BASF noteert miljardenverliezen door Ruslandsancties

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer bekritiseert het economisch milieu voor innovaties in Europa en wil het zwaartepunt van zijn farmaceutische tak nog meer in de richting van de VS verplaatsen.

BASF wil weg uit Europa”

De farmaceutische chef van Bayer, Stefan Oelrich, zei tegenover de “Financial Times” in een op 16 januari gepubliceerd interview: “Europa maakt enkele echt grote fouten, wij verplaatsen onze commerciële voetafdruk en de bronnen voor onze commerciële voetafdruk duidelijk weg van Europa.”

Daarom zou men zich verder op de VS en China willen concentreren, waar de farmaceutische business al een belangrijke aanwezigheid op de markt opgebouwd zou hebben, benadrukte Oelrich.

China zou duidelijk veel meer openstaan voor innovaties, terwijl hogere prijzen van medicijnen in de VS het Bayer mogelijk zouden maken om de door de hoge inflatie, die niet in de laatste plaats door de anti-Russische sancties werd en wordt aangewakkerd, veroorzaakte kostenexplosie teniet te doen.

In de VS heeft het agrarische en farmaceutische concern uit Leverkusen zich in de afgelopen jaren met enkele miljarden kostende farmaceutische deals, zoals met het omstreden concern Monsanto, versterkt. In tegenstelling tot de VS noemde Oelrich de EU “innovatie onvriendelijk”.

Sancties bezorgen BASF miljardenverliezen

Zoals het “Handelsblatt” bericht, heeft het chemieconcern BASF in Ludwigshafen eind 2022 € 7,3 miljard vanwege zijn dochteronderneming Wintershall Dea uit zijn balans geschrapt. Dit betekent een nettoverlies van € 1,4 miljard, dat het DAX-concern moet boeken. BASF bezit 70% van de aandelen in Wintershall Dea. De dochteronderneming moest zich, op grond van de anti-Russische sancties, uit Siberië terugtrekken.

De gas- en olieproducent uit Celle in de deelstaat Niedersachsen verliest met het vertrek uit Rusland de helft van zijn productie en reserves, evenals 30 tot 40% van de cashflow.

De EU-sancties tegen Rusland dienen echter niet alleen maar de Duitse, maar ook de Europese economie in z´n geheel zware schade toe.

Al in november bekritiseerde BASF-chef Martin Brudermüller de verwaarlozing van de vraag naar het Europese concurrentievermogen. Daarover stelde hij vast “dat het fundamentele probleem er gewoon in bestaat dat we daarover het eigenlijk belangrijkere debat volledig verwaarlozen, namelijk hoe de het internationale concurrentievermogen van de Europese industrie weer significant kunnen verbeteren.”

Verder benadrukte hij met het oog op de grote winnaars van vestigingsplaatsen: “Daarom baart het me zorgen dat zich in dit moeilijke, want overgereguleerde, Europa investeringen op de lange termijn zouden kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld naar de VS. Wat spreekt eigenlijk nog voor investeringen in Europa?”

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op BASF noteert miljardenverliezen door Ruslandsancties

 1. J.v.d.Heijden zegt:

  Dit vind ik belangrijk om te vermelden:
  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/dat-david-crosby-1941-2023-nog-leefde-was-volgens-hemzelf-een-wonder-als-songwriter-en-zanger-blijft-hij-onsterfelijk~bba26161/
  De Elpee Déjà Vu is voor mij één van de absolute meesterwerken
  van de popmuziek.

  Like

 2. Oliedom zegt:

  Yep, stukken beter dan dat boem boem lawaai, wat sommigen ook nog muziek durven te noemen.🥳🥳🥳🍻👍

  Like

 3. Niek zegt:

  Europa zal helemaal leeg lopen waarna massa werkloosheid zal ontstaan, lekker door gaan zo en vooral niet aan zelfreflectie doen. De doelen waarvoor zij allemaal braaf bij het kruisje hebben getekent zullen een wurgcontract blijken waarmee zij zichzelf zullen afschaffen en het kaartenhuis instort.

  Like

 4. Ravian zegt:

  De EU is economisch zelfmoord aan het plegen, maar dat gaan de leden van de grote domme kudde pas geloven als ze daadwerkelijk in de goot liggen.

  Geliked door 2 people

 5. Andre zegt:

  Klaus Schwab weet dat kapitaal nu gaat verschuiven naar de VS en dat is nu juist de bedoeling om een kaalslag gebied achter te laten voor ons en Rusland. Overgens als je in aandelen wil doen kan je het beste natuurlijk investeren in jezelf maar een kaskraker gaat worden de fabrieken waar die russische raketten vandaan komen.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Hoezo verlies, gewoon een ordinaire boekhoudtruc!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s