Protesten tegen Macron´s pensioenhervorming leggen Frankrijk lam

(Vertaling: E.J. Bron)

De golf van protesten tegen Emmanuel Macron´s geplande pensioenhervorming in Frankrijk neemt niet af: er vinden stakingen in het openbaar vervoer en het onderwijs plaats, het openbare leven is grotendeels lamgelegd, en zelfs energieconcerns beperken de stroomproductie. Macron komt steeds meer onder druk te staan.

In Frankrijk komt geen einde aan de protesten tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron: op de tweede grote protestdag legden stakingen grote delen van het openbare leven lam. In het hele land vielen treinen, bussen en vliegtuigen uit en in talrijke scholen werd geen les gegeven.

Uit protest beperkten werknemers van het energieconcern EDF de stroomproductie. Dit leidde echter niet tot stroomuitval. Ook de werknemers in de raffinaderijen en brandstofdepots van het energieconcern Total Energies legde grotendeels het werk neer. Op ongeveer 200 plaatsen staan demonstraties gepland. 11.000 politieagenten moeten onlusten verhinderen, waarvan alleen al 4000 in Parijs.

GT-vakbondschef Philippe Martinez zei tegen de zender BFM TV dat wanneer de boodschap niet gehoord zou worden, “zullen we die nog luider en talrijker doorgeven”. Door de vakbonden wordt geëist om af te zien van de geplande verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Daarvoor had Macron benadrukt dat de hervorming nodig zou zijn “om het systeem te redden.” Bovendien zou de gemiddelde pensioenleeftijd van andere EU-landen duidelijk hoger zijn. Een feit is dat de pensioenkas in in Frankrijk op dit moment in de plus staat. Volgens schattingen zou het echter tot het jaar 2030 tot een tekort van € 14 miljard kunnen komen. Daarom beweert Macron dat een hervorming “onvermijdelijk” zou zijn, voor hem is de hervorming een van de belangrijkste plannen van zijn tweede en laatste ambtsperiode.

Als gevolg van de pensioenhervorming en de golf van protesten daalde de populariteit van Macron met 5%. Hij kan nu nog rekenen op 36% instemming. Bijna twee derde deel van de bevolking maakt volgens peilingen de regering voor de stakingen en het lamleggen van het openbare leven verantwoordelijk.

Experts gaan er van uit dat de golf van protesten nog lang niet ten einde is: bij vorige hervormingspogingen in 2019 had Frankrijk de langste stakingen sinds de studenten onlusten in 1968 beleefd. De sociale deskundige Raymond Soubie zei tegenover de krant “Le Parisien”:

De pensioenen zijn in de voorstelling van de Fransen een heilige koe. Ze zijn een symbool voor het totale sociale systeem en kunnen daarom de katalysator van de woede worden.”

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Protesten tegen Macron´s pensioenhervorming leggen Frankrijk lam

 1. gebochelde zegt:

  Goed zo FRANSEN!!!!!!!!!En wat doen wij ????de nieuwe PENSIOENWET wordt ons door de strot geduwd!en laten ons gewillig naar de slachtbank leiden………..TENENKROMMEND!

  Geliked door 2 people

 2. Kees zegt:

  De betogers weten niet dat wij dat voor hen betalen…

  Geliked door 2 people

 3. karton zegt:

  “Vive la France !!!!!!”
  (maar dan zónder Mini Macron !)

  Like

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Dat is in nederland wel anders. Daar wordt officieel meegedeeld dat de nieuwe pensioenwet er door gejonast wordt door een parlement dat op een uitzondering na nog niet eens het eigen huishoudboekje kan beheren laat staan de nieuwe pensioenwet begrijpt. In nederland worden de pensioengrechtigden bestolen door de regering en de pensioenbeheerders, vooraf gegaan door Klaas Knot van de nederlandse bank, die als vazal van de ECB alleen maar bezig is om de brusselse ordes uit te voeren . Minister Carla schouten heb ik antwoord horen geven op de daaromtrent gestelde kamervragen en het was gewoon zielig te zien en te horen hoe ze stond te stuntelen en blijk gaf geen ene moer van die hele pensioenwet te begrijpen.
  Mijn idee is dat brussel alles doet om het nederlandse pesioenvermogen te confisqeren. Helaas in nederland geen franse toestanden met stakingen e.d. maar gewoon braaf je smoel houden en doen wat onze oppergod Rutte met zijn satelieten, op bevel van brussel heeft bekokstoofd. Nu heeft minister de Jonge besloten dat het nl.pensioenvermogen geinvesteerd moet worden in sociale woningbouw, omdat grote investeerders, vanwege het gebrek aan rendement (winst) daar geen trek in hebben. Daar gaat het pensioengeld, middels deze gelegaliseerde vorm van diefstal, c.q. oplichting.

  Geliked door 3 people

 5. Boike zegt:

  Dat zouden wij in Nederland ook moeten doen. Het land helemaal platgooien en het onmiddellijke oppleuren van Rutte en zijn duivelse companen eisen, alsmede een tribunaal voor berechting van de satanische boeven.
  Uiteraard meteen nieuwe verkiezingen.
  Als het gepeupel massaal de barricades opgaat, is het rap gedaan met de macht en heerschappij van de satanische elites.

  Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   Gelijk heb je…Boike, gelukkig hebben die Fransen wel ballen en dat terwijl wij in de wachtkamer van het noodlot braaf zitten en alles over ons heen laten komen, doen zij er actief wat aan.

   Geliked door 2 people

 6. Peter zegt:

  Dan zijn die Hollanders heel wat makkeljker te manipuleren ,die vreten alles .

  Geliked door 3 people

 7. Julia zegt:

  Fransen ga zo door meer ballen dan de miljoenen onderdanige schapen hier dit het prima vinden dat 1500 miljard van hun geld worden vergokt door Rutte en zijn kartel. Nederlanders zouden hier eens een voorbeeld aan moeten nemen. De slang Rutte had even een etentje met Macron en mocht namelijk namens het koningshuis de rat Macron uitnodigen voor een staatsbezoek. Wie zit hier nu op te wachten het land van Macron staat al lange tijd in vuur en vlam en is overspoeld met duizenden kansparels die zelfs aanslagen plegen. Maar toch een geruststelling Rutte heeft blijkbaar een zinvol gesprek met hem gehad over het asiel wanbeleid dan weten we zeker dat er helemaal geen hout van terecht komt de rat Macron is alle macht over zijn eigen land totaal kwijt wat Rutte blijkbaar als het goede voorbeeld vindt en het een bondgenoot vindt. Hoe hilarisch de twee grootste mislukkelingen onderhandelen met elkaar.

  Geliked door 2 people

 8. BigLJohn zegt:

  Van oudsher zijn Fransen erg fel als de overheid hen in het pak probeert te naaien. Maar of die massale demonstraties nu lukken valt nog te bezien. Macron is een van de Young Leaders van Klaus Swab, en dan weet je het wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s