Hongarije wijst sancties tegen Ruslands nucleaire sector strikt af

(Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó (foto), heeft verklaard dat Boedapest niet aan strafmaatregelen tegen Ruslands nucleaire industrie zal deelnemen. Die zouden een gevaar voor de energiezekerheid van zijn land kunnen vormen.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, heeft zich tegen Ruslandsancties op het gebied van atoomenergie uitgesproken. Iedere beperking van de nucleaire samenwerking met Rusland zou een enorme schade voor Hongarije betekenen en de energiezekerheid van het land ondermijnen, omdat kernenergie absoluut noodzakelijk zou zijn voor de energievoorziening van het land, zei Szijjártó. Met het oog op een mogelijk 10e EU-sanctiepakket tegen Rusland benadrukte hij:

Het is absoluut duidelijk en voor niemand een verrassing dat Hongarije geen sancties zal ondersteunen die de nucleaire samenwerking met Rusland op een of andere wijze zouden beperken.”

De kerncentrale Paks, die kernbrandstof uit Rusland gebruikt, zou op dit moment 50% van de Hongaarse stroombehoefte leveren. Zonder de bouw van nieuwe blokken zou het onmogelijk zijn om de energiezekerheid van het land in de komende decennia te garanderen. Bovendien heeft Szjijjártó Brussels sanctiepolitiek tegenover Rusland tegen de achtergrond van het Oekraïne-conflict bekritiseerd. Die zou de EU in een impasse geleid hebben, aldus de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Boedapest zou principieel het effect van de restricties betwisten. En verder:

De sancties schaden ons Europeanen meer dan de Russen. Iedereen kan dit aan de hand van de feiten zien. Dat is geen politieke boodschap, dat is een feit.”

De EU zou eindelijk moeten erkennen dat de strafmaatregelen hun effect gemist zouden hebben. En in plaats van wapenleveringen aan de Oekraïne te doen, die honderden miljoenen zouden kosten, zou Europa zich moeten concentreren op de bevordering van de vrede.

De enige Hongaarse kerncentrale Paks ligt 100 kilometer ten zuiden van Boedapest. Eind 2014 hadden Rusland en Hongarije documenten ondertekend over de bouw van de nieuwe blokken nr. 5 en nr. 6 met reactoren van het type WWER-1200 van de generatie 3+. De capaciteit van elk blok moet 1200 Megawatt bedragen. Rusland zou Hongarije een staatslening van tot € 10 miljard voor het Paks-2 project toestaan, zei men destijds. Eind augustus 2022 had de verantwoordelijke Hongaarse reguleringsinstantie de omgerekend € 12,5 miljard kostende nieuwbouw goedgekeurd. Minister van Buitenlandse Zaken Szijjártó had er vertrouwen in dat de nieuwe blokken tot 2030 in bedrijf worden genomen. Begin december 2022 werd bericht dat de Hongaarse controlegroep de Russische atoomonderneming het certificaat voor de productie van de installaties voor kerncentrale Paks-2 had verleend. De leiding van Hongarije had herhaaldelijk verklaard dat kernenergie een manier voor de energiesoevereiniteit van het land zou zijn.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Hongarije wijst sancties tegen Ruslands nucleaire sector strikt af

 1. Geloof me dat ze ziek zijn daar in Brussel omdat in Hongarije gewoon nuchter verstand gebruikt wordt en niet veel zin hebben om mee te doen aan de Brusselse flauwe kul.

  Geliked door 3 people

 2. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Hongarije is het enige land wat zijn verstand niet is verloren.
  Dank je Hongarije jullie zijn het licht in het duistere en duivelse EU.

  Geliked door 3 people

 3. bobzelf zegt:

  GOHHH , IK KAN NIET ONTKENNEN
  DAT SOMMIGE KANJERS BRILLIANTE OPMERKINGEN MAKEN

  HAD U ER AL AAN GEDACHT ??

  military experts knows

  that the German tanks won’t change the outcome of the war.

  It’s all about pushing Germany further away from Russia

  and showing who is really boss in Europe

  NOU BINNEN KORT MIJN OOM VLADIMIR DENK IK DAN WHAHAHAHAHAHAHAH

  OOM WIJ HEBBEN VEEL VAN ALLES WHAHAHAHAHAH

  Geliked door 1 persoon

 4. Frits zegt:

  Realisme vindt men in Hongarije. Wellicht het enige EU-land dat nog een toekomst heeft. Éljen Magyarorszag👍👍

  Like

 5. Julia zegt:

  Hongarije waarvoor respect een land waar politici nog bij het volle verstand zijn en opkomen voor eigen volk en land. Hadden de EU lamzakken niet heel veel commentaar op Hongarije?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s