“Hongaren willen geen insecten eten” – Hongarije ligt dwars tegen EU-insectenverordening

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens de Hongaarse minister van Landbouw willen de Hongaren weliswaar geen insecten eten, maar op grond van de laatste desbetreffende beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie zouden desondanks traditionele Hongaarse eetgewoontes bedreigd worden.

Insectenlevensmiddelen worden gediscrimineerd

Daarom verandert nu het Hongaarse ministerie van Landbouw de kenmerkverordening van levensmiddelen: producten die insecten-proteïne bevatten, zullen in de schappen duidelijk te onderscheiden zijn en apart neergezet worden – zoals minister van Landbouw István Nagy woensdag in een verklaring aankondigde.

Hongarije als enige land tegen

Volgens hem zou namelijk afbreuk gedaan kunnen worden aan traditionele Hongaarse eetgewoontes. Brussel had immers onlangs vergunningen voor de verkoop van steeds meer soorten insecten gegeven. István Nagy herinnerde er aan dat Hongarije als enige EU-lidstaat de EU-beslissing niet zou ondersteunen, omdat er in de EU geen gebrek aan levensmiddelen of eiwit zou zijn.

Aparte aanduiding, aparte schappen

Zodoende verandert het Hongaarse ministerie van Landbouw nu de verordening over de etikettering van levensmiddelen om de consumenten geloofwaardige en nauwkeurige informatie ter beschikking te stellen: de ingrediënten moeten op een duidelijk zichtbare plaats op de verpakking aangegeven worden. Bovendien moeten deze producten in winkels in aparte schappen neergezet worden.

Peiling: Hongaren willen geen insecten eten

Volgens István Nagy zou dit uit peilingen zijn gebleken – gebaseerd op een peiling van het “Nationaal bureau voor de veiligheid van levensmiddelen” zou slechts minder dan 5% van de consumenten voorstander zijn van levensmiddelen met insecten, maar meer dan 70% wijst dit strikt af.

Geen noodzaak

Volgens Nágy zou Hongarije op grond van de ijver en het uithoudingsvermogen van de Hongaarse boeren over veel hoogwaardige grondstoffen beschikken, evenals over verse, gezonde en kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen, zodat we ze niet hoeven weggooien.

Het is belangrijk dat we onze gastronomische tradities behouden en niet toestaan dat ze onze eetgewoontes veranderen”, aldus de minister.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

26 reacties op “Hongaren willen geen insecten eten” – Hongarije ligt dwars tegen EU-insectenverordening

 1. Oliedom zegt:

  Insecten eten?
  Man, bepaalde “Insecten” moeten we met man en macht bestrijden, na dat gelukzoekers tuig, vooral wat in dat Brusselse criminele eu circus incl. die, lover van dat azov ss oekries, Fuhrer v.d.Leyen.

  Geliked door 5 people

 2. Peter. zegt:

  Ze zijn inmiddels GVD zo gek als een deur,wat een klerezooi maakt dat Brussel er van,Zou graag het buffet zien wat ze daar hebben ,denk dat er weinig sprinkhanen liggen .Gemalen beenderen aan het koeienvoer toevoegen ook zoiets ,en het dan gek vinden dat er een ziekte uitbreekt .
  Wetenschappers mogen ze van mij samen met die uilen in de politiek een schop onder hun ballen verkopen .

  Geliked door 5 people

 3. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Wat is Hongarije toch een geweldig land.
  Al wordt Hongarije nog zo afgebrand in Brussel en door onze regering.

  Niemand kan ontkennen dat de Hongaarse regering zijn belangen voor zijn eigen volk voorop stelt en dat is ten zeerste te prijzen.

  Ik denk dat Nederlanders met verlangen kijken naar de Hongaarse regering en denken …. hadden wij maar z’n regering die onze soevereiniteit verdedigen.

  Laat de

  Geliked door 5 people

 4. Hovawart zegt:

  Ik zit dagelijks met verbazing te kijken naar collega’s die tijdens de lunch een overheerlijke kant en klaar-salade met pijnboompitjes en dressing nuttigen, die ondragelijke spanning of er plots een insect uit tevoorschijn zal komen…
  De gemalen rotzooi van gedroogde insectenlijkjes (die ooit zijn gekweekt op andere rotzooi) die men stiekem bijmengt in voedsel is een ultieme vorm van genoegdoening,….van toen men in hun jeugd gepest werd en zelf insecten in hun broodtrommeltjes kregen.
  De visserij word door de EU weggetreiterd en zelfs verboden, maar insecten eten word gestimuleerd……?.

  Geliked door 1 persoon

 5. memaxq zegt:

  Geef die insecten maar aan hongerend Afrika. Oh wacht even, die geven we zakken met graan waar de warlords mee vandoor gaan.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hein zegt:

  Het begint bij een klein beetje en gaat dan net zo lang door totdat er totale controle is. En insecten kunnen zo maar ineens massaal doodgaan door 5G bijvoorbeeld en dan is er niets meer, is er niets meer te eten en gaan we allemaal dood. Honderd duizenden boeren is natuurlijk iets lastiger te reguleren. Maak uzelf niets wijs: het is oorlog, de illuminati wil ons dood. Dit is het vervolg op de gifspuit. Jaag ze weg de gekken!

  Geliked door 2 people

 7. Joannes den Hollander zegt:

  De Hongaren hebben gelijk. Bovendien heb ik van mijn ouders en grootouders ook nooit gehoord dat ze tijdens WO2 noodgedwongen uit pure wanhoop insecten moesten eten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Motorman zegt:

  Benieuwd naar een peiling hoeveel Nederlanders of Belgen insecten willen eten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Fran zegt:

  Volgens mij willen Nederlanders, die met gezond verstand, ook geen insecten eten.

  Geliked door 2 people

 10. Cathja zegt:

  Mijn respect voor Hongarije groeit met de dag. Geweldig, zoals men er duidelijk voor kiest niets met die flauwekul (en ongezonde) fratsen te maken te willen hebben.
  Om geen trammelant met Brussel te krijgen worden dus de voedselsoorten waarin insecten verwerkt zijn, apart gezet. Zo kunnen de ‘liefhebbers’ daar zelf voor kiezen. Democratischer kan bijna niet.
  De Hongaren zijn een voorbeeld voor velen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Hans M zegt:

  Insecten-goulash lijkt mij ook niet echt smakelijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Joannes den Hollander zegt:

   Dat zullen ze ongetwijfeld niet verkopen als insecten goulash Hans. Ik verwacht meer iets in de trant van, goulash met op Bourgondische wijze bereide en toegevoegde Blatta orientalis.

   Geliked door 1 persoon

 12. Julia zegt:

  Ik ook niet en velen met mij. Zet de insecten maar op de menukaart van de gala diners, en op de lijst van de EU uitvreters. Ik bedank er feestelijk voor zelf eten ze het beste van het beste van kaviaar, biefstuk, wild, tarbot tot dure wijnen toe. Zij weten voor zichzelf wat goed is voor de mens in plaats van het opgedrongen vette vegan voedsel wat het menselijk lichaam niet ten goede komt.

  Geliked door 2 people

 13. Andre zegt:

  Het Hof van Justitie van de EU tja dit is een heel belangrijk punt want het Hof van Justitie wie heet deze mensen benoemd? Ik in iedergeval niet en jullie is ook niets gevraagd. Hier zie je dus ook waarop de EU gaat klappen want Hongarije is souverein (Polen gaat hierop ook de EU verlaten) en heeft dus ook een eigen beleid wat niet beinvloedbaar is door de EU nog de politiek noch de rechterlijke macht. In Nederland hebben wij geen enkele inspraak bij de rechterlijke macht en op politiek gebied is het ook een clowsfreakshow maar ze durven het wel democratie te noemen.

  Geliked door 2 people

 14. Boike zegt:

  Ik woon op een steenworp afstand van de Belgische grens. Dus ik ga wel eens in België boodschappen doen.

  Gisteren was ik bij een grote ALDI in België. Op de chocolaterie afdeling werd ik aangesproken door een oude Turk. Hij deed zijn best, om mij, met zijn beperkte kennis van het Vlaams, iets duidelijk te maken.

  Wijzend op een klein figuurtje van een beestje op de verpakking, vertelde hij me, dat daarmee werd aangegeven, dat er ongedierte in de chocola verwerkt was. Ik had dat nog nooit eerder gezien, ook nooit op gelet.

  Toen ik bij enkele andere producten de verpakking inspecteerde, zag ik, dat er bij nogal wat producten dergelijke figuurtjes (beestjes) afgebeeld worden in het lijstje met verwerkte ingrediënten.
  Voor alle duidelijkheid; het waren geen logo’s van de fabrikant.

  Reden genoeg voor mij, om de winkel uit te gaan, zonder iets te kopen. Kennelijk is ALDI er niet te beroerd voor, om gemene zaak te maken met de duivel en de klandizie sluw te belazeren. Ze zien mij nooit meer.

  Geliked door 2 people

  • Cathja zegt:

   Goed dat ik dit weet. Ik zal er op letten. Ik vrees dat we over niet al te lange tijd extra tijd uit zullen moeten trekken om producten te checken op ongedierte. Wat er vandaag niet in zit, kan er dus morgen wel in zitten. Het boodschappen doen wordt er niet leuker op.

   Like

 15. M. Zweistra zegt:

  Een heel fijn land! Rust is wat er heerst onder de bevolking, beschaafd volk.
  Een aanrader om daarheen te emigreren, wij staan ook op het punt om daar definitief naartoe te gaan, puur en alleen al om de politiek.

  Geliked door 2 people

 16. stradivotsi zegt:

  Insekten worden in voedselprodukten verwerkt , gedroogd, gemalen, verhit behandeld ene en, tot een E-nummer. En je eet het gewoon mee op!

  Insekten(deel ervan) als E- nummer is al jaren, zo gebruikt men ook bv kleurstoffen van een bepaald Insekt, en nog wat van die dingen.

  Maar als hoofdingredient zoals een sprinkhanen soepje, Meelwormen hutspot , dat ze dat maar snel uit hun kop laten. Of op je boterham ipv
  pindakaas, een van meelwormen pindakaas gemaakte smeersel.

  “Wat de boer niet kent vreet ie niet” is een gezegde, precies!

  Bruun Boë’n kenme niks verrekkn, spek moekhebbn

  Like

 17. Claudia M. zegt:

  Q; “producten die insecten-proteïne bevatten, zullen in de schappen duidelijk te onderscheiden zijn en apart neergezet worden”

  Het lijkt mij niet meer dan normaal op alle verpakkingen die ook maar een vleug van insect bevatten, dit absoluut te vermelden. Voor mensen met melk en pinda allergie wordt het er toch opgezet…

  Mensen met een schaaldieren allergie kunnen hier ernstig ziek van worden! Om nog maar niet te spreken over het feit dat mensen geen insecten kunnen verteren, daar is ons darmstelsel namelijk niet op ingesteld!

  Je zou echt verdomd gaan denken dat ze ons allemaal dood willen hebben!

  Geliked door 1 persoon

 18. bikingshaman zegt:

  Gewoon boycotten die hype, dan zijn we er het snelst vanaf.

  Like

 19. Frits zegt:

  Heerlijk toch zo’n land. Eet smakelijk

  Like

 20. koddebeier zegt:

  Chapeau Hongarije !! Laat het EU tuig maar barsten !!

  Like

 21. Max zegt:

  Ik hoef die rotzooi ook niet.🤮

  Like

 22. Sobieski zegt:

  Had gehoopt dat Hongarije meer steun zou krijgen van andere EU-landen, want in ieder land is de overgrote meerderheid tegen. Dus daarom worden de boeren en vissers weggepest. We worden gereduceerd tot slaven van de elite. Je reinste vernedering om dat te eten, waar ieder mens van nature, met goed recht, van walgt. Mij krijgen niet zover. Laat Schwab, Gates, Flinten-Ushi en veelvraat Timmerfrans etc. zelf maar insekten eten. Ze zijn zelf niet beter dan insekten.

  Geliked door 1 persoon

 23. Vincent Oosterveld zegt:

  Eerst maken ze de boeren kapot en nu moeten we insecten gaan eten. Zijn ze helemaal gek geworden daar in de EU. Wat een staats mongolen zeg. Steek de krekel lekker in je ….. waar de zon nooit schijnt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s