DE MOOISTE BIOSCOOP VAN DE WERELD…

Tuschinski-theater in de Reguliersbreestraat te Amsterdam.

(Door: “Driek”)

Abraham Icek Tuschinski werd op 14 mei 1886 in Brzezeniy in de buurt van het Poolse Lodéz geboren. Hij werd opgeleid tot kleermaker. Op 22 februari 1904 trouwde hij op 17- jarige leeftijd met Mariem Ehrlich (Manja). Zonder zijn vrouw vertrok hij naar Rotterdam met de bedoeling om naar de Verenigde Staten te emigreren.

In 1904 komt hij in Rotterdam aan en ging werken als vestenmaker bij de firma Kattenburg. Hij was een zeer bekwaam kleermaker, waardoor hij extra opdrachten kreeg. Hij wist binnen korte tijd genoeg geld te verdienen om zijn vrouw Manja naar Rotterdam te laten overkomen. Samen zetten zij ‘Polski’ op, een logement voor landverhuizers, hoofdzakelijk Oost-Europese Joden.

In 1904 nam hij het besluit om met zijn vrouw te emigreren naar de Verenigde Staten om zich daar te vestigen als kleermaker. Het lot besliste anders. In plaats van te emigreren, gaf hij de brui aan de kleermakerij en opende zijn eerste van de vier Rotterdamse bioscopen: theater Thalia. In 1923 werd hij bedrijfsleider van Cinema Royal, dat hij het jaar daarop overnam van Jean Desmet. In rap tempo volgden nog de theaters Scala en Olympia.

Interieur Theater Tuschinski te Amsterdam.

In opdracht van Abraham Tuschinski werd op 28 oktober 1921 het theater Tuschinski geopend. Het theater werd gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse school, Jugendstil en Art Deco. De kosten bedroegen ongeveer vier miljoen gulden. De oosters aandoende architectuur van de voorgevel had met zijn markante torens was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het opvallend weelderige interieur diende als passende omgeving. In 1927 werd op initiatief van Abraham Tuschinski en zijn zwager Herman Gerschtanowitz de stichting Bio-Vacantieoord opgericht. Tot in de jaren negentig collecteerde de stichting in alle Nederlandse bioscopen. In 1928 opende hij in de Kalverstraat te Amsterdam het Roxy-theater. Tijdens het bombardement op 14 mei 1940 verloor Abraham Tuschinski al zijn Rotterdamse bioscopen. Theater Tuschinski in Amsterdam kwam in Duitse handen en kreeg de naam Tivoli.

Abraham Tuschinski is tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1 juli 1942 naar Westerbork gebracht en vervolgens naar het bezette Polen gedeporteerd. Hij werd op 17 september 1942 in Auschwitz vermoord.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op DE MOOISTE BIOSCOOP VAN DE WERELD…

 1. Dirk zegt:

  Een mooi Tartaars gebouw..

  Geliked door 1 persoon

 2. Olie bol zegt:

  Een mooi verhaal, als adamer zijn we vaak naar deze bioscoop geweest, waar de heer Cor Stijn voor de film speelde en in de pauze, die tijd komt nooit meer terug.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bob Fleeumer zegt:

  Mijn eerste bioscoopfilm was Danny Kaye in “De Kampioen melkboer” met mijn broer, opa en oma uit Landsmeer en mij ouders in Tuschinski, wat een belevenis dat was kort na de oorlog!

  Like

 4. Toen humor nog leuk was Oliebol.
  Tegenwoordig is dat helemaal naar de sodemieter geholpen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Marc zegt:

  Den Haag heeft ook een Tuschinski. Twee zelfs. Van buiten niet zo mooi als in Amsterdam. Ook van binnen halen ze het niet, maar toch zeker wel zeer stijlvol.

  Helaas vind ik op het net geen foto.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s