Viktor Orbán: Hongarije laat zich bij het Oekraïne-conflict door eigen veiligheidsbelangen leiden

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij het standpunt over het Oekraïne-conflict zou het Hongarije er vooral aan gelegen zijn om de eigen veiligheidsbelangen te behartigen, verklaarde de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) in een interview. Daarom zou zijn land zich met niemand in oorlog bevinden.

Zowel Brussel als Hongaarse oppositiepolitici zouden er sinds begin vorig jaar op gestaan hebben dat Hongarije zich actief in het Oekraïne-conflict zou moeten mengen, zei de Hongaarse minister-president Viktor Orbán vandaag in een interview met de radiozender “Kossuth”. Hij zou echter vanaf het begin benadrukt hebben dat dit “niet onze oorlog is”. En verder:

De veiligheid van Hongarije staat voor ons op de eerste plaats, en daarom bevindt Hongarije zich met niemand in oorlog.”

Linkse partijen zouden volgens Orbán destijds met het oog op de Oekraïne-crisis verklaard hebben dat ze wilden doen wat de internationale gemeenschap zou zeggen. Als zij bij de parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2022 een meerderheid zouden hebben behaald, en zodoende aan de macht zouden zijn gekomen, dan zou Hongarije nu in deze oorlog verstrikt zijn, zoals dat bij Duitsland het geval zou zijn, zei de minister-president. Tegelijk stelde hij vast dat het alleen al met het oog op menselijke gevoelens en morele principes nodig zou zijn om al het mogelijke te doen om het vuren te staken en vredesgesprekken te beginnen. Hongarije is ook een van de weinige EU-landen die tot nu toe geweigerd heeft wapens naar de Oekraïne te sturen of diens troepen op te leiden.

Midden oktober 2022 had de Hongaarse minister-president verklaard dat er een onmiddellijke wapenstilstand in de Oekraïne noodzakelijk zou zijn. Zo´n wapenstilstand zou tussen Rusland en de VS en niet tussen Moskou en Kiev tot stand gebracht moeten worden, omdat de Russische kant over veel bronnen zou beschikken, terwijl de Oekraïne tot datgene beperkt zou zijn wat de VS zouden leveren, zei hij. Orbán benadrukte destijds dat de politiek van de Amerikaanse president Joe Biden zich er te ver verwijderd van zou hebben om een vrede met Rusland te kunnen bereiken.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Viktor Orbán: Hongarije laat zich bij het Oekraïne-conflict door eigen veiligheidsbelangen leiden

  1. Ravian zegt:

    Orban heeft zijn prioriteiten goed op orde; de Hongaarse bevolking komt eerst.
    Verder zullen ze in Boedapest ook wel door hebben dat de Oekie nazi club voor in Oekraïne woonachtige etnische Hongaren net zoveel warme gevoelens koestert als voor etnische Russen.
    Die staan dus gewoon als eerstvolgende op de nazi genocide agenda…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s