Viktor Orbán: Hongarije is traditiebewust en “nog altijd Hongaars”

(Vertaling: E.J. Bron)

Zondag jongstleden vierden de Magyaren de Dag van de Hongaarse Cultuur. Daarbij gaf minister-president Viktor Orbán (foto) een duidelijke bekentenis over de instandhouding van de geschiedenis en traditie van zijn land. Kristallisatiepunt van het Hongaars zijn zou het volkslied zijn, waarin alles wat het Hongaren-dom zou uitmaken, samengevat zou zijn.

De Hongaren zijn een patriottisch en traditiebewust volk. Dit bleek afgelopen zondag weer, toen de Magyaren de Dag van de Hongaarse Cultuur vierden. In een toespraak bij de oecumenische godsdienst in Szatmárcseke onderstreepte minister-president Viktor Orbán de betekenis van de eigen cultuur, in het bijzonder van de geschiedenis en verzorging van de traditie.

Bekentenis tot het eigene

In tegenstelling tot de predikers van zelfhaat in Duitsland benadrukte de minister-president: “Wanneer er één deugd bestaat die het loont om te overleven, dan is het de verbondenheid met jezelf.” Het zou goed uitkomen, aldus Orbán, dat de Dag van de Hongaarse Cultuur zou samenvallen met de geboortedag van het Hongaarse volkslied. En ook hier bleek opnieuw het verschil met de politieke predikers van de tijdgeest in het Westen om de geërfde tradities direct overboord te gooien wanneer ze plotseling politiek incorrect geworden zijn. De Hongaarse minister-president verklaarde namelijk: “Wanneer we ons zouden bezighouden met de onmogelijke onderneming om alles wat Hongaars is in één woord samen te vatten, dan zouden we het volkslied moeten kiezen.”

Geen schuldcultus in Hongarije

Orbán toonde zich ook berouwvol en wees op, onder verwijzing naar de tekst van het volkslied, de christelijke karakter van zijn land en volk, dat ook fouten begaan zou hebben. Maar in onderscheid tot westelijke systeempolitici wijst hij het beslist af om openbare deemoedige gestes zoals het knielen van voetballers op het veld af te geven. Eveneens treedt hij tegen een beeldenstorm van westelijk karakter op, die op dit moment vooral in de herbenoeming van zogenaamd belastende straatnamen en ruimtes of de demontage van historische standbeelden of schilderijen in Duitsland en Oostenrijk te zien zijn. De minister-president ging letterlijk verder: “Moeten we onze duizendjarige cultuur ontkennen en uitwissen? Moeten we toestaan dat de zelfbenoemde, onpatriottische en linkse censors de geschiedenis van Hongarije herschrijven? Het is het recht van elke natie en wellicht haar plicht om eigen antwoorden te vinden.”

Zelf beschikkende Magyaren

In tegenstelling tot het complex van de naoorlogse Duitsers om de bezetters “bevrijders” te noemen en gewillig hun gebruiken en waarden over te nemen, is de Hongaarse premier trots dat zijn volk de vreemde overheersing altijd getrotseerd heeft en zich door hen niets zou hebben laten voorschrijven – noch het geloof noch de ideologie. Orbán keerde zich nadrukkelijk tegen het onredelijk verlangen van Brussel om de Hongaren tot “liberale wereldburgers” om te polen. Veelmeer houdt hij vast aan de “eigen weg in het leven” van zijn landgenoten. Hij was er heel blij mee dat nu de ten noorden van het Balatonmeer gelegen stad Veszprém de culturele hoofdstad van Europa zou zijn. De EU-criticus Orbán bekende zich ook tot Europa door een voorganger van hem, József Antali, te citeren, die verklaard had: “Omdat wij Hongaren zijn, zijn wij Europeanen.”

Indrukwekkend reliëf

Terwijl het in het zogenaamd vooruitstrevende Westen mode is om contemporaine cultuur als lelijk en onrealistisch, ja af en toe als afstotelijk te presenteren, gaat Hongarije een andere, namelijk traditionele weg. Dit was op indrukwekkende wijze te zien bij de onthulling van het reliëf “De Hymne” in het Barankovics-kantoorgebouw in Boedapest, dat de van oorsprong Duitse houtsnijder Róbert Smidt heeft gemaakt. Daarbij gaat het om een uit eikenhout gesneden, vijf meter lang en twee meter hoog paneel, dat de uiterst belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Hongarije van de tijd van de inbezitneming van het land door de Magyaren aan het eind van de 9e eeuw tot aan de mislukte revolutie van 1956 laat zien, dus een meer dan duizendjarige periode.

Volkslied als kristallisatiepunt

Ook de vicevoorzitter van het parlement, János Latorcai, wees bij de presentatie van het enorme reliëf op de enorme betekenis van het volkslied voor het saamhorigheidsgevoel van zijn landgenoten: “Het reliëf herinnert ons aan de tijden en offers die onze voorouders voor ons hebben opgebracht, en we herinneren eraan dat diegenen die in de turbulente eeuwen voor onze nationale onafhankelijkheid streden, altijd aan de juiste kant van de geschiedenis stonden.” Hij wees er trots op dat de Hongaarse grondwet met de eerste zin van het volkslied begint. Wat een verschil met het in Duitse landen gepraktiseerde nationaal-masochsime, waar de politieke leiders steeds benadrukken dat men zich voor zijn verleden zou schamen – een verleden van meer dan duizend jaar!

Bron:
auf1.info

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Viktor Orbán: Hongarije is traditiebewust en “nog altijd Hongaars”

 1. bobzelf zegt:

  ALLE JEZUS KNAP . POOT STIJF MET STERKE RUGGENGRAAT
  WIJ ZITTEN MET EEN HOMO MET EEN MOSSEL RUGGENGRAAT OOK MOOI NATUURLIJK

  WHAHAHAHAHAHA

  MIJN GROTE VRIEND LAVROV LEGT OOK NOG EVEN UIT
  WAT ER STAAT TE GEBEUREN IN DE WERELD .

  Geliked door 4 people

 2. roheline1 zegt:

  Hier kan Rutte veel van leren, de Kaagedis heb ik al opgegeven. Bij nader inzien Rutte heb ik ook al opgegeven, 10 jaar geleden ofzo…………..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s