Flop: Gender-neutrale barbiepop in Duitsland weer uit de handel genomen

(Vertaling: E.J. Bron)

Sinds 2019 op de markt in en nu alweer uit de handel: in Duitsland heeft het Amerikaanse speelgoedconcern Mattel niet veel van zijn gender-neutrale barbiepoppen verkocht. De verklaring heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf ook met de samenleving te maken.

Meer dan 60 jaar geleden begon de blondine pop uit de VS met haar onrealistische maten aan haar internationale triomftocht inclusief allerlei accessoires en steeds meer verschillende kleuren en vormen om geen enkel gat in de markt of politieke correctheid te missen. Maar blijkbaar liep de geplande expansie met poppen in de vermeende trend van de tijd niet zoals gewenst: de gender-neutrale versie werd in Duitsland een flop.

In september 2019 had Mattel “Creatable World” bekendgemaakt, waarbij een stuk speelgoed honderd mogelijke verschijningsvormen moest bieden:

De individueel vorm te geven poppen maken grenzeloos speelplezier voor kinderen mogelijk en nodigen hen uit hun hele eigen karakter te creëren. Lange of korte haren, rok of broek of misschien ook gewoon allebei.”

De producenten hebben met artsen en ouders overlegd om deze stap mogelijk te maken, die volgens Kim Culmone, senior vicepresident Mattel Fashion Doll Design, een trend moest reflecteren en bevorderen:

Speelgoed was en is altijd een spiegelbeeld van de samenleving. In onze huidige tijd is inclusie een van de belangrijkste uitdagingen voor een krachtiger met elkaar en krijgt steeds meer betekenis. Wij vonden dat het tijd is om een poppenlijn helemaal zonder geslachtelijke rolpatronen te ontwerpen, die deze positieve maatschappelijke trend weerspiegelt en bevordert.”

Het speelgoedconcern heeft in Duitsland echter maar weinig van de gender-neutrale barbiepoppen verkocht en neemt ze nu uit de handel. Volgens de chef van Mattel-Duitsland, Sebastian Trischler, zou deze mislukking er ook verband mee houden dat de onderneming de samenleving wat vooruit zou zijn: “En in dit geval moesten we vaststellen dat de Duitse samenleving er nog niet aan toe was – de pop werd niet goed verkocht en wordt ook niet meer in de handel aangeboden”, citeert de “Berliner Zeitung” hem.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Flop: Gender-neutrale barbiepop in Duitsland weer uit de handel genomen

 1. karton zegt:

  Eigenlijk wel erg jammer dat dit soort “speelgoed” niet door kindertjes wordt geapprecieerd !
  Maar misschien kan speelgoedfabrikant Mattel iets nieuws bedenken waar de kindertjes wél veel plezier aan gaan beleven ? Ik denk daarbij aan een soort van “dokter bibberrrrrr-operatiedoos” met enkele scherpe mesjes en een aantal los meegeleverde pielemuisjes én vlaginaatjes, zodat die kleine kindertjes zélf een zg. operatie kunnen uitvoeren op de in doos aanwezige poppen met resp. een mannelijk én een vrouwelijk geslachtsdeel.
  Ik voorspel Mattel een glanzende toekomst !

  Geliked door 5 people

  • Ton Ruygrok zegt:

   In mijn vroegste jaren moest ik leren dat bijv. f 1,- + f 1,- = f 2,- .. Natuurlijk toch ..1 en 1 = 2
   Dat was van alle tijden zo en nog zo!
   Ook leerde je gewoon op natuurlijke wijze dat er zich Mannelijke en Vrouwelijke Mensen en Dieren op deze Wereld bevinden.
   En nu , nu … in deze “”heldere tijd”” blijkt dat laatste hopeloos achterhaald en ouderwets/conservatief tezijn…
   Maar 1 en 1 = 2 is wel nog steeds Actueel… zou dat “”soms”” komen als we het rekenstelsel 180 graden omgooien het nadelig voor de portemonnee enz. wordt en we dan liever wel hopeloos Hypocriet ouderwets/conservatief blijven..
   Maar net zomin dat je straffeloos met rekenstelsels kan rotzooien zo min kan je straffeloos met de Geslachten rotzooien…
   Dat gaat ons Verschrikkelijk opbreken…dat is zeker..
   Ton Ruygrok, Monster.

   Geliked door 3 people

  • delamontagne zegt:

   Ik moest beetje lachen, maar alleen om de “Dokter Bibber”.
   Het kwam ineens weer bij me boven dat ik dat spelletje ook met m’n kinderen speelde, e.wen geleden.
   Als ze toen rond de 10 waren, nu tegen / in de 50, moet ’t jaren ’80 zijn geweest.
   Maar was heel onschuldig spelletje en een plezier ze er mee hadden met vriendjes/vriendinnetjes.
   Als ik dat dan nu vergelijk,………wel dan ben ik ’n ouwe l#l [ of moet ik nu ’n ander geslachtsdeel opnoemen om er bij te willen horen, de MODERNE TIJD ?
   Kinderen moeten kinderen blijven…….

   Geliked door 2 people

   • karton zegt:

    @ delamontagne op 2-2-2023 om 11.31 u.
    Ja, dat was idd. een leuk spelletje; vóór m’n huwelijk wilde ik dat spelletje ook wel eens spelen en bij gebrek aan kinderen wilde ik dat doen met m’n echtgenote, maar…………”niks daarvan”.
    Ja ja, hr. dela…. enz. ik heb wat moeten afzien !!!!😂😂
    (valt, eerlijk gezegd, wel mee hoor)
    U mag bij een kwalificatie géén geslachtsdeel meer noemen, das inderdaad de MODERNE TIJD !
    Mogelijk zou u dan kunnen zeggen : “ik mag dan wel een oud geslachtsdeel zijn enz. enz” Dan blijft u lekker neutraal bezig en u loopt geen enkel gevaar !
    (ik meen me te herinneren dat ik plm. uw leeftijd heb, maar voel me géén oud geslachtsdeel, hoewel ik af en toe van de e-bike val en het plassen ietsje langer duurt als vroeger)

    Geliked door 1 persoon

 2. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Een veel belangrijker nieuws is dat Thailand de Pfizer documenten vrij gaat geven en alle miljarden betaald aan Pfizer terug gaat eisen.

  Dit nieuws kan een complete game changer gaan betekenen en had overal voorkant nieuws moeten zijn.

  Geliked door 4 people

 3. Wim zegt:

  Illustreert maar weer eens dat de consument/het volk de macht heeft. Gewoon niet meedoen en de idiotie boycotten. Dan is het snel over.
  De meeste mensen zijn jammer genoeg alleen in staat om het hoofd te schudden, lacherig te doen, te klagen enz. maar willen geen enkele moeite doen om het tij te keren. Blijven kopen bij ‘foute winkels’, blijven pinnen, contactloos betalen i.p.v. zoveel mogelijk contant te betalen en doen morgen weer een masker voor als de overheid dat vraagt, laten weer hun dierbaren eenzaam sterven enz. enz.

  Like

 4. Blaffertje zegt:

  🤣
  Had iemand anders verwacht?

  Like

 5. Ravian zegt:

  Ik vraag mij af of enkel dit genderloze ding slecht verkocht heeft of dat het ook de rest van de verkoop niet ten goede is gekomen.
  Als ik namelijk zo’n genderloos geval tussen de barbiepoppen tegen zou komen dan hoefde ik, onder het motto “wat een kut bedrijf”, ook de rest van die barbiepoppen niet meer.
  Zou eens kunnen zijn dat meer mensen dit soort gedachten gehad hebben…

  Like

 6. stradivotsi zegt:

  Kijk ; even banaal platvloers geschreven;

  Je hebt lullen en kutten.

  Die twee tesamen brengen iets wonderlijks teweeg….met plezier!

  De lullen jagen en beschermden, de kutten verzorgden hun kroost….
  van oudsherrrr!!

  Welnu,

  om de genderneutrale koers toelichtend te steunen, kun je stellen dat
  de lullen ook wat aankutten kunnen, en de kutten als brugman lullen.

  Zie de huidige “kaste” in de politiek, HET zit er VOL van!!

  Ik bedoel maar,..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s