Studie: Duitsland verliest aan concurrentievermogen tegenover andere industrielanden

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens een studie van het ZEW Mannheim verliest Duitsland in de concurrentie met 20 andere vooraanstaande economische landen verder aan concurrentievermogen. In de nieuwe editie van de “Landenindex familieondernemingen” staat de Bondsrepubliek op de 18e plaats van de 21 landen, vier plaatsen lager dan in 2020. Bovenaan staan de VS, achter Duitsland staan alleen Hongarije, Spanje en Italië. Opdrachtgever van de studie was de “Stichting familieondernemingen” in München, die de negende editie van de sinds 2006 iedere twee jaar verschijnende analyse maandag publiceerde.

De econoom Friedrich Heinemann en zijn medewerkers beoordelen in elk land zes vestigingsfactoren voor familieondernemingen: belastingdruk, arbeidskosten en productiviteit, moeite en kosten van staatsregulering, financieringsomstandigheden voor ondernemingen, de kwaliteit van de infrastructuur en het openbaar bestuur evenals energievoorziening en energiekosten. Ook in de vergelijking met Duitstalige landen in de index ziet de Bondsrepubliek er niet goed uit: Zwitserland staat op de 4e plaats, Oostenrijk op de 13e.

Heinemann schrijft van een “ontnuchterend beeld”. De energieprijsschok sinds het begin van de Oekraïne-oorlog en de unieke anti-Russische sancties betekenen volgens de studie een nadeel voor het concurrentievermogen van meerdere Europese landen. Toch kan Duitsland dit volgens inschatting van de economen niet door voordelen in ander opzicht compenseren.

In vergelijking met alle onderzochte vestigingsplaatsen biedt Duitsland alleen nog voor het terrein van de financiering eersteklas omstandigheden. Op geen enkel ander onderzocht thematerrein kan Duitsland daarentegen nog meekomen met de top vestigingsplaatsen in Noord-Amerika, West-Europa of Scandinavië.”

Op de gebieden belastingdruk, energie, arbeid en regulering zien de schrijvers van de studie Duitsland bijna helemaal onderaan. Heinemann en zijn team zien vooral bij belastingdruk en bureaucratie hervormingsbehoefte in Duitsland. Grote behoefte aan verbetering heeft volgens hen echter ook het onderwijs en ze wijzen op zwaktes in de sleutelvakken Duits en wiskunde.

Rainer Kirchdörfer, de voorzitter van de “Stichting familieondernemingen”, bekritiseerde:

De vestigingsplaats voor industrie Duitsland heeft dramatisch aan kwaliteit verloren. In de internationale vergelijking op de laatste plaatsen, dat is niet de plek waar wij horen.”

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Studie: Duitsland verliest aan concurrentievermogen tegenover andere industrielanden

  1. saddy zegt:

    In nederland gaat de zorg oa hier aan stuk, je hebt geen buitenland nodig zo:

    Suggestie van de minister tegen volksgezondheid:
    Er is meer overleg nodig. Maw: fuck you, ik voer lekker mijn agenda uit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s