Viktor Orbán: De kloof met de rest van Europa zal steeds dieper worden

(Door: Ralf Schuler – Vertaling: E.J. Bron)

Tegenover “Pleiteticker.de” verklaart de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) dat de spanningen tussen Hongarije en de rest van de EU nog verder zullen toenemen. In het gesprek met “Pleiteticker.de” zei Orbán donderdag: “De kloof zal veeleer nog dieper worden.” Dat zou vooral aan drie punten liggen: Migratie, LGBTQ-beweging en het doel van de Verenigde Staten van Europa, dat hij nadrukkelijk niet zou delen. “Bij de migratie willen bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een co-existentie van migranten en de autochtone bevolking. Ik daarentegen wil graag de co-existentie vermijden en in de eerste plaats helemaal niet hebben.”

Ook bij de beoordeling van de Oekraïne-oorlog zet Orbán zich duidelijk af tegen de EU-lijn. In het gesprek in zijn ambtszetel op de burcht van Boedapest zei de regeringschef dat hij er van uit zou gaan dat Ruslands president Vladimir Poetin voor de Russische presidentsverkiezingen in het komende jaar in geen geval ook maar de schijn van een nederlaag zou accepteren, wat een aanknopingspunt voor de tijdshorizon van het conflict zou geven. “De tijd staat niet aan de kant van de NAVO”, zei Orbán. “Ik zie geen punt dat wij aan de winnende hand zouden zijn.”

Ook zou het Westen meestal over de wapenvoorraden aan beide kanten discussiëren en de hoeveelheid manschappen van de vijandige legers uit het oog verliezen. Volgens inschatting van Orbán zou de Oekraïne echter al in het voorjaar met een gebrek aan soldaten te kampen hebben, terwijl Poetin een duidelijk groter reservoir aan manschappen zou hebben.

De Duitse strategie in het conflict zou er in het begin in hebben bestaan om 5000 helmen te leveren. “Daarna werd benadrukt dat men slechts ´niet dodelijke wapens´ ter beschikking zou stellen. Nu hebben we het over gevechtstanks, en ook zou er al gesproken worden over gevechtsvliegtuigen.” Als je volgens deze lijn door denkt, dan zou men op een bepaald moment ook eigen troepen moeten sturen.

Volgens Orbán verplaatst het Westen zich ook niet voldoende in de Russische kant. “Diens realiteit is gewoon een andere dan velen in Europa denken. Het idee om geïsoleerd te zijn, is bijvoorbeeld voor de Russen niets nieuws en niets om van te schrikken. Men was vroeger ook al geïsoleerd.” Ook zou het Westen de in de loop der tijd toenemende ambitie en de taaiheid van de Russische troepen onderschatten. Dat iets stuntelig en met tegenslagen zou beginnen, zou normaal zijn in Rusland.

In de kring van de 27 EU-regeringschefs zou niemand hem hebben kunnen uitleggen wat eigenlijk de eigen Franse, Duitse of Europese strategie in het conflict zou zijn. Er zou alleen maar sprake geweest zijn van de abstracte verdediging van westelijke waarden. Het zou zijn taak echter zijn om voor de veiligheid en de toekomst van de mensen en families in Hongarije op te komen. Dat zou geen enkele andere regeringschef aan hem hebben kunnen of willen schetsen toen hij daarnaar gevraagd heeft.

Orbán zet zich er voor in om met alle denkbare middelen naar een bevriezing van het conflict toe te werken. “Dat wordt niet gemakkelijk, heeft veel onderhandelingen, commissies en bemiddelaars nodig, en zal lang duren. Als men vrede wil, is dat de weg. Op dit moment doen we het tegendeel.”

Over het algemeen zou de strategie van het Westen raadselachtig zijn. Strategen, die bijvoorbeeld inzetten op een putsch tegen Poetin, zouden de vraag moeten beantwoorden waar een mogelijke opvolger van Poetin dan vandaan zou moeten komen. “Het meest waarschijnlijk toch uit het leger of het veiligheidsapparaat.” Het zou maar zeer de vraag zijn of men daarmee beter af zou zijn.

Bron
pleiteticker.de
Door: Ralf Schuler

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Viktor Orbán: De kloof met de rest van Europa zal steeds dieper worden

 1. waalkade4bd8489a57 zegt:

  De meest gehate van binnen de EU gelederen maar de meest geliefde man voor alle Europese burgers omdat hij de belangen van het volk voorop stelt.

  Zucht …. had Nederland maar een Victor Orbán

  Like

 2. Hans M zegt:

  De enige binnen de EU met nog gezond verstand. Wij zitten met oorlogshitser Rutler opgescheept die totaal de weg kwijt is.

  Like

 3. Qvic zegt:

  Diegene die het westen nu leiden zijn leeghoofden, die enkel op korte termijn kunnen denken. Die zien enkel hun actie, maar nooit de tegen reactie. Rusland beredeneerd als een schaker, dan weeg je elke zet van te voren af tegen de opties. Terwijl het westen eerst de zet doen, zonder daar echt over na te denken wat de eventuele reactie is. Dat blijven ze constant doen, de Russen geven telkens hints van waarschuwingen, maar het westen blijft als een dolle hond richting haar eigen ondergang hollen en worden gepikeerd, als andere niet met hun beleid meegaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. koosv8 zegt:

  Met de infantiele machthebbertjes, ik denk voor een groot deel van de bevolking niet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s