Franse bonden kondigen meer demonstraties aan na succes van dinsdag

(Vertaling: “Malpaso”)

Na massamobilisaties tegen de pensioenhervorming van de regering-Macron hebben de Franse vakbonden nieuwe acties aangekondigd. Na 19 en 31 januari zijn de bonden niet van plan om te stoppen met hun verzet tegen de pensioenhervorming. Op een persconferentie, georganiseerd door de belangrijkste vakbonden, kondigden ze dinsdagavond een 3e en 4e dag van mobilisatie aan. Die worden gehouden op 7 en 11 februari, meldt BFMTV. “De regering moet luisteren naar de massale afwijzing en het intrekken”, zei Patricia Drevon, confederaal secretaris van Force Ouvrière, op de persconferentie. Volgens haar is “niemand voor de gek gehouden door de propaganda van de regering”.

De beweging is alsmaar groeiende

De protesten van afgelopen dinsdag verzamelden minstens 1,2 miljoen mensen in heel Frankrijk volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige mobilisatie op 19 januari, toen in veel Franse steden al 1,1 miljoen mensen de straat op gingen. In Parijs was de mobilisatie ook hoger met 87.000 deelnemers in vergelijking met 80.000 op de vorige mobilisatiedag. Volgens de CGT hebben op dinsdag 31 januari in het hele land zo’n 2,8 miljoen mensen deelgenomen. De dag na de tweede mobilisatie tegen het verhogen van de pensioenleeftijd naar 64 jaar bleef de regering echter toch gewoon haar wetsvoorstel verdedigen.

Uitgenodigd afgelopen woensdag op ‘France 2’ nam minister van Arbeid Olivier Dussopt “notitie” van de mobilisaties die hij als “groot” beschouwde. “Het heeft geen zin om in ontkenning te zijn”, zei hij, dit zou de regering ertoe moeten aanzetten om het uit te leggen, mensen te overtuigen en dit met nederigheid te doen. Als er “manoeuvreerruimte” is om het wetsvoorstel te verbeteren (momenteel in behandeling in de commissie van de Nationale Assemblee), met name op de seniorenindex, laat de regering geen middel onbeproefd met betrekking tot het uitstel van de leeftijd tot 64, zei hij verder. Maar de regering is niet in de stemming om bescheiden te zijn over haar hobbyproject. Aan de vooravond van de behandeling van het wetsvoorstel in het parlement liet de Franse premier Elisabeth Borne weten dat pensionering op 64-jarige leeftijd “niet langer onderhandelbaar” was. “Ik ben het eens met wat de premier zegt”, zei Gabriel Attal op ‘France Inter’. De minister van Begroting noemde ook de tewerkstelling van senioren en de mogelijkheid om te praten over “bindende maatregelen” om bedrijven aan te moedigen. Geconfronteerd met de massale mobilisatie zei Elisabeth Borne dinsdag dat ze de “vragen” en “twijfels” over de pensioenhervorming had “gehoord”. Het parlementaire debat “is begonnen” vervolgde de premier.

Linkse NUPES helpt Macron om de wet aangenomen te krijgen

Terwijl de vakbonden de regering-Macron onder druk zetten, is het mogelijk dat deze pensioenhervorming door de Nationale Vergadering zal worden verworpen, omdat de ‘Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie’ (NUPES) duizenden amendementen heeft ingediend die de Fransen van hun overwinning kunnen beroven. “Door te filibusteren kan de NUPES echter de Nationale Assemblee de kans ontnemen om de pensioenhervorming te verwerpen. Als dit gebeurt, dan zal het [NUPES] de verantwoordelijkheid dragen,” zei Marine Le Pen. “Ik steun de mobilisatie tegen de pensioenhervorming en ik ben blij dat die vandaag nog groter is. Van onze kant zijn wij aanwezig in de Nationale Vergadering om ons te verzetten tegen deze nutteloze en brutale hervorming.” Le Pen voegde eraan toe: “Elisabeth Borne begon deze week met olie op het vuur te gooien, omdat ze aangaf dat het onmogelijk was om te onderhandelen. Ik heb het gevoel dat ik de Gele Hesjes herbeleef”, aldus Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon zei dat de NUPES-afgevaardigden een referendum-motie hadden ingediend die op maandag 6 februari in de Nationale Vergadering komt. “Als we het conflict democratisch willen beslechten, laten we dan het Franse volk laten stemmen”, concludeerde de extreemlinkse activist. Maar na een gelijkspel op dinsdag 31 januari stond het voorzitterschap van de Assemblee de Rassemblement National eindelijk toe om zijn referendum-motie over pensioenen te verdedigen.

Door:
freewestmedia.com

Vertaald uit het Engels door:
Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Franse bonden kondigen meer demonstraties aan na succes van dinsdag

 1. Andre zegt:

  Kennelijk zijn vakbonden in Frankrijk nog echte vakbonden. In Nederland zitten de vakbonden kennelijk ook in Davos. Hun leden lopen 12% achter de wagen en de pauper vakbonden willen 4% erbij regelen met mijn simpele verstand is dat nog steeds 8% te kort.

  Like

  • Oliedom zegt:

   Echte vakbondsmannen dat was eens, nu zijn het loopse honden van de regering en zijn met hun eigen carrière bezig, over een ruggen van de arbeiders, zie die vetklep jongklerieus met haar 65 is (geen) 65 en nu die tuureluur die ons uitstekend pensioen kapot maakt en er een casino gok pensioen van heeft gemaakt.

   Vroeger zei ik tegen zo’n leider, dat ik geen geld erbij wou (mag wel) maar dat de vaste lasten naar beneden moeten, want steeds maar weer de lonen omhoog dan krijg je net als toen in Italië de lires aan een wc rolletje, het geld is op den duur dus niets meer waard.
   Maar als dat niet gebeurt, moet je ook een echte (min. 15%) verhoging vragen en geen b.v. 2a3% , want wij lopen steeds 2 a3 jaar achter de vaste lasten verhogingen aan.
   Het was tegen dovemansoren praten.

   Like

  • Ravian zegt:

   Met de Nederlandse vakbonden was het afgelopen toen het FNV, das een afdeling van de PvdA, er de macht greep.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hovawart zegt:

  De vakbonden in de Pays-Bah vertegenwoordigen slechts een paar procent van de arbeiders, deze vakbonden buigen met het kabinet mee als nat gras…
  (en de (oud)vakbondsbestuurders komen als vanzelf via draaideurtjes op verkiezingslijsten van politieke partijen, en aan leuke baantjes…..over corruptie gesproken)

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan j zegt:

  De Nederlandse bevolking stem op de partijen die
  A. De pensioenleeftijd verhoogd
  B. Door de hogere aow leeftijd hoeft de staat beduidend minder uit te keren,
  Want tussen 65 en 67 is er een piek in het aantal sterfgevallen.
  C. De pensioenen worden bewust door inflatie uitgehold.
  D. Omdat d3 Nederlandse staat rijker wordt ‘t.g.v. de slavenarbeid van de
  Nederlandse bevolking kunnen wij de staten waar ze vroeg van het lev3n
  kunnen genieten extra solidariteitsafdrachten doen van de EU
  E omdat de Nederlandse staat bukt van het geld die ze de burger afhandig
  gemaakt hebben moeten we van brusssel meer asielprofiteurs en
  oorlogsmisdadigers opnemen

  Alleen een achterlijke laffe bevolking laat dit gebeuren door iedere keer op dezelfde landverraders te stemmen,

  Geliked door 1 persoon

 4. Julia zegt:

  De Fransen wel de Nederlanders vinden een spelletje op de propagandazenders en een biertje op de bank belangrijker dan hun belangen die worden onder eigen ogen uitgebuit, laten zich graag als derde rangs burgers behandelen en zitten blijkbaar graag in de kou verscholen onder een dekentje. Het enige wat de Nedelander kan is klagen of mee lopen met de grootste vijand namelijk het kartel van Rutte. Lafheid en onderdanigheid zal hun in ieder geval verder naar de ondergang helpen en zullen gebukt gaan onder dictatuur en censuur. Maar wat maakt dit de meerderheid van de Nederlanders uit zolang hun heilig huisje geen gevaar loopt zullen zij zich niet verzetten dat is nu eenmaal de vooral IK, IK en STIK mentaliteit. We hebben meegemaakt dat zij zich totaal niet hebben verzet tegen het opsluiten van onze ouderen en vonden het prima dat deze in eenzaamheid hebben moeten sterven en zo zijn er nog veel keiharde feiten te noemen.

  Like

 5. boorzalf zegt:

  En het klootjesvolk in de lage landen mogen door werken tot 67 en voor de jeugd nog langer. Tja, als je aan een vette hypotheek vast zit ga je niet zo gauw staken. En zo hou je het klootjesvolk onder de duim.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s