Nervositeit in Kiev stijgt: Poetin staat voor belangrijke overwinning in Artjomovsk/Bachmoet

(Vertaling: E.J. Bron)

De meedogenloze Slag om Bachmoet: Rusland stuurt permanent nieuwe troepen in de strijd om de Oekraïense controle over de stad Bachmoet (Artjemovsk) te breken. President Vladimir Poetin zou daarmee de eerste belangrijke overwinning op het slagveld sinds de vroege zomer behalen.

De omsingeling van de stad in het oosten van het land maakt vorderingen. Op dit moment rukken de Russische strijdkrachten uit drie richtingen naar Bachmoet op. Zodoende komt de belangrijkste aanvoerlijn van de Oekraïne al sterk onder druk te staan. Kiev moet zich nu met de beslissing bezighouden of het überhaupt nog zin heeft om de stelling te verdedigen.

Analisten zijn het oneens over de daadwerkelijke militaire betekenis van Bachmoet/Artjemovsk. Een Russische overwinning zou echter zonder twijfel een grote symbolische waarde hebben en ook effect op de motivatie aan beide kanten. De stad is het brandpunt van zowel het Oekraïense verzet als de inspanningen van Moskou geworden om weer terrein te winnen op het slagveld.

Bachmoet houdt stand” is de strijdkreet van de Oekraïne geworden

De Oekraïners hebben de stad in de afgelopen maanden de “vesting Bachmoet” genoemd, want na zware en aanhoudende gevechten is de stad nog steeds in hun handen. “Bachmoet houdt stand” is een strijdkreet geworden, die door soldaten en hun aanhangers evenals door president Volodymyr Zelensky in zijn toespraken ´s avonds wordt gebruikt. Menig militair strateeg is echter kritisch op de handelwijze van Kiev, omdat deze tot onnodig hoge verliezen geleid zou hebben.

De Russische strijdkrachten konden in de afgelopen weken meerdere steden en dorpen rondom Bachmoet innemen. Dit lukte door de onverbiddelijke beschietingen en aanvallen in de stijl van de Eerste Wereldoorlog. Eigenlijk gold het van tevoren als ondenkbaar dat zulke gevechten nu in Europa nogmaals zouden plaatsvinden, zoals kolonel Markus Reisner, militair deskundige van het Oostenrijkse leger, in januari in een uitgebreide analyse onderstreepte. Bijzonder belangrijk voor de Russen is waarschijnlijk de inname van de 15 kilometer noordelijk gelegen stad Soledar geweest.

Wagner-soldaten worden inmiddels door reguliere troepen ondersteund

Aan het hoofd van de aanval stonden de huurlingen van de Wagner-groep van de Poetin-vertrouweling Jevgeni Progozjin. Veel van zijn strijders zouden gerekruteerd zijn in gevangenenkolonies in verafgelegen Russische regio´s. Oekraïense soldaten noemen hen het “kanonnenvoer” van het Russische leger. Ondertussen zouden goed opgeleide Russische troepen de Wagner-strijders bij hun poging de stad te omsingelen, ondersteunen, zegt Denys Yarolaskyi, commandant van een Oekraïense eenheid in Bachmoet.

Op grond van hun laatste successen verklaarden de Russische strijdkrachten woensdag dat ze de stad effectief omsingeld zouden hebben. “Bachmoet is nu operatief omsingeld, en onze eenheden sluiten de ring om de stad”, zei Yan Gagin, een ambtenaar van het Russische bestuur in Donetsk. Mogelijkerwijs staat de terugtrekking van de Oekraïense strijdkrachten dus direct voor de deur.

Rusland hoopt via de inname van Bachmoet de hele provincie Donbass in te nemen. Het terrein is echter niet gemakkelijk te doorkruisen. Zolang de Oekraïense defensielinies standhouden, zal er waarschijnlijk nog zwaar gevochten blijven worden.

Berichten over hoge verliezen aan beide kanten

Er is geen officieel cijfer over het aantal doden in de Slag om Bachmoet. Een feit is: de slag woedt inmiddels sinds mei. Beide kanten hebben weliswaar beweerd dagelijks honderden vijandige soldaten gedood te hebben. Ook het aantal gedode burgers is alarmerend.

Voor de Russische invasie in februari 2022 woonden er meer dan 70.000 mensen in Bachmoet. Volgens Oleksiy Reva, die al 33 jaar lang burgemeester van Bachmoet is, zijn daarvan nog 6500 mensen overgebleven. Meer dan 60% van de gebouwen in de stad zou door Russische luchtaanvallen en beschietingen met granaten beschadigd of verwoest zijn. Al meer dan vier maanden zou er geen stroom, verwarming of water zijn. De stad staat bekend om zijn zoutmijnen en productie van sekt.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Nervositeit in Kiev stijgt: Poetin staat voor belangrijke overwinning in Artjomovsk/Bachmoet

 1. perfide albion zegt:

  Lang leve Rusland! Dood aan de fascisten en iedereen die de fascisten ondersteunt!

  Geliked door 6 people

 2. Het klopt inderdaad dat de kreet Bakhmut houdt stand veel gehoord is.
  Maar de vraag is tegen welke kosten.
  Naar alle waarschijnlijkheid ten koste van 10.000 den doden en gewonden doe het Oekrainse leger echt niet kan missen om hun verdediging op peil te houden.
  Het gevolg is dat dit ten koste gaat van andere fronten die ook al niet te zwaar bezet zijn.
  Nou weet Ik natuurlijk niet of het terrein achter Bakhmut geschikt is voor tankstrijdkrachten maar zoals Ik uit andere berichten begreep redelijk.
  Het gevolg is dus dat de Geallieerden van Rusland en de donbass een overvloed hebben aan tanks en ander zwaar materiaal waar het Oekrainse leger weer een groot tekort aan heeft.
  Daarbij ook nog dat de Russische luchtmacht een grote overmacht heeft TOV. die van Oekraine en dus hun pantsers makkelijk kunnen verdedigen waar het uiteraard bij het Oekrainse leger aan schort.
  Het gevolg zal dan waarschijnlijk zijn als over enkele weken een groot geallieerd offensief gestart wordt er een slachting plaats gaat vinden ook al omdat het leger van Oekraine goed opgeleide jonge soldaten mist.
  Helaas ziet dit er uit als de werkelijkheid die Oekrainse families mee gaan maken.
  Het gevolg daarvan is weer dat Europa nog zeker enkelemiljoenen vluchtelingen te verwerken krijgt
  En de Yanks zagen dat het goed was want Europa wordt op die manier verder gesloopt

  Geliked door 6 people

 3. BosscheBol zegt:

  Jaha, van Rusland krijgen de Yankees klop. Nu gaan ze weer met de Chinezen oorlog zoeken. Want ja, die “domme” Chinezen hebben enorme balonnen de oceaan over gekregen (hoe?) en die zijn nu goed zichtbaar voor iedereen aan het “spionneren”. De propaganda bralt alweer op volle kracht. Ik vraag me alleen af welk volk het deze keer allemaal betalen moet. Taiwan?

  Geliked door 2 people

 4. Groene Leeuw zegt:

  Ik ben niet in oorlog met Rusland. Leve Rusland.

  Geliked door 3 people

 5. Julia zegt:

  De Russen hebben ons nimmer wat in de weg gelegd.Kortom ik ben niet in oorlog tegen de Russen. Op 27 januari 1945, is 75 jaar geleden, bevrijdden Sovjet-soldaten de hoofdkampen van het concentratiekampcomplex Auschwitz Birkenau. Het was het grootste vernietigingskamp van nazi-Duitsland, maar de bevrijding ging toen bijna ongemerkt voorbij. Zijn we zeker allemaal vergeten. Die algehele oorlog van de VS tegen de Russen wordt nu ondersteund door de leeghoofden in het Westen waar geheel Europa in wordt mee gesleurd en met niets achterblijft dan algehele economische ondergang. Het is niet onze oorlog het gaat de VS puur om de belangrijke grondstoffen. Oekraïne is een van de grootste landen in Europa en bezit bovendien een rijke bodem en ondergrond: van de meest vruchtbare landbouwgronden tot mijnen met steenkool, ertsen, mineralen en vooral erg zeldzame grondstoffen voor een moderne economie (en defensie). Ondertussen slepen de VS Europa mee in haar oorlog met goedkeuring van de westerse leeghoofden. Nu lokt de VS ook nog China uit de tent. Vooral zo doorgaan Europa zal een zeer bittere pil moeten slikken door de oorlogszuchtige VS. Maar goed niets geleerd van de puinbakken die de VS o.a. in het Midden Oosten hebben achtergelaten.

  Geliked door 6 people

 6. bobzelf zegt:

  President Vladimir Poetin zou daarmee de eerste belangrijke overwinning op het slagveld sinds de vroege zomer behalen. ?????

  WHAHAHAHAHAHA ,DUS IK WIL NIET ZEUREN DAN WEL ZEIKEN HOOR

  MAAR DE TOTALE OPPERVLAKTE VAN DAT STUKKIE DAT NU RUSLAND IS

  IS PRECIES ZO GROOT ALS HEEL GROOT BRITAANIA INCL SCOTLAND WHAHAHAHA

  HET LIJKT WEL EEN STUK VUIL GESCHREVEN DOOR ZELENSKI ???

  JE VECHT JE DOOD VOOR BACKHMUT. EN ALS DE RUSSEN HET DAN INNEMEN IS HET DORPJE NIETS WAARD .. ???

  WHAHAHAHAHAH . NOU ZE KOMEN DUS DAARNA NIKS MEER TEGEN RICHTING DE DNEPR ALS IK HET EVEN UIT MAG LEGGEN

  EN ALS BAKHMUT VALT. MOGEN DE UKRAINSE SOLDATEN DUS NIET ZONDER WAPENS NAAR KIEV TERUG WANDELEN HOOR. WHAHAHAHA

  DAT WAS DE VORIGE KEER.

  MET VOLGENS DE RUSSISCHE GEGEVENS 1200 NIEUWE TANKS EN 500.000 SOLDATEN WARONDER BIJ MAKHMUT . DE RUSSISCHE ELITE SOLDATEN
  DIE NU OPGETROMMELD ZIJN ..

  DUS IK ZOU NU MIJN SNOR DRUKKEN VOORDAT ??????

  UKRAINE DE KRIM BINNEN VALT. WHAHAHAH EN TERUG NEEMT VAN RUSLAND

  WHAHAHAHAHAHHAA

  WAT EEN GELUL .

  OOM STALINGRAD . STELDE OOK NIKS VOOR TOCH ?? KURSK WAS EEN WASSEN NEUS

  WO IEST KEITEL . WO IEST STEINER ?? WHAHAHAHA

  DIE HEBBEN ZICH OVERGEGEVEN FUHRER.

  SCHEISSE .

  Geliked door 3 people

 7. Sobieski zegt:

  Het frappante is, dat de USA nu op dezelfde wijze bestuurd worden als de USSR eertijds. Een seniele president zonder enig vermogen om daadwerkelijke beslissingen te treffen, waarachter een corrupte Deep State zich schuil kan houden om hun perfide plannen uit te voeren.
  De landen van de eertijdse USSR en het Warschaupakt hebben het communisme van zich afgeworpen, maar in de USA en de EU is deze perfide tak van het turbo-kapitalisme daarna opnieuw ingevoerd.
  Nietzsche zag anno 1970 reeds in dat kapitalisme en marxisme (en fascisme, een variant op de laatste die pas na WO I uitgevonden werd) uit dezelfde koker kwamen, en dat de laatste een methode was om de eerste dmv valse sociale beloften acceptabeler te maken, daarmee een quasi-democratische basis te verschaffen en dus effectiever te maken.
  Deze oorlog gaat geheel uit van het Pentagon en het door verkiezingsfraude gekaapte Witte Huis. De bevolking in Ukraine konaltijd goed met elkaar overweg. Dit kan ik uit eigen ervaring bevestigen, omdat ik beide talen spreek, vrienden heb in zowel het Russische als het Ukrainse volksdeel, en het land vaak bezocht heb voordat dit gevaarlijk gemaakt werd door deze kunstmatig gecreerde oorlog.
  Er was helemaal geen resentiment tussen de sprekers van de verschillende talen, die so-wie-so nauw verwant zijn en wederzijds te begrijpen. Er was ook helemaal nergens een spoor van oorlogsstemming voordat de Majdan coup plaatsvond, die opgestookt werd door Verhofstad, Timmerfrans, van Balen etc, en gesubsidieerd werd door de Amerikaanse ambassade. De schoten die honderden mensen doodden en nog meer verminkten, zowel onder demonstranten als onder politiemensen, en die de (door het Pentagon gewilde) escalatie eerst op gang brachten, kwamen uit de lopen van Georgische huurlingen, die door de Obama adminstratie werden geronseld en betaald met de belofte dat ze slechts de orde zouden moeten bewaken. Maar waarom stelt men daarvoor dan geen lokale mensen aan, die de taal en mentaliteit beter kennen? Juist! Pas op het moment van aankomst kregen deze Georgische huurlingen instructries van de Amerikaanse ambassade, die -tot hun grote schrik- inhield dat ze vanaf de daken van de gebouwen eromheen lukraak op de massa moesten schieten, zonder aanziens des persoons, dus op zowel politiemensen als demonstranten. Pas toen begon de ellende. The rest is history.
  En nu ztten we met een energiecrisis, economische ramp als gevolg, een bloedige oorlog met tienduizenden doden, honderdduizenden gewonden, miljoenen getraumatiseeerden en daklozen, een extra vluchtelingenprobleem in Europa (als we er al niet genoeg hadden), en dreigt geheel Europa en oorlog ingerommeld te worden, die wel eens nucleair zou kunnen eindigen.
  Dat alles ter wille van de woekerwinsten van een handjevol graaierige miljonairs aan de overzijde van dr Grote Plas.

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s