Op initiatief van Erdoğan: Eerste nieuwbouw van kerk in Turkije sinds 1923

(Vertaling: E.J. Bron)

Er bestaat ook nog goed nieuws – en dat uitgerekend uit Turkije. Daar zal zeer binnenkort de eerste nieuwbouw van een christelijke kerk sinds de oprichting van de republiek in 1923 geopend worden. De Syrisch-orthodoxe St. Efrem kerk in het stadsdeel Bakirköy in Istanboel moet binnen de komende twee maanden voltooid worden.

In de afgelopen decennia had de christelijke minderheid in Turkije haar kerken weliswaar mogen renoveren, maar een nieuwbouw werd door de staat lange tijd niet toegestaan.

De nieuwe kerk moet plaats bieden aan 700 personen. Behalve de eigenlijke kerkruimte zin er twee verdiepingen met vergaderruimtes, die bijvoorbeeld na missen, dopen of bruiloften gebruikt kunnen worden, evenals een parkeergarage.

President Erdoğan zelf legde in 2019 de eerste steen voor de nieuwbouw. Het zou tot de taken van de staat behoren om ervoor te zorgen dat de christenen voldoende kerken voor hun godsdiensten zouden hebben, zei Erdoğan destijds. De informatie over het aantal Syrisch-orthodoxe christenen in Istanboel variëren tussen 12.000 en 17.000.

De Syrisch-orthodoxe kerk bezit in Istanboel in het stadsdeel Tarlabasi in Beyoglu een in de 19e eeuw gebouwde kerk met een gemeentecentrum, waar ook metropoliet Mor Filuksinos Yusuf Cetin resideert. Deze kerk is echter al lang te klein. In 2009 begon het stadsbestuur van Istanboel op bewvel van de toenmalige minister-president Erdoğan te zoeken naar een grondstuk voor de bouw van een Syrisch-orthodoxe kerk. In 2015 verkondigde minister-president Ahmet Davutoğlu het plan voor de nieuwbouw, die daarna echter nog meerdere jaren vertraagd werd.

Het grondstuk waarop de nieuwe kerk sinds 2019 werd gebouwd, werd in het jaar 1868 door een gemeentelid aan de katholieke kerk nagelaten en deels als begraafplaats gebruikt. Op het terrein bevindt zich ook nog een kleine katholieke begraafplaatskapel. In het jaar 1950 werd het areaal door de Turkse staat in beslag genomen en in stedelijk bezit gebracht, de begraafplaats werd gesloten.

Weliswaar is de Turkse grondwet sinds de oprichting van de staat door Kemal Atat|urk officieel laïcistisch, maar religieuze minderheden buiten de soennitische islam hebben steeds opnieuw onder discriminaties te lijden. De Turkse staat erkent officieel alleen de Grieks-orthodoxe kerk, de Armeniërs en het jodendom als religieuze minderheden, waaraan hij – echte rook slechts beperkt – rechten zoals eigen scholen toekent. De Syrisch-orthodoxe kerk evenals de katholieke kerk en andere kerken worden op grond van een omstreden interpretatie van het Vredesverdrag van Lausanne van 1923 niet als minderheden erkend.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Op initiatief van Erdoğan: Eerste nieuwbouw van kerk in Turkije sinds 1923

 1. delamontagne zegt:

  ……Op initiatief van Erdoğan……….”,

  wat ik als eerste dacht ? [ nog ’n keer de inleiding gezien……….. ! ] hoe is ’t MOGELIJK, de man die ’t liefst zou zien dat alles wat aan Ata Türq, de oprichter van de “moderne” Turkse Staat, herinnert…..het liefst zou zien verdwijnen, nog beter zou zijn, nooit zou hij hebben moeten bestaan.
  Maar t’is maar ’n klein kerkje 700 mensen.
  Sinds 1923…….., de heel roerige jaren Greek -/- Turkije, de oorlogen, de verdrijving van 10-duizenden Greeken= Oost-Europese -Christenen, uit de hele kuststrook van Turkije naar Griekenland= ( wat daar na al die eeuwen nog van over was ).
  De hele strook ver-en-ver inland Turkije was in vroeger eeuwen Griekenland, totdat de barbaren uit ’t Z-Oosten, de muslims, de boel overnamen.
  (( kunnen die Geachte Afgevaardigden uit de Oost Europese landen niet eens een [in]formeel “babbeltje” houden in Brussel, in het EU-Parlement over hun ervaringen vroeger in die landen met de islam.
  Als er EU-landen zijn die ’t kunnen weten, dan zijn zij ’t wel.
  Maar NL haalt ze met open armen binnen, de nieuwe heersers ( en maar afgeven op Orban in Hongarie. )

  Geliked door 3 people

 2. droevige mof zegt:

  Wat zal ik zeggen? Misschien “Bedankt Poetin”.

  Like

 3. bobzelf zegt:

  WAT WEL FIJN IS DAT DIE 2 OVERVOLLE XANDER BUSSEN ZICH DUS DAAR KUNNEN HUISVESTEN .

  DAN KUNNEN EO LEDEN EN DE GRIFFOOS UIT MONSTER EN DE SCHILDERSWIJK EEN ALL INCLUSIEF REISJE BOEKEN VOOR WEINIG EN ONS HIER ZIELTOGEND ACHTER LATER.
  WAT EEN FENOMENAAL GOED IDEE BOBBIE.

  EN DAN NEMEN ZE HOPELEIJK IK BENOOKNOOIT KOKGEWEEST VOOR DE VRETERIJ DAAR KAN HIJ DIE AFGEFAKKELDE OUWE PLEURIS TABERNAKEL OMTOVEREN MET JEZUS HULP TOT EEN GAVE FRITESTENT ..
  MET DE LEUS OP DE GEVEL . ZELFS JEZUS EET HIER ..

  MET FRICANDELLEN EN BERENHAPPEN UIT EIGEN KEUKEN MET PINDASAUS VAN DE LIDL .. EN EEN PANNETJE MET MANNA OP EEN LAAG VUUR

  JEZUS CHRISTUS WAT EEN GOED PLAN ..

  OOM DE GEILE GEEST

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  Er staat in Constantinopel nog een kathedraal die eens dringend aan de christenen terug gegeven moet worden.

  Geliked door 3 people

 5. jantjeuitnl zegt:

  Hij heeft zeker wat van Europa nodig?
  Geld natuurlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s