Zwitsers onderzoek: Duits medialandschap is een rood-groene eenheidsbrij

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse media laten zich veel voorstaan op hun bandbreedte en grote verscheidenheid. Maar dat klopt alleen maar kwantitatief: het aantal regelmatig verschijnende gedrukte bladen ligt rondom de 7000, bovendien zijn er 18 persbureaus, meer dan 300 radiozenders en ongeveer 150 tv-zenders.

Inhoudelijk ziet het er minder goed uit. Dat blijkt uit een actueel onderzoek over informatiekwaliteit van het Zwitserse mediaonderzoeksinstituut “Media Tenor”. Het bekritiseert o.a. het hoge marktaandeel van maar enkele grote uitgevers en de betekenis van de publiekrechtelijke sector. In het jaar 2021 bedroeg de via de omroepbijdrage verkregen begroting van de ARD, het ZDF en Deutschlandradio € 8,4 miljard.

Het door de CDU in opdracht gegeven onderzoek onderzocht vooral vier vooraanstaande media: ARD, ZDF en RTL vormen de vooraanstaande media op het gebied van radio en televisie. Daar kwamen nog de Deutschlandfunk en de Deutsche Welle bij.

Het resultaat is voor de geveinsde mediaverscheidenheid in de Bondsrepubliek Duitsland ontnuchterend. “Media Tenor” spreekt van “gelijkvormigheid” en accentueert in het bijzonder: zowel de vooraanstaande publiekrechtelijke programma´s als de grootste privézenders zouden een duidelijke voorkeur tonen voor de Groenen en de SPD. Het aandeel positieve berichten afgemeten aan alle bijdragen over de desbetreffende partijen is daar het hoogst. Dit geldt voor alle drie de zenders. Tegelijkertijd is het aandeel kritische berichten over deze partijen in de belangrijkste nieuwsberichten van deze zenders het laagst.

Tegelijkertijd moest de AfD de meeste negatieve berichten registreren, bij “RTL aktuell” waren het zelfs meer dan de helft. Daarna volgden de CDU en Die Linke – waarbij CDU en CSU bij de publiekrechtelijke zenders nog meer negatieve weergaven registreerden dan Die Linke. Bij RTL is de verhouding met betrekking tot deze beide partijen ongeveer gelijk.

De auteurs van het onderzoek werpen in hun uitwerking met het oog op de grotendeels uniforme tendens ook de vraag op: “Wanneer ARD, RTL en ZDF tot dezelfde oordelen komen, waarom dan drie zenders?” Maar daarop zal de politiek een antwoord moeten vinden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Zwitsers onderzoek: Duits medialandschap is een rood-groene eenheidsbrij

 1. Oliedom zegt:

  Dus net als bij ons, is het de Staatsmedia en tja dan krijg je op alle zenders hetzelfde verhaaltje van wat die de politici voorschrijft.

  Like

 2. Andre zegt:

  De politiek in D is heel druk om hun eigen onhoudbare baantje vast te houden. Hoi paardelul Scholz.

  Like

 3. Peter zegt:

  De verplichte afdracht van kijkgeld wat rond de 65 euro per kwartaal ligt zorgt voor een miljarden inkomst,[rond de 8 miljard]de kritische partijen die er voor staan om dit op te heffen worden net als hier neergesabeld ,onvoorstelbaar dat dit in deze tijd nog kan ,niks vrije woord .
  De terugval van Duitsland zit in een stroomversnelling ,Bij Ford Keulen massale ontslagen ,de pillenfabrieken verdwijnen naar Engeland en China ,waar men minder regelgeving heeftals het geld en inkomen verdwijnen slepen ze de media ook mee,kwestie van tijd ,maar gaan doen ze .
  Ze zijn daar langzamer van begrip .

  Like

 4. Ravian zegt:

  Net als in Nederland…

  Geliked door 1 persoon

 5. ronjaspers zegt:

  De MSM bestaat allang niet meer uit journalisten,het zijn betaalde extreem linkse politieke activisten.Voor meer informatie verwijs ik jullie graag door naar de psychopaat en extreem linkse multimiljardair en bilderberger george soros.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s