Druk op Belgrado wegens Russische media: Servië moet RT en Sputnik blokkeren

(Vertaling: E.J. Bron)

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in de Oekraïne wordt er een enorme druk op Servië uitgeoefend om zich aan de sluiten bij Brussels buitenlandse politiek. Men verlangt sancties tegen Moskou en het blokkeren van Russische media in het land. Een resolutie verhoogt nu de druk om RT en Sputnik te verbieden.

Een van de eerste stappen van Brussel kort na het begin van de Russische militaire operatie in de Oekraïne was de onmiddellijke aankondiging van een verbod van de “media machinerie van het Kremlin” in de statengemeenschap, zoals de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het destijds uitdrukte. Al op 27 februari 2021, drie dagen na het begin van de Russische aanval, had de toenmalige Duitse minister van Defensie verkondigd dat “de staatsondernemingen Russia Today (RT) en Sputnik evenals hun dochterondernemingen niet langer in staat zullen zijn hun leugens te verbreiden om Poetins oorlog te rechtvaardigen.” Ongeveer twee maanden later was officieel de verbreiding van alle uitzendingen en inhouden van RT en Sputnik in de hele EU verboden.

Ook landen buiten de Europese Unie, zoals Montenegro, sloten zich bij de blokkering aan. Servië echter niet. De regering in Belgrado weigert tot nu toe om zo´n verbod in te voeren. In de Servische hoofdstad werd zelfs enkele weken geleden nog een filiaal van RT in de Servische taal in het leven geroepen. Het multimediaportaal RT Balkan is echter niet het enige Russische medium in Servië. Sputnik Srbija is al sinds meerdere jaren in de hoofdstad van het westelijke Balkanland vertegenwoordigd.

Servië gaat niet alleen zijn eigen weg wat betreft Russische media. Als een van de weinige Europese landen heeft het tot nu toe ook geen sancties tegen Rusland opgelegd. Uit Brussel richten zich daarom al maandenlang kritische stemmen tegen de regering in Belgrado. Enkele dagen geleden nog heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen, waarin Servië wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij de gezamenlijke buitenlandse en veiligheidspolitiek van de Europese Unie.

Behalve de oproep om direct strafmaatregelen tegen Moskou vanwege de militaire operatie in de Oekraïne op te leggen, komen in het EU-document ook de Russische media in Servië expliciet ter sprake. Zo wordt er in het jaarrapport 2022 ter uitvoering van de gezamenlijke buitenlandse en veiligheidspolitiek (GASP) bijvoorbeeld over Servië gezegd dat men “de Servische autoriteiten er dringend toe oproept om op te treden tegen de hybride bedreigingen en zich bij het besluit van de Raad over de schorsing van de zendactiviteit van Sputnik en RT aan te sluiten”. Verder zegt men:

Het Europees Parlement roept Servië op om desinformatie te bestrijden, inclusief manipulatieve anti-EU narratieven.”

Tegelijk wordt “de opening van een kantoor van RT” in Belgrado evenals de start van het Servisch-talige nieuwsplatform van het Russische medium “veroordeeld”.

De Europese Unie “chanteert” Servië door de blokkering van RT en Sputnik te eisen, verklaarde hoofdredactrice van RT, Margarita Simonjan, volgens een bericht van Sputnik. Daadwerkelijk wordt er in de resolutie op gewezen dat het Europees Parlement erop staat dat nieuwe hoofdstukken van de toetredingsonderhandelingen voor het EU-lidmaatschap pas dan geopend zouden moeten worden wanneer Belgrado “zijn betrokkenheid voor hervormingen op de gebieden democratie en rechtsstatelijkheid versterkt”. De kritiek op de blijvende toelating van de Russische media in het land staat in het GASP-jaarrapport 2022 onder “fundamentele vrijheden en mensenrechten”.

Al in de zomer van 2022 had de toenmalige Servische minister van Binnenlandse Zaken, Aleksandar Vulin, gezegd dat de EU van Belgrado zou verlangen om de Russische media in het land te verbieden.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Druk op Belgrado wegens Russische media: Servië moet RT en Sputnik blokkeren

 1. jantjeuitnl zegt:

  Gelukkig heeft de CIA maar een budget van $100 miljard om fake news te verspreiden en zijn er zo nog 1o tallen ( hezijn) t kunnen er ook honderden organisaties in de VS.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heniusz zegt:

  Laat dat Europese Parlement eerst en vooral zelf schoon schip maken alvorens weer met vinger wapperen te beginnen. Overigens gaan de banden van Servië met Rusland terug tot ergens vroege Middeleeuwen… Zo ver de “democratische principes” van de €U… NEXIT!!

  Like

 3. bobzelf zegt:

  VOOR HET GEVAL DAT U DACHT DAT MIJN OOM LIGT TE HUILEN
  VANWEGE DE NAVO EN DE MINKUKELS IN DE EU

  HIJ HEEFT GEWOON AFSCHEID GENOMEN U KUNT SIMPEL GEZEGD DOOD VALLEN

  EN . DIT IJN DE KOMENDE PLANNEN .

  DUS OOM VLADIMIR HEFT NU HET LIED AAN ..

  SCHIJT AAN DE BUREN . DAN GAAN WE NOG EEN KEER .

  HET IS TOCH POKKENWEER. EN U ZIT DAN ZONDER GAZZZ EN OLIE

  WHAHAHAHAHA

  DIE KANJER IS GEWOON AL 3 JAAR MET ALLES BEZIG

  EN DE EU SLIEP GEWOON VERDER. NOU JA. STELEN JATTEN EN LIEGEN

  HUN HOBBY . HIELDEN ZE WEL BIJ

  OOM JATMOUSE

  Geliked door 6 people

 4. Boike zegt:

  Ik denk, dat de Serven zich niets aan de EU gelegen laten liggen. De serven zijn een broedervolk van de Russen. En het bloed kruipt immers altijd, waar het niet gaan kan.

  Geliked door 2 people

 5. Snappie zegt:

  Typisch het beleid van de EU, de lidstaten onder druk zetten en desnoods chanteren met misgelopen subsidies. Alles wordt ingekocht, afgekocht, opgekocht, omgekocht etc .
  Russische informatie wordt door de EU gecensureerd, zij bepalen ons leesvoer. Waar is de diplomatie gebleven? ,leugens ,halve waarheden en woordspelletjes verdraaien de waarheid.

  Geliked door 3 people

 6. Andre zegt:

  BuZa is er langs geweest van Blinken met de mededeling willen jullie stil blijven staan of groeien maar dan moet je wel………..
  Net als Rutte en Fopke naar Biden gaan dan is ook ineens alles anders in de democratie van het bananen koninkrijk der Nederlanden.

  Like

 7. aquarius4422 zegt:

  Het verbieden van vrije media is het kenmerk van een dictatuur.

  Geliked door 4 people

 8. karton zegt:

  Waar haalt de corrupte EUSSR-bende de gore lef vandaan om bijv. Servië even de les te lezen ?
  Deze EUSSR-bende is zo corrupt als de neten.
  Ik zou zeggen : maak eerst maar eens schoon schip alvorens anderen te zeggen wat ze dienen te doen; of…….nog beter……….opheffen dat gehele EUSSR-zootje.
  Die instelling voor zwaar geestelijk gestoorden heeft ons nog nóóit iets goeds gebracht.

  Like

 9. Svalbard zegt:

  Mensen, we kunnen van Oekraïne denken en zeggen wat we willen. Het is een land waar heel veel corruptie is. Ook bevalt die Azov militie mij helemaal niet, met hun nazistische opvattingen en geparadeer met vlaggen, waarop hakenkruizen staan.
  Ik heb destijds ook tegen het asociatieverdrag met Oekraïne gestemd bij dat raadgevend nepreferendum.
  Ook ben ik dat gedoe met de zoon van Joe Biden in Oekraïne niet vergeten, er klopt daar heel veel niet.
  Nu gaan we steeds zwaardere wapens leveren, maar naar mijn idee zal dat weinig oplossen.
  Hooguit wordt daarmee de onvermijdelijke nederlaag van Oekraïne mee uitgesteld, ten koste van nog veel meer doden en gewonden aan beide zijden.Oekraïne kan dan wel heel dapper vechten, maar ondanks de militaire blunders van Rusland zie ik geen kans voor Oekraïne om deze oorlog te winnen.
  Maar we moeten wel goed beseffen dat niet Oekraïne maar Rusland deze oorlog is begonnen. De gedachte was, dat ze Oekraïne wel even in een korte tijd onder de voet konden lopen. Alles zat voor Putin tegen.
  En hij kan zich geen nederlaag veroorloven, want dat zou hem de kop gaan kosten.
  Op dit moment zijn er naar schatting zo’ n 100.000 militairen aan beide zijden omgekomen, burgerslachtoffers nog niet meegerend!
  Het leveren van steeds zwaardere wapens maakt, dat deze oorlog nog veel langer gaat duren en geheel buiten contrôle kan escaleren.
  Rusland heeft op elk gebied een grote militaire overmacht. Vaak gaat het om 10x. Tien keer zoveel manschappen ongeveer 5 tot 6 keer zoveel tanks.
  Ook artillerie, vliegtuigen, schepen of helicopters, van alles heeft Rusland er veel meer dan Oekraïne.
  Goed, ze krijgen nu tanks, die beter zijn dan die van Rusland. Mogelijk gaat het om in totaal 150 stuks, maar Rusland heeft naar schatting 10.000 tanks. Ga je die met 150 Leopard 2 tanks allemaal uitschakelen?

  Rusland werkt nu nauw samen met Iran, het krijgt honderden kamikazedrones die dood en verderf zaaien in Oekraïne. Als tegenprestatie gaat Rusland moderne straaljagers aan Iran leveren.
  En Iran is inmiddels bezig met het verrijken van uranium tot 90%!
  De volgende stap is een atoombom, waar Iran Israël mee wil vernietigen.
  De oorlog in Oekraïne zal tot een nog veel ergere oorlog leiden, want Rusland Iran en Turkije zullen in de nabije toekomst een coalitie gaan vormen om vanuit het Noorden een inval in Israël te doen.
  Beschreven in Ezéchiël 38 en 39 in de Bijbel.
  Van al deze drie landen zijn er al troepen aanwezig in Syrië. Het is slechts een kwestie van tijd.
  Maar zoals ook beschreven staat in de Bijbel, zal het slecht aflopen met deze invasiemacht.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Svalbard zegt:
   26 januari 2023 om 12:16

   WAT LEUK ONZE BEVROREN HERSENDODE IS ZOJUIST WEER ONDER ZIJN BEVROREN STEEN VAN DAN GEKROPEN
   MET ZO TE LEZEN COMPLEET HERSENLETSEL
   BESCHADIGDE HERRINNERINGEN ALLEEN AAN EZECHIEL 23 VERS 32
   EN
   NATUURLIJK 38 EN 39 IETS MET WE NEUKEN ER OP LOS

   EN HOPENDE DAT DE OEKRAINERS MET TROMMELS EN BAZUIN GESCHAL 7 DAGEN OM BACKHMUT ZULLEN WANDELEN
   IN DE HOOP DE RUSSEN TE VERSLAAN MET DE HULP VAN DIE DRONKEN DEMENTE KLOOTZAK OP DIE WOLK 4500 JAAR GELEDEN UIT DAT SPROOKJES BOEK VAN PAULUS DE BOSKABOUTERT ??? IETS MET JESAJA EN EUQUALYPTA IN HET LEER.

   NOU KAN IK OOK IN DE WAR ZIJN MET FRAULEIN KAAG HOOR ??

   IEMAND DIE NU NOG ROEPT ???????????

   maar ondanks de militaire blunders van Rusland ????????????????

   EN DEZE ????

   goed beseffen dat niet Oekraïne maar Rusland deze oorlog is begonnen. ????????

   BENT U BEVROREN . DOOD GEWIEGD . NOG TE STOM OM STAANDE TE NEUKEN ???

   2014 TOT 2022 DOODGEVROREN EN TOEN DOOR UW GOD BIJ BUSHALTE 39 ONTDOOID KLOOTVIOOL ??

   TOEN JE Beschreven in Ezéchiël 38 en 39 in de Bijbel. HAD GELEZEN

   2004 ORANGE REVOLUTION GEMIST ?? IJSPEGEL ?? JESAJA 11
   2014 COUP IN UKRAINE GEMIST ?? OPENBARINGE 14 LUL MET VINGERS
   MINSK 1 .2 GEMIST MENNER IGLO ?? DEUTRONOMIUM 18 VERS 81
   DE AANVAL BEGIN FEBRUARI OM DE HELE DONBASS UIT TE ROEPEN
   ZELDZAME BERG STRONT ?? OPENBARINGEN 14 VERS11 TOT 22

   HEB JE IN DIE DIKKE 8 JAAR ERGENS OOM VLADIMIR EN DE RUSSEN GEZIEN LUL KOEK FIGUUR ??

   DUS 8 HELE JAREN ZITTEN RUKKEN IN JE IGLO . KLOOTVIOOL

   RUSLAND WERKT NU SAMEN MET IRAN . JAAAA EN MET DE BRICS EN NOG VELE ANDEREN

   DE STAND IS ….. FAILLIETE USA HERSENDODEN FRIENDS
   SO TOTAL 1 .000.000.000 FANS. SCHULD 31 TRILJOEN

   RUSSIA AND FRIENS 7.500.000.000 MENSEN HET HERSENS EN GOEDKOOP GAZZZ EN GOEDKOPE OLIE

   IK HEB JE DE VORIGE KEER AL VERTELD DAT IK JE IEDERE KEER OMPLEET AF ZAL ZEIKEN BIJ DOMMIGHEDEN EN LULKOEK

   VANDAAR

   Maar zoals ook beschreven staat in de Bijbel, zal het slecht aflopen met deze invasiemacht.

   JA TUURLIJK . MAKKER. KOMT DIE LUL OP DIE WOLK NOU EINDELIJK HELPEN ??
   ZO’N 4500 JAAR OUD LULVERHAAL .

   DUS IK WACHT MET PLEZIER OP JE VOLGENDE GEPLATSTE BERG KOTS MET DUNNE JEDSAJA 39 STRONT

   GODVERDOOME DIE OOM VLADY KRIJGT HET NOG DRUK
   EERST OEKRAINE DAN HEEL EUROPA EN DE OUWE CCCP STATEN TERUG VEROVEREN
   EN DAN OOK NOG

   Rusland Iran en Turkije zullen in de nabije toekomst een coalitie gaan vormen om vanuit het Noorden een inval in Israël te doen.

   PFFFT. WAT EEN WERK MAN . IS TOCH GEEN DOEN VOOR EEN OUWE KGB AGENT EN TAXICHAUFFEUR

   DANK U

   OOM VLADIBOB . WAT EEN ZELDZAAM LULVERHAAL WEER

   Like

   • Qvic zegt:

    @ bobzelf zegt: 26 januari 2023 om 18:03,
    Je hebt nog wat vergeten, want het is niet mogelijk om uranium te verrijken met 90%. Dan slaat Svalbard de plank volledig mis. Ik heb ook een slogan voor hem: Inspraak zonder inzicht = Uitspraak zonder uitzicht.

    Like

   • bobzelf zegt:

    Qvic
    DANK DANK DANK VOOR DE HULP
    KIJK . IK PROBEER DE WAARHEID HIER TE LATEN ZIEN
    OMDAT ALLE DAGBLADEN EN TV PROGRAMMA’S
    US VERPLICHT LULKOEK BRENGEN AAN IEDEREEN

    EN DAN KOMT DIT STUK IJS VUIL HIER WEER LUL KOEK PLAATSEN

    EN IEDERE KEER WEER .SOORT EU TROL MAAR DAN EEN ECHTE BETAALDE

    DUS WIJ HIER HEBBEN SINDS DE COUP ALLES GOED DOORGELICHT EN DAN KOM MENEER DROPLUL
    EVEN VERTELLEN DAT DE RUSSEN DE OORLOG ZIJN BEGONNEN ???????????

    KOEKOEK , KOEKOEK . EN INEENS KOMT DAN JESAJA AND FRIENDS WEER TEVOORSCHIJN

    ALS DIE LUL BESTOND HAD HIJ TOCH ALLANG HEEL BRUSSEL DE EU ,DAVOS EN DE USA PLATGEBRAND MET BLIKSEM EN DONDER

    HUGGG DIKKE HUG

    MET DE OPMERKING .ZO EN NU IS HET KLAAR MET AL DAT GEKLOOTZAK HIER OP AARDE.

    DIT WAS NOOIT MIJN BEDOELING.

    HET BLEEF NU AL DIK 4500 JAAR STIL

    EN JAN LUL ROEPT HIJ KOMT HIJ KOMT . WANNEER DAN ??

    HUGGIE

    Like

 10. Ravian zegt:

  Links valt inmiddels van de ene zelf voor anderen gegraven kuil in de andere, en daarom is het belangrijker dan ooit voor ze dat ze het narratief, en daarmee de publieke opinie, onder controle houden.
  Al doende zakt het “democratie” masker steeds verder van hun dictatoriale bakkes, en zetten ze zich steeds meer te kijk als de linkse despoten die zij zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. BigLJohn zegt:

  RT en Sputnik blokkeren ? Lulkoek. Een beetje behoorlijke VPN brengt ze weer terug hoor ! Bij ons in Nederland ook geblokkeerd en met een goede VPN weer te verkrijgen. Met Nederlandse tekstvertaling via Windows 10.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s