“Willekeurige censuur” in de Oekraïne – en het Westen zwijgt

(Vertaling: E.J. Bron)

Ricardo Gutiérrez, de secretaris-generaal van de Europese Journalistenfederatie, is sprakeloos: de Oekraïense president Zelensky onderdrukt sinds het begin van het jaar de persvrijheid in de Oekraïne. Zijn nieuwe mediawet zou in strijd zijn met Europese standaards – maar alle westelijke regeringen zwijgen hier over.

Meerdere Oekraïense en Europese journalistenorganisaties hebben heftige kritiek geoefend op de nieuwe mediawet, die onlangs onder president Volodymyr Zelensky werd aangenomen. De wet geeft de regering wezenlijk meer macht en invloed op de nieuwsaanbieders in het land.

Kritiek van westelijke landen of van de kant van de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is tot nu toe niet te horen, tot verbazing van Ricardo Gutiérrez, de secretaris-generaal van de Europese Journalistenfederatie. “We zijn verbaasd over de ontbrekende reactie van de westelijke landen”, verklaarde Ricardo Gutiérrez tegenover SVT, de publiekrechtelijke televisie in Zweden. “We begrijpen niet waarom ze Zelensky niet vertellen dat deze wet niet overeenkomt met onze standaards. Ik zou zeggen dat het voor de Oekraïne onmogelijk zal zijn om met zo´n wet tot de EU toe te treden.”

Zelensky gaf bij zijn aantreden al opdracht tot nieuwe mediawet

Zoals “exxpress.at” berichtte, ondertekende Zelensky aan het eind van het jaar een wet, die de regering omvangrijke controle over de Oekraïense media en journalisten verschaft. Het wetsontwerp werd twee jaar geleden al uitgewerkt, dus een jaar voor de invasie van Rusland. Direct na zijn ambtsaanvaarding in het jaar 2019 had Zelensky opdracht gegeven tot de uitwerking van de wet ter vergroting van de mediaregulering.

Zodoende kan de regering ook niet de huidige gevechten tegen Rusland als voorwendsel voor deze door de Journalistenorganisatie heftig bekritiseerde poging tot staatscensuur aanvoeren. “Volgens ons zal deze wet een willekeurige censuur door de Oekraïense regering mogelijk maken”, zegt Gutiérrez. In een verklaring verklaarde ook de Nationale Journalistenvakbond van de Oekraïne dat de wet een “bedreiging” zou vormen voor de persvrijheid in het land. “Zulke bevoegdheden zijn duidelijk overdreven”, schreef de organisatie.

De ergste autoritaire regimes waardig”

Toen de ontwerpen gepubliceerd werden, spraken meerdere internationale mediaorganisaties zich tegen de wet uit, waaronder het Comité ter bescherming van journalisten en de Europese Journalistenfederatie. Ricardo Gutiérrez verklaarde tegenover de “New York Times” dat de wet in strijd zou zijn met de Europese standaards voor persvrijheid. “De Oekraïne zal haar Europese betrokkenheid moeten bewijzen door het bevorderen van vrije en onafhankelijke media, niet door staatscontrole van informaties in te voeren”, zei Gutiérrez.

In juli al had de Europese Journalistenfederatie de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om het ontwerp van de mediawet in te trekken. De wet “stelt voor om aan de nationale reguleringsinstantie, de Nationale Omroepraad, willekeurige en buitenproportionele bevoegdheden te geven, die niet alleen moeten gelden voor audiovisuele media, maar ook voor gedrukte en digitale media”, verklaarde de federatie. Ricardo Gutiérrez onderstreepte: “De in het wetsontwerp voorziene gedwongen regulering in handen van een volledig door de regering gecontroleerde reguleringsinstantie is de ergste autoritaire regimes waardig. Het moet ingetrokken worden.”

Niet geregistreerde nieuwssites kunnen gesloten worden

Kiev bestrijdt de beschuldigingen. Volgens de regering is de wet erop gericht om overeen te stemmen met de EU-wetgeving en Russische propaganda te verhinderen. De wet geeft de Nationale Omroepraad meer invloed, schrijft “Yahoo News”. Terwijl de leden van de raad door de parlementariërs benoemd worden. Volgens de “Kiev Independent” kunnen nieuwssites, die zich niet geregistreerd hebben, door de reguleringsinstantie gesloten worden. “De Nationale Omroepraad is aan de volledige controle van de president onderworpen”, zegt Ricardo Gutiérrez daar over.

In de zomer van vorig jaar kreeg de Oekraïne de status van toetreding kandidaat, die het haar mogelijk maakt om met de EU over een lidmaatschap te onderhandelen. Volgens Gutiérrez is dit echter geen optie voor een land dat het media-pluralisme niet bevordert en waarin de regering en de gemeenten een groot deel van de media controleren.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op “Willekeurige censuur” in de Oekraïne – en het Westen zwijgt

 1. bobzelf zegt:

  NOU WEET JE WAT LATEN WE PUTIN DE SCHULD GEVEN .
  DIE WAS TOIJDENS HET CONTRACT TEKENEN NIET EENS IN DE BUURT ..
  DUS MAG ZELENSKI NIET BIJ DE EU ..

  NOU MOGEN LANDEN DIE IN OORLOG ZIJN SOWIESO NIET BIJ DE EU ..

  MAAR WE ZOEKEN IN BRUSSEL NAAR EEN OPLOSSING. WHAHAHAHAHAHA

  WANT ER MOET TOCH ERGENS EEN GAATKJE TE VINDEN ZIJN OM ??

  PUTIN DID IT WEL. TE ROEPEN ???

  DEZE IS OK WEL GEINIG DNEK IK ZOMAAR …

  Karma is also a bitch: God behoede ons voor de dag dat de Oekraïners gaan beseffen dat de USA/NATO hen enkel hebben “gebruikt” en massaal lieten afslachten enkel en alleen om de Russische Federatie te verzwakken,

  om ook in Rusland regime-verandering te bekomen (en het land dan ook leeg te kunnen roven zoals in Oekraïne gebeurde sinds 2014) en om te proberen om Rusland van de Internationale markten te “verbannen”!

  Want vanaf de dag dat de Oekraïners dit gaan beseffen gaan de overlevende (al dan niet naar het Westen gevluchtte en uitgebuitte) Oekraïeners zich wreken op NATO met de eigen – door hen geleverde – oorlogswapens…

  Wie dacht dat de terroristische wraakacties van ISIS en de 9/11 aanslagen van Al Quaida (die trouwens aan Oekraïense zijde mee vechten) erg waren voor het Westen, zou binnenkort wel eens aardig kunnen opschrikken

  als nieuw nazistisch extreem tuig met moderne oorlogswapens zoals surface-to-air raketten (remember MH-17…?) gewone burgers gaan viseren!!!

  ???????????????????????????????? HET WAS GODVERDOMME TOCH EEN BUKRAKET ???

  WHAHAHAHAHAHAHAHAHAH EEN RUSSICHE NATUURLIJK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  OOM PUTIN PUTIN PUTIN DID WHAT ????

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Wat zou er anders zijn in Oekraine dan in Europa??
  Naar mijn bescheiden mening helemaal niet zo veel.
  In Europa maar ook in bijna het hele westen staan de media onder controle van een paar conglomeraten die weer nauw met regeringen samenwerken en betaald zijn voor een groot deel met belastinggeld.
  Het is dus op een andere manier doorgedrukt maar het resultaat is hetzelfde en kan critische journalistiek de mond gesnoerd worden (zie bijvoorbeeld welk spel gespeeld wordt met ON)
  Dus wat doet met name Europa??
  Die zwijgen over de Oekrainse censuur want anders richten ze de kritiek op zichzelf.
  Daar zou de Heer Gutiérrez zijn lichtje op moeten laten schijnen.
  Vraag blijft dus over : Wie financiert deze Europese Journalistenfederatie want als je bovenstaand goed leest lijkt het op een soort van gecontroleerde oppositie.

  Geliked door 2 people

 3. BosscheBol zegt:

  Westerse regeringen zijn fascistisch (samengaan politiek en grote bedrijfsleven, onderdrukken mensen met andere mening, zoeken naar zondebokken en die gewelddadig behandelen) en dus voelen westerse regeringen zich uitstekend op hun gemak bij de fascist Zelensky.

  Geliked door 2 people

 4. fredjohan zegt:

  Er bestaan in Nederland zgn. Vrije media, maar die hebben zelf besloten om alleen nieuws te brengen dat de overheid welgevallig is.

  Geliked door 1 persoon

 5. karton zegt:

  Die Rikkie Gutiérrez moet zich niet zo overal tegenaan bemoeien;
  het ene moment schijnt deze kobold alle verstand te hebben van vluchtelingen, ff daarna van het klimaat en nu óók nog van persvrijheid.
  Door wie is deze lilliputter eigen verkozen op die positie ?
  Het kereltje blèrt en schreeuwt alle kanten op, maar luistert er überhaupt nog wel iemand naar ‘m ?

  Geliked door 2 people

 6. oprechtegeus zegt:

  De boef Zelensky gaat gewoon door en heeft carte blanche van Biden en de EU, want hij is de macht in hun handen om Rusland (en ook ons) te slopen.

  Like

 7. kruisridder zegt:

  Omdat het Westen zelf ook bol staat van het toepassen van censuur, waaronder een verbod op de Russische media.

  Geliked door 1 persoon

 8. Henk der Niederländer zegt:

  Ondertussen is Soledar nabij Bakhmut totaal in handen van de geallieerden en Evgeny Prigozhin heef een bezoek gebracht aan de zoutmijnen daar.
  Dit wordt in de media niet vermeldt maar het is duidelijk dat het Oekrainse leger hiermee een groot steunpunt zijn kwijt geraakt omdat deze zoutmijnenen die tot 100 of meer meters onder het oppervlak een ideale schuilplaats en wapen en munitieopslagplaats waren.
  Met een gangenstelsel tot een lengte van 300 kilometer is het natuurlijk een grote gigantische bunker die verloren is gegaan voor het Oekrainse leger.
  Nogmaals wat foto’s van de gigantische tunnels van deze zoutmijnen.
  https://www.amusingplanet.com/2018/01/the-soledar-salt-mines.html
  Volgens berichten zouden ongeveer 500 Oekrainse militairen gevangen genomen zijn of gesneuveld.
  Naar het schijnt liggen in Soledaar 100 den lijken van Oekrainers verspreid in het gebied.

  Geliked door 1 persoon

  • karton zegt:

   @ Henk der N. op 12-1-2023 om 12.31 u.
   Ik hoorde dat bericht ook en dacht meteen : “Nu zal clowntje Zelensky wel aan Rutte vragen of hij zijn tanks tijdelijk kan onderbrengen in de grotten van Valkenburg (zuid Limburg), want hij zal wel verwachten dat binnen niet al te lange tijd het front zich zal hebben verplaatst van oost-Oekraïne naar de het drie-landen-punt in Limburg. Je weet het maar nooit met dat soort “deskundigen”.

   Like

 9. Henk der Niederländer zegt:

  Overigens is er weer toegang tot Rumble en het ziet er momenteel naar uit dat veel spambots zijn geblokkeert.
  Dus Ik neem aan dat de onbereikbaarheid van Rumble lag aan het opschonen van spamaccounts.

  Like

 10. Hovawart zegt:

  Zwijgen is toestemmen, we moeten toch onderhand zeker weten dat de EU niet altijd het beste met ons voor heeft.,…..Spreken is zilver, zwijgen is goud,
  stilzwijgend verandert Europa in een armlastige EU-dictatuur.

  Geliked door 1 persoon

 11. Blaffertje zegt:

  Tja, dat krijg je met corrupte Nazi’s.
  En dat het westen zwijgt, komt omdat het niet past in het ideaal plaatje wat ze willen schetsen van de Oeki’s.
  Ze willen ons burgers een blinddoek voordoen, zodat wij denken dat het lieve, zielige, brave mensjes zijn en daarmee de toetreding wel accepteren.

  In Brussel boeit het ze niet of het corrupte criminelen zijn, voor Brussel telt maar een ding, UITBREIDEN VAN DE EUROPEESCHE GRENZEN.

  Geliked door 3 people

 12. droevige mof zegt:

  De berichtgeving van NOS, RTL, ARD, ZDF is geen jota beter als het om Oekraïne gaat. Dezelfde correspondenten en gepensioneerde zandbakgeneraals zeggen sinds een jaar dat Oekraïne zal winnen omdat het moet winnen. Tegenslagen zijn altijd strategische terugtochten, de Russische soldaten zijn brute dwazen, de Oekraïense jongens zijn natuurlijk geen huursoldaten maar inboorlingen die met intelligentie en moed op de eindoverwinning afstevenen.
  Ik kan niet meer tegen deze troep. Ik raad op youtube de “Deutsche Wochenschau” uit 1945 aan, vergelijkbaar patroon, vergelijkbare mix van misinformatie en psychologische indoctrinatie.

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ droevige mof op 12-1-2023 om13.00 u.
   Gisteravond zat er nog zo’n “generaal” in feestkledij in een lulprogramma, er komt bijna nooit iets zinnigs uit dat soort.

   Like

 13. ronjaspers zegt:

  Die nepjood zelensky is een marionetpop van de khazariaanse mafia (nepjoden) Hij heeft ook een dodenlijst waar journalisten op staan die de waarheid over ukraine naar buiten brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s