ECB verhoogt de basisrente in de eurozone naar 3%

(Vertaling: E.J. Bron)

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt nogmaals de basisrente in de eurozone. Met de al vijfde achtereenvolgende rentestijging stijgt deze met 0,5% naar nu 3%. Met deze maatregel wil de centrale bank de nog steeds hoge inflatiecijfer tegengaan.

De ECB verhoogt de basisrente in de eurozone opnieuw met 0,5% naar nu exact 3%. Dat besloot de raad van de centrale bank vandaag in Frankfurt. Met de vijfde achtereenvolgende renteverhoging probeert de centrale bank om de nog steeds hoge inflatie tegen te gaan. Voor de volgende geldpolitieke vergadering op 16 maart heeft men de volgens renteverhoging al in het vooruitzicht gesteld.

De huidige koers had de voorzitster van de ECB, Christine Lagarde, al in december geschetst: “We moeten een langere weg gaan.” In januari had Lagarde de vastberadenheid van de centrale bank bevestigd: de rentes zouden “nog duidelijk en constant moeten stijgen” om de inflatie voldoende in te dammen, zei de Française.

De ECB streeft voor de eurozone naar een prijsstabiliteit op de middellange termijn bij een inflatiepercentage van 2%. Dit doel is al maandenlang ver verwijderd. In januari zwakte de prijsstijging weliswaar opnieuw af, desondanks lagen de consumentenprijzen in de eurozone volgens een eerste schatting van Eurostat 8,5% boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. In Duitsland bedroeg het inflatiepercentage in december 8,6%. Vooral hoge energie- en levensmiddelenprijzen wakkeren de inflatie aan.

De president van de Deutsche Bundesbank, Joachim Nagel, waarschuwde onlangs in een interview: “Men moet oppassen nu niet te vroeg de zwanenzang van de hoge inflatie in te zetten.” Ondanks de daling zou de inflatie nog altijd “veel te hoog” zijn, oordeelde Nagel en benadrukte: “De rentes moeten nog verder stijgen.” Hij zou “niet verbaasd” zijn wanneer de ECB na de beide aangekondigde stappen voor februari en maart “de basisrente verder zou verhogen”, verklaarde de president van de Deutsche Bundesbank, die in de ECB-raad over de geldpolitiek meebeslist.

Hogere inflatiecijfers verminderen de koopkracht van de consumenten. Stijgende rentes kunnen hoge inflatiecijfers tegengaan, omdat kredieten duurder worden en dat de vraag afremt. Tegelijk kunnen hogere rentes echter de economische ontwikkeling in de eurozone van de inmiddels 20 landen verminderen, die al maanden met de gevolgen van de Oekraïne-oorlog en een enorme stijging van de energieprijzen heeft te kampen.

Het zogenaamde depositopercentage, dat kredietinstellingen krijgen wanneer ze geld bij de ECB parkeren, stijgt na de beslissing van de ECB-raad van vandaag naar 2,5%. Sinds de wijziging van de koers van de ECB in juli profiteren spaarders van de stijgende rentes. De hoge inflatie vermindert echter de opbrengsten.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op ECB verhoogt de basisrente in de eurozone naar 3%

 1. Dewaere zegt:

  Dat is al bezig vanaf september vorig jaar, Nederlandse banken betalen echter haast niets daarvan aan hun eigen spaarders. In duitsland zijn er al banken die wel procénten rente geven. Je wordt in Nl. áltijd genaaid waar je bij staat.

  https://www.geld.nl/sparen/spaarrente/overzicht

  Geliked door 4 people

 2. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Voor veel bedrijven en particulieren zal 2023 een faillissement in gaan houden !

  Waarom , als vastgoed omlaag gaat zal veel vastgoed onderwater komen te staan.
  Dat betekent dat de waarde van het vastgoed ver onder het de hypotheek waarde komt.

  Banken zullen bedrijven en particulieren sommeren om dat verschil bij te storten en dat zullen veel bedrijven niet kunnen en particulieren al helemaal niet want tegenwoordig leent de burger alles tot zelfs zijn inboedel.

  De enige redding voor sommige mensen is hun huis nu te verkopen en terug te kopen in een goedkoper segment.

  Veel mensen dachten dat huizenprijzen alleen maar konden stijgen.

  Geliked door 2 people

 3. Johan zegt:

  ECB verhoogt de basisrente in de eurozone naar 3% :
  Dit is een onzinnige maatregel.
  Het gaat namelijk niet werken dit keer en wel om de volgende reden :
  De huidige inflatie heeft direct te maken met de zelfopgelegde sancties tegen Rusland om geen gas en andere energiedragers af te nemen. Daardoor zijn de energieprijzen geëxplodeerd met in hun kielzog de prijzen van alle overige producten. Want overal is energie voor nodig om het te maken.
  Normaliter zorgt een renteverhoging ervoor, dat consumenten minder producten gaan kopen, waardoor de prijzen van die producten weer zakken.

  Echter, in dit geval zitten we in een unieke , nooit eerder vertoonde situatie vanwege de sancties tegen Rusland.
  We graven vrijwillig ons eigen graf en denken dan ook nog eens, daar weer uit te komen door de rente te verhogen.

  De renteverhogingen zullen dus geen effect hebben op de stijgende prijzen.
  Immers, de hogere energiekosten zullen constant blijven doorwerken in hogere prijzen voor producten, ongeacht het rentepeil. Totdat we weer goedkoop gas afnemen uit Rusland of het in Groningen uit de grond halen.

  De economen van de Europese Centrale Bank zijn stupide bezig.
  Ze begrijpen de oorzaak van het probleem niet en denken het op de oude vertrouwde manier te kunnen oplossen, namelijk door een renteverhoging.
  Wat men moet doen, is stoppen met de sancties tegen Rusland. Men moet weer opnieuw gaan proberen om een relatie met Rusland op te bouwen en hernieuwd zaken gaan doen met dat land zoals vroeger.

  Geliked door 4 people

 4. Joost Visser zegt:

  Zal niet gaan werken. De inflatie komt door geld te drukken, niet een economisch oververhitte economie. De grap is dat als je drie procent rente hebt, je ook die drie procent moet bijdrukken om deze rente te kunnen betalen in de toekomst. De renteverhoging gaat werken op het moment dat bedrijven en overheden failliet gaan. Meer armoede, minder vraag, minder vraag naar geld etc.

  Geliked door 3 people

  • mooinique zegt:

   Zelf denk ik dat ze het contant geld willen wat er nog is. Veel ouderen waar ik woon betalen cash. Veel mensen hebben het geld van de bank gehaald.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s