Gevechtsvliegtuigen voor Kiev? – Biden zegt “Nee”, Frankrijk en Polen staan er voor open

(Vertaling: E.J. Bron)

Net zoals zijn Duitse collega Olaf Scholz (SPD) wil ook de Amerikaanse president Joe Biden eerst geen F-16 gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne leveren. Daarentegen sluiten Frankrijk en Polen een levering niet uit. En ook Nederland staat er voor open om Kiev bij behoefte de door haar verzochte gevechtsvliegtuigen te sturen.

De Poolse minister-president Morawiecki heeft gisteren bekendgemaakt de Oekraïne mogelijk de al lange tijd verlangde F-16 gevechtsvliegtuigen ter beschikking te stellen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het overdragen van vliegtuigen aan de Oekraïne alleen met instemming van de NAVO-landen zou kunnen plaatsvinden en Polen altijd alleen maar “in volledig overleg” met zijn bondgenoten zou handelen. “Zoals dit enkele maanden geleden met de MiG-29 vliegtuigen gebeurde, zal ook elke andere vliegtuigondersteuning samen met andere NAVO-lidstaten gecoördineerd, uitgevoerd en mogelijkerwijs overgedragen worden. We zullen hier in volledig coördinatie handelen”, verklaarde Morawiecki maandag op een persconferentie.

De verklaring van de minister-president volgde, nadat de Poolse krant “Dziennik Gazeta Prawna” vorige week onder verwijzing naar bronnen in de regering van het land had bericht dat Warschau in het voorjaar van vorig jaar blijkbaar “een bepaald aantal” van zijn MiG-29 gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne had doorgegeven en deze als reserveonderdelen had gecamoufleerd. Weliswaar had de Oekraïne haar bondgenoten steeds opnieuw verzocht om de levering van gevechtsvliegtuigen van Sovjet en westelijke makelij – tot nu toe echter weigerden de VS en de andere NAVO-lidstaten met het oog op een met zo´n levering gepaard gaand escalatiepotentieel om die wens van Kiev te vervullen.

Vooral Washington vreest dat de gevechtsvliegtuigen voor aanvallen op Russisch grondgebied gebruikt zouden kunnen worden, wat uiteindelijk tot een directe confrontatie tussen Moskou en de NAVO zou leiden. Daarom heeft de Amerikaanse president Joe Biden zich maandag opnieuw duidelijk tegen de levering van gevechtsvliegtuigen van het type F-16 aan de Oekraïne uitgesproken. Op de vraag van journalisten of hij voor een levering van de gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne zou zijn, antwoordde de president met “nee”. Zoals het het Amerikaanse politieke magazine “Politico” vorige week onder verwijzing naar een niet nader genoemde functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie berichtte, drongen enkele Amerikaanse militairen van het Pentagon er echter in stilte op aan om het sturen van vliegtuigen naar Kiev goed te keuren.

“Ik denk niet dat wij er tegen zijn”, verklaarde de niet nader genoemde functionaris, hij voegde er echter aan toe dat er nog geen definitieve beslissing genomen zou zijn. Het Witte Huis verwees op vragen naar de plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur Jon Finer. Verleden week had deze tegenover “MSNBC News” verklaard dat de VS de vraag naar een mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen “zeer zorgvuldig” nagaan. Door Washington en zijn bondgenoten zou hierbij ook “geen bepaald plan worden uitgesloten”.

In tegenstelling tot Biden sluit de Franse president Macron een levering van gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne ondertussen niet meer uit – daarvoor zou echter aan enkele criteria moeten worden voldaan, antwoordde Macron maandag na gesprekken met de Nederlandse minister-president Mark Rutte op de vraag naar een mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen aan Kiev. Tot deze criteria zou in ieder geval de verzekering behoren, verklaard Macron, dat dit materieel niet tot een escalatie van de spanningen zou leiden of ervoor gebruikt zou worden “Russisch grondgebied aan te raken”. Ook zou het beschikbaar stellen van gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne “de capaciteiten van het Franse leger niet mogen verzwakken”.

Verder zei hij dat Kiev bovendien een formeel verzoek zou moeten indienen voor de vliegtuigen. Op 31 januari zou er daarom een ontmoeting tussen hem en de Oekraïense minister van Defensie Aleksej Resnikow in Parijs plaatsvinden. Rutte was bij de vraag naar een mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne wat terughoudender. Daarmee dementeerde hij de uitspraken van zijn minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die in het begin van de maand tegenover Nederlandse parlementariërs nog had verklaard dat er “geen taboes” zouden bestaan voor het sturen van de gevechtsvliegtuigen. “Er zijn geen gesprekken over de levering van F-16´s aan de Oekraïne. Er zijn geen aanvragen”, zei Rutte maandag.

“Het is zeer belangrijk dat we de Oekraïne blijven ondersteunen en dat de Oekraïne ons meedeelt wat het nodig heeft.” Daarom begroette hij de nieuwste aankondigingen van Duitsland en de VS om tanks naar de Oekraïne te sturen. “Als Nederland zullen we blijven onderzoeken wat we kunnen doen”, zei Rutte. “We hebben geen Leopard-2 tanks, we hebben ze geleaset. We hebben gezegd dat wanneer het helpt we bereid zijn ze te kopen en door te geven. Misschien is het beter om deze geleasete Leopard-2 tanks elders in te zetten. […] Wat e rook maar functioneert.”

Tijdens zijn toespraak op de Ramstein-ontmoeting op 20 januari had de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn partners er opnieuw om verzocht om aan zijn land zowel raketten met een grote reikwijdte als F-16 gevechtsvliegtuigen ter beschikking te stellen. De bondgenoten van de Oekraïne aarzelen tot nu toe echter om zulke gevechtssystemen uit westelijke productie te leveren. Andrej Sibiga, plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de Oekraïense president, zei op 22 januari daarom te hopen dat de volgende ontmoeting van de Ukraine Defense Contact Group, ook bekend als Ramstein-top, zich op de verzorging van de Oekraïne met vliegtuigen zou concentreren. De volgende Ramstein-top staat gepland voor midden februari.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

25 reacties op Gevechtsvliegtuigen voor Kiev? – Biden zegt “Nee”, Frankrijk en Polen staan er voor open

 1. BosscheBol zegt:

  Hey rutte, grote leider van “onze” oorlog. Misschien kun je ook nog onze JSF’s weggeven?

  Geliked door 1 persoon

 2. Joannes den Hollander zegt:

  Ik zie liever een aantal politieke moorden op de voorstanders van het leveren van gevechtsvliegtuigen dan dat we in een alles vernietigende nucleaire WO3 belanden.

  Geliked door 5 people

 3. BosscheBol zegt:

  En wie gaan er dan in deze kisten vliegen? Huurlingen? Europeanen? Amerikanen?

  Geliked door 2 people

 4. Ravian zegt:

  Je kunt geen luchtmacht opbouwen in een oorlogsgebied waar de tegenstander het luchtoverwicht heeft.
  Die F-16’s hebben dus enkel zin als ze in grote getale, en met de nodige support, vanaf veilige bases kunnen opereren.
  Dat betekend dus OF symboolpolitiek OF directe NAVO deelname aan deze oorlog.
  En in dat laatste geval kun je jezelf dus het opleiden van Oekraïense piloten sparen…

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ Ravian. Kunnen die vliegtuigen niet gebruikt worden voor zg. kamikaze-acties ?

   Geliked door 2 people

   • Ravian zegt:

    Tuurlijk, je kunt alles gebruiken voor kamikaze acties, tot aan een aardappelschillenmes toe.
    Of dat dan ook andere dan jezelf pijn gaat doen is vers twee…

    Geliked door 2 people

   • karton zegt:

    @ Ravian op 31-1-2023 om 19.19 u.
    Dan stel ik voor om één van die kamikaze-vliegtuigen te laten besturen door Qut Quag als pilote (zij heeft ervaring als pilote op haar bezemsteel) en Befje Ollonkreng als stewardess.
    Zo raken we mooi door onze ouwe troep (F16’s) heen en raken tegelijkertijd twee extreem-linkse rotwijven kwijt.

    Geliked door 1 persoon

 5. scherpschutter1943 zegt:

  Pole n loopt voorop om de russen aan te pakken. Zij hebben nog iets te vereffenen met de russen. Dus dit is hun kans. Zij weten ook als geen ander, dat, als ze lijdzaam afwachten, Poetin met zijn leger terug komt naar Polen, is alleen een kwestie van tijd. Gelukkig voor Polen zijn ze nu lid van de NATO, dus als Poetin 1 nagel over de poolse grens steekt, hebben we direct een artkel5 situatie en moeten ALLE natoleden in aktie komen. Dat zal niet gebeuren want een land als turkije, daarvan ben ik zeker dat die zijn verplichting niet zal nakomen omdat erdogan zijn natolidmaatschap alleen maar gebruikt als hefboom om zijn turkse zin te krijgen. Hij probeert ook nog steeds goeie maatjes met poetin te blijven. (de 2 walletjespolitiek) Als 1 verdragsland verzaakt, komen er meer en valt de nato uiteen.

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ scherpschutter1943. NATO-landen moeten in actie komen als de Russen Polen binnentrekken ? Ja dat zal wel, maar……..waarméé moet die NATO dan actie ondernemen ? Ze hebben alleen nog een paar klabatsen en enkele pijl + boog.

   Geliked door 4 people

  • Ravian zegt:

   “Gelukkig voor Polen zijn ze nu lid van de NATO, dus als Poetin 1 nagel over de poolse grens steekt, hebben we direct een artkel5 situatie en moeten ALLE natoleden in aktie komen.”

   Niet als ze het volgens hun eigen regels spelen…
   Poolse troepen zijn Oekraïne binnen getrokken om daar de Russen aan te vallen, en een aggressor kan artikel 5 niet gebruiken om bijstand te claimen.

   Geliked door 2 people

   • Harry zegt:

    Denk dat je helemaal gelijk hebt , Ravian ,
    Maar uit ervaring weten we dat men aan “onze ” kant het niet zo nauw neemt met dat soort afspraken .
    Ze vinden dan wel ergens een ” geitenpaadje “, of een uitzonderingsclausule of zo .
    Ik ben er niet gerust op .
    Ze hebben elkaar opgejut om een vreselijke hekel aan Putin te hebben en ik vraag me af waarom .
    Zou het enkel om de bodemschatten te doen zijn ?

    Hopelijk zijn er aan EU , US en Navo kant voldoende mensen met gezond verstand om die oorlogszuchtige idioten tegen te houden of onschadelijk te maken .
    Als je ziet wat Rusland allemaal al heeft omgeploegd in Oekraine en gewoon dagelijks voortgaat daarmee en dat wij in “het Westen” nog amper wapens hebben , zou dat zelfmoord voor ons worden .
    Het is maar een dun lijntje .

    Gelukkig blijft Putin heel koel en beheerst .

    Geliked door 3 people

   • scherpschutter1943 zegt:

    Ik dacht dat Polen nog styeds binnen de eigen grenzen bleef. Heb nergens gelezen dat het anders is

    Like

   • Ravian zegt:

    @scherpschutter1943

    Het Poolse leger laat zijn militairen eerst ontslag nemen en stuurt ze dan naar Oekraïne om tegen Rusland te vechten.
    Dat is gewoon uitlokking, en dan vervalt de aanspraak op artikel 5.
    En dat is niet de enige “casus belli” waartoe Polen aanleiding heeft gegeven.
    Of de oorlogszuchtige “verdedigingsorganisatie” die zich NAVO noemt dat ook zo gaat uit leggen is weer een ander verhaal natuurlijk.
    Maar dat is in ieder geval wel zoals het straks in de geschiedenisboekjes gaat staan.

    Geliked door 1 persoon

 6. droevige mof zegt:

  Macron heeft de oorlog nodig, want de demonstraties tegen hem nemen niet af. Hij moet de revolutie vrezen, want die heeft hier een traditie. Hetzelfde geldt voor de Poolse regering, want Polen heeft nu 5 miljoen Oekraïners opgenomen en de bevolking is het spuugzat. De Oekraïners moeten terug. En dan is er nog het oude plan om het grondgebied van wat nu West-Oekraïne is, terug te krijgen. Het gebied werd door Stalin gestolen en de Polen werden gecompenseerd met West-Pruisen, waaruit de Duitsers werden verdreven. Het nieuwe expansionisme heeft geen steun onder de bevolking, en juist daarom is de oorlog nodig. Dan wordt de bevolking niet meer gevraagd.

  Geliked door 3 people

 7. droevige mof zegt:

  De enige manier om de Duitse editie van Russia Today te lezen zijn de artikelen vertaald door de heer Bron. (Goed voor wie Nederlands begrijpt) In Duitsland is alles wat Russisch is nu VERBODEN, de website is geblokkeerd.
  Het wordt steeds meer DDR-achtig in een land waarheen de DDR-burgers ooit met gevaar voor eigen leven zijn gevlucht.

  Geliked door 3 people

 8. Groene Leeuw zegt:

  Die worden neergehaald zodra ze de Oekrainse grens overvliegen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s