler van 2,20371 maar met de deler van 2. De laatste 2 jaar zijn de prijzen 2 tot 3x zo duur geworden van onze dagelijkse behoefte ten opzichte van de prijzen van 2020. Toen de BTW van 19% naar 21% ging, was dat geen 2% verhoging wat door Rutte verteld werd, maar een verhoging van 11%. Maar onze lonen zijn niet in dat zelfde percentage gestegen in de afgelopen 21 jaar, dus de bevolking wordt zo onteigend op een slinkse manier. Met de Prinsjesdag wordt ons telkens een vette appel voorgehouden, dat we de koopkracht behouden of zogenaamd er zelfs op vooruit gaan. Maar als je de ware cijfers erop na slaat, worden we elk jaar kei hard voor gelogen.

   Like

 6. Henk,B zegt:

  Een energy prototype kost zo,n 60 a 70,000 euro de doodvonnis voor wind
  en solar en einde van de groene linkse leugen wie gaat dat betalen?
  politiek links wat ook deEU is u of ik met mijn aow met een innovatie
  heb je een voorloper nodig en dat moet iemand zijn die energy nodig heeft
  en ja die mag en moet er beter van worden minimaal een 40Kwh verbruiker
  24/7 of een veelfout daarvan, deze gebruiker krijgd uitleg van de werking
  waarbij lagere school voldoende is om het tebegrijpen geen worden met
  mogelijk of als maar face to face kosten en dan de rOI.
  ik ben niet slim maar stom ook niet een regering zal hier nooit een subsidie
  voor geven, wacht u om een bedrijf te starten maar er is geen strook op de kabel voor u ik maak de stroom die nodig is voor u en die kabel is niet nodig.
  wat ik niet kan is een land in 1 dag van stroom voorzien dat heeft tijd nodig.

  Like

 7. Rene zegt:

  Enorme belasting op 1e levensbehoefte, schande..!
  BTW over taks gewoon misdadig, hoe lang pikken we dit nog…?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s