Met de solidariteit van Canada is het maar matig gesteld: Geen LNG voor de Europeanen

(Vertaling: E.J. Bron)

Het is maar matig gesteld met de westelijke energiesolidariteit. Canada biedt er op dit moment een afschrikwekkend voorbeeld voor hoe de westelijke “partners” niet met elkaar zouden moeten omgaan. Wat is het geval: toen de EU in het voorjaar van 2022 als reactie op de oorlog in de Oekraïne verklaarde af te zien van Russische gasleveringen, prezen de Europese regeringen de omschakeling op zogenaamd LNG (Liquidated Natural Gas) als groot alternatief. Als leveranciers, die moesten inspringen voor de gestopte Russische gasleveringen, waren o.a. de VS en Canada in gesprek.

Terwijl de Amerikaanse LNG-industrie inmiddels krachtig van de uitval van de de Russische concurrentie profiteert, wil Canada ondertussen niets meer weten van zijn eerdere hulptoezeggingen. Het land wil geen omslagterminals voor het scheepstransport van LNG naar Europa bouwen – vanwege de klimaatbescherming.

Om LNG naar Europa te verschepen, zouden aan de Canadese oostkust nieuwe LNG-terminals gebouwd moeten worden. Maar de provincies daar liggen dwars.

Op dit moment leveren de westelijke provincies van Canada, British Columbia, Alberta en Saskatchewan aan de Aziatische markt. Van daaruit stroomt gas via pijpleidingen naar de VS en verder naar het oosten van Canada. Voor een transport naar Europa ontbreken aan de oostkust de terminals.

Canadese politici hebben nu op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat dit ook zo moet blijven. Zodoende laat het land te midden van de gascrisis een reusachtige kans lopen en laat tegelijkertijd Europa in de steek.

Een voorbeeld is het gedrag van de provincie Quebec. In de zomer van 2021, bijna acht maanden voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog, besloot de regering van Quebec haar CO2-uitstoot door het inzetten van koolstofarme energiebronnen te verminderen. Dus weigerde ze de vergunning voor het 14 miljard dollar dure exportproject Energie Saguenay LNG. Het zou aardgas uit het westen van Canada naar een condensatie- en exportterminal in Saguenay in Quebec hebben moeten transporteren. Daarvoor zou een 780 kilometer lange gaspijpleiding uit het noorden van Ontario nodig geweest zijn.

François Legault, de minister-president van Quebec, had het project oorspronkelijk ondersteund, veranderde echter daarna van mening. Een reden daarvoor was de lokale oppositie, waaronder een politiek actieve en luidruchtige groep milieubeschermers. Ook de Oekraïne-oorlog veranderde de situatie niet. Meer nog: Quebec ging er nu toe over om ook nog alle olie- en gasproductie te verbieden. Dit gebeurde zeven weken na het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne.

Terwijl Canada op 24 maart aan een bijeenkomst van het Internationaal Energieagentschap had deelgenomen en daar nadrukkelijk had beloofd: men zou Europa erbij helpen de Russische leveringen van kolen, olie en aardgas te vervangen. Canada´s minister voor Natuurlijke Bronnen, Jonathan Wilkinson, verklaarde: Canada zou over de capaciteit beschikken om zijn olie- en gasexport tot 2022 met tot 300.000 barrel per dag te verhogen om de globale energiezekerheid na het binnenrukken van Rusland in de Oekraïne te verbeteren. Daarom “onderzoekt Canada mogelijkheden om Russisch gas door LNG uit Canada te vervangen, nadat Europese landen daarom verzocht zouden hebben.”

Het bleef bij loze beloftes. Het is maat matig gesteld met Canada´s solidariteit met de Europese partners.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Met de solidariteit van Canada is het maar matig gesteld: Geen LNG voor de Europeanen

 1. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Goed zo !
  Ook geen lithium van Zimbabwe aan de EU.

  Rusland heeft de belangrijkste provincies van Oekraïne in handen dus daar komen ook geen zeldzame mineralen vandaan in de toekomst.

  Dat gaat de goede kant om die hele klimaat gekte te stoppen.

  Over 5 jaar moet Nederland koken op houtkachels en dat hebben ze dan allemaal te danken aan die klimaat drammers.

  Geliked door 2 people

 2. J.v.d.Heijden zegt:

  https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10502992/ecb-verhoogt-rente-weer-met-half-procentpunt
  Wat stelde de reeds op leeftijd zijnde(..!) Lagarde mbt oudere
  mensen ook alweer voor?
  Dit: https://tinyurl.com/8rvxb63b

  Geliked door 1 persoon

 3. BosscheBol zegt:

  Als ze in Europa niet zo totaal ACHTERLIJK geweest waren om goedkoop gas uit Rusland te WEIGEREN (als straf voor Putin) dan had dit “probleem” helemaal niet bestaan.

  Geliked door 2 people

 4. renato zegt:

  UNCLE SAM. BEGRIJP DAT NU EENS STELLETJE HERSENLOZEN.

  Like

 5. Sobieski zegt:

  Wat had men anders verwacht? Under die WEF lakei Trudeau (die regenten- familie deugt so-wie-so niet) is Canada verworden tot een van de meest woke-fascistische landen ter wereld, vanwege hun veilige comfortabele geografische positie nog erger dan Zweden. Het kan die perverse bigot van een Trudeau niets schelen als wij in Europa honger en kou lijden, en als mensen in Rusland en Ukraine massaal sterven door oorlogsgeweld, want wij zijn toch “maar” blanken. Maar het hek is van de dam voor types als Trudeau, als een blanke, waar dan ook ter wereld, een rasta kaspel draagt of zich donker schminkt voor een feestje, of als je zegt dat er twee geslachten bestaan (en niet “72”, hmmm, dat getal ben ik elders ook tegengekomen). Het is te hopen dat de acties van de Canadese truckers en boeren doorzet en meer aanhang vindt, zodat dat perverse regime daar afgezet kan worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s