De catastrofe van de private huurlingengroep “Mozart” in de Oekraïne

(Vertaling: E.J. Bron)

De “New York Times” schrijft hoe de privé georganiseerde Amerikaanse groep huurlingen “Mozart” in de Oekraïne is mislukt. Officieel was hij voor de opleiding van Oekraïense soldaten en de redding van burgers uit ingesloten frontsectoren verantwoordelijk. Financiële onregelmatigheden en alcoholisme leidden tot de catastrofe.

Net zoals de Wagner-groep uit Rusland zijn er ook soldaten van een Amerikaanse privé militaire organisatie met de naam van een beroemde componist in de Oekraïne actief: de Mozart-groep. Deze zou nu onder een serie beschuldigingen zijn ingestort. Over het mislukken van deze privégroep, over alcoholproblemen en een financiële ramp berichtte op 1 februari de winnaar van de Pulitzer-prijs, Jeffrey Gettleman, in de “New York Times”.

Dientengevolge werd “Mozart” geleid door Andrew Milburn, een voormalige kolonel van de Amerikaanse marine, die de groep samen met een andere Amerikaanse kolonel genaamd Andy Bain had opgericht. Hun gezamenlijke kortlevende Podcast loopt bij YouTube onder de naam “Two Marines in Kyiv”, onderzocht Gettleman.

Milburn zou daarvoor carrière hebben gemaakt in de Amerikaanse oorlogen van de afgelopen 30 jaar van Somalië tot aan Irak. Tot zijn vrienden telde ook de voormalige minister van Defensie generaal James Mattis. Bain zou sinds acht jaar, “sinds het binnenrukken van Rusland in de Oost-Oekraïne”, aldus de formulering van de winnaar van de Pulitzer-prijs, zijn door hem opgerichte stichting “Ukrainian Freedom Fund” hebben geleid. De schenkingen zou men “voor dringend benodigde uitrusting voor het Oekraïense militair hebben besteed.”

In het begin zou de Mozart-groep succesvol zijn geweest: “Honderden, zo niet duizenden buitenlandse veteranen en vrijwilligers hebben de Oekraïne doorkruist. Velen van hen zijn door de wol geverfde soldaten, (…) individuele strijders, die proberen in een zeer gevaarlijke omgeving zonder veel structuur en regels samen te werken”, aldus het bericht van de “New York Times”.

Deze individuele strijders waren er volgens het artikel van Gettleman toe uitverkoren om Oekraïense soldaten op te leiden en aan het front ingesloten burgers te redden. In de afgelopen zomer zouden steeds meer Oekraïense militaire eenheden bij Mozart om een opleiding hebben verzocht. Omdat de Oekraïners niet in staat geweest zouden zijn om daarvoor te betalen, “zou Mozart op een klein clubje vaste donoren zijn aangewezen, waaronder een groep financiers van de oostkust met joods-Oekraïense wortels en een magnaat uit Texas.”

Volgens uitspraken van meerdere medewerkers van Mozart was de manier van het verkrijgen van geld onder Bain ondoorzichtig. Bain zou elk foutief gedrag hebben ontkend. Per slot van rekening zouden de door Mozart aangestelde mensen niet gemakkelijk aan te voeren zijn geweest. Het zou – bij de volgens het profiel vermeende opleiders en redders van burgers – grotendeels om murw gemaakte oorlogsveteranen gegaan zijn, die met posttraumatische stress stoornissen en overmatig alcoholgebruik te kampen zouden hebben. In hun vrije tijd zouden ze zich hebben opgehouden in stripclubs en bars in Kiev.

Na een maandenlange strijd om verbondenheid zou Bain in Wyoming, de zetel van de firma, een klacht hebben ingediend om zijn partner Milburn af te zetten. Tot de beschuldigingen behoren behalve financiële delicten ook dronkenschap en beledigende commentaren over de Oekraïense leiding. In de sociale media zou zelfs een uitzending van de Podcast “The Team House” de ronde doen, waarin Milburn de Oekraïense leiding zou zwartmaken:

Ik heb toevallig een Oekraïense vlag op mijn borstzak, maar ik zeg niet: ´Oh mijn God, de Oekraïne is zo geweldig.´ Ik begrijp dat er een hoop bedorven mensen zijn die de Oekraïne regeren”, zou de voormalige Amerikaanse marinier gezegd hebben.

Men zou verzuimd hebben om de groepen als een onderneming te leiden, verklaarde een ervaren opleider van Mozart: “Men moet deze groepen als een onderneming leiden. Dat hebben we niet gedaan.” Net als veel anderen zou hij alleen anoniem hebben willen praten, uit angst dat de Russen hem op de korrel zouden kunnen nemen.

Alle medewerkers, die voor het artikel van de “New York Times” ondervraagd zouden zijn, hadden sympathie voor Milburn, schreef Gettleman. Milburn zou een inspirerende leidinggevende persoonlijkheid zijn, en ze zouden erop wachten dat hij de financiële middelen bij elkaar zou krijgen om hen weer aan het werk te brengen.

Milburn zelf zou een nieuw kantoor in Kiev hebben. Nadat hij dinsdag nog tegen een half dozijn nieuwe huurlingen gezegd zou hebben: “Ik zit aan de grond, jongens, de Mozart-groep is dood”, zou hij nu vastbesloten zijn om de operatie weer te laten opleven. Zijn droom zou een terugkeer in de Donbass zijn:

Ik droom ervan weer naar de Donbass te gaan. Als je daar bent en bang bent, treedt alles naar de achtergrond. Je denkt niet aan geld. Je denkt niet aan je naam”, zou de voormalige kolonel van de mariniers uit de VS zijn motivatie voor de oorlog hebben gemotiveerd.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De catastrofe van de private huurlingengroep “Mozart” in de Oekraïne

 1. Sinyo zegt:

  Franse Vreemdelingen Legioen.
  Veel aanwas na WOII van jonge Waffen SS elite soldaten. Hadden niet anders kunnen leren.
  Datzelfde na de “val” van het ijzeren gordijn. Veel aanmeldingen bij dat Legioen van jonge mannen uit elite eenheden “Achter Het Gordijn”.
  Zelf herinner ik me nog een film van de toestand in Belgisch Congo.
  Daar kwamen ook huursoldaten in voor
  Herinner me nog een jonge Commando van het KCT, die een verzoek bij de koningin had ingediend bij de Green Berets in USA te mogen dienen.
  Door eigen vuur heeft deze jonge CDO het leven in Vietnam verloren.

  Like

 2. Groene Leeuw zegt:

  Dus de drank en de Oekrainse hoeren en de daaruit ontstane geslachtsziekten hebben de Yanks naar de afgrond geleid hahahahaaaaa

  Like

 3. Ravian zegt:

  “Bain zou sinds acht jaar, “sinds het binnenrukken van Rusland in de Oost-Oekraïne”, aldus de formulering van de winnaar van de Pulitzer-prijs, zijn door hem opgerichte stichting “Ukrainian Freedom Fund” hebben geleid.”

  Gezien de Russen pas sinds Februari van het afgelopen jaar in Oekraïne aanwezig zijn kan Bain dus blijkbaar geen onderscheid maken tussen etnisch Russische Oekraïners en Russen.
  Of , meer waarschijnlijk, hij speelt gewoon het “Putin did it” spelletje mee.

  De “separatisten” die sinds 2014 in de Donbass tegen het in Kiev in het zadel gehesen illegale nazi regime gevochten hebben waren allemaal etnisch Russische Oekraïners.
  Allemaal uit de Donbass afkomstige voormalige Oekraïense militairen en uit de Donbass afkomstige vrijwilligers, allemaal uitgerust met materiaal van het Oekraïense leger.

  Dat “De Russen al sinds 2014 in Oekraïne zitten” is gewoon een grove leugen, in het leven geroepen om Putin zwart te maken.
  Putin is de enige die de situatie in de Donbass middels de Minsk Akkoorden vreedzaam heeft proberen op te lossen, waarbij de Donbass dan gewoon een autonome status binnen Oekraïne had moeten krijgen.
  Maar dat was niet waar de VS/NAVO op uit waren.

  En dus werden Oekraïners die weigerden een illegaal regime te erkennen, die zich verzette tegen het racistische door dat regime gevoerde beleid, en die enkel een autonome status BINNEN Oekraïne nastreefden, “separatisten” gedoopt.
  En de reden daarvoor was dat dit de enige manier was om Putin en Rusland aan deze feitelijk zuiver interne Oekraïense kwestie te linken, voor hun anti-Russische propaganda doeleinden.

  Er is en wordt hier dus gewoon een heel erg vies propaganda spelletje gespeeld, waarbij de goeden de zwarte piet krijgen toegeschoven, en de kwaden als de helden van de vrije wereld worden opgevoerd, en dat terwijl de door Kiev begane oorlogsmisdaden je zo ongeveer om de oren vliegen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s