Sancties blijken nutteloos: Rusland importeert meer elektronica dan voor de oorlog

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Westen heeft zijn doel behoorlijk gemist. De leveringsverboden voor elektronica zouden de Russische wapenindustrie eigenlijk lam hebben moeten leggen. Maar het lukte Rusland de sancties te omzeilen en meer microchips en halfgeleiders te importeren dan in vredestijd.

De wapenindustrie van Rusland kan niet zonder ze. In helikopters en raketten, in drones en tanks hebben de Russische wapenondernemingen sinds jaren Amerikaanse en Europese chips en halfgeleiders ingebouwd. Zonder de westelijke leveringen zouden Russische wapens nu nauwelijks concurrerend zijn.

Nadat de Russische troepen bijna een jaar geleden de Oekraïne binnen marcheerden, was het Westen er wat betreft sancties tegen Rusland als de kippen bij. De VS en de EU verboden o.a. de levering van microchips en halfgeleiders aan Rusland. De belangrijkste branche-ondernemingen zoals Intel, AMD, de Taiwanese chipreus TSMC of Nexperia uit Nederland stopten bijna onmiddellijk met het zakendoen met Rusland.

Voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: Ruslands industrie ligt in puin

Eind maart verkondigde de Amerikaanse president Joe Biden heel zelfverzekerd dat Rusland zich dankzij Vladimir Poetins aanval op de Oekraïne nu op weg naar de 19e eeuw zou bevinden. In september deed Von der Leyen er nog een schepje bovenop: Ruslands industrie zou in puin liggen. “Het Russische leger haalt chips uit vaatwassers en koelkasten om zijn militaire hardware te repareren, omdat het geen halfgeleiders meer heeft”, zei Von der Leyen in een toespraak in het Europees Parlement.

Ondertussen blijkt echter dat de sancties bij lange na niet zo effectief waren als in het begin door het Westen werd vermoed. Weliswaar publiceert Rusland geen statistieken meer over de buitenlandse handel. Enerzijds om de economische problemen van het land te camoufleren. Maar ook om te verbergen hoe Russische ondernemingen de strafmaatregelen van het Westen omzeilen.

Importvolume van elektronica onderdelen van € 1,8 naar € 2,45 gestegen

Zoals blijkt uit een actueel bericht, konden de westelijke sancties de Russische importen van elektronische onderdelen geenszins verminderen. Integendeel: Rusland importeerde in 2022 zelfs meer processoren en halfgeleiders dan voor de oorlog. In totaal is de invoer in dit segment van € 1,8 miljard naar € 2,45 miljard toegenomen, bericht de “Zeit”.

Sowieso zijn de Russische importen over het jaar gerekend maar met 16% gedaald. Dat bevestigde de Amerikaanse econoom en sanctiedeskundige Matthew Klein. Volgens zijn berekeningen lagen de Russische importen in november maar 15% onder het maandgemiddelde van 2021. Nog in het begin van 2022, kort na de invasie van Poetin, hadden experts gerekend op een instorting van minstens 30 tot 40%.

China springt ook bij elektronica onderdelen voor Rusland in de bres

Dat Rusland de sancties kan omzeilen, ligt aan landen zoals China, Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten. Zij fungeren allemaal als vestigingsplaats voor Russische tussenhandelaars, die via brievenbusfirma´s westelijke techniek betrekken. Parallel daaraan vullen ze met eigen goederen de gaten die door sancties en de terugtrekking van westelijke concerns zijn ontstaan.

De met afstand belangrijkste handelspartner voor Rusland is ondertussen China. In totaal is de import uit het land in 2022 met 13% gestegen. Veel westelijke ondernemingen zoals Apple of IKEA hadden voor hun vertrek vanuit Chinese fabrieken aan de Russische markt geleverd. Deze instorting kon dus gecompenseerd worden. China´s ondernemingen leveren nu het grootste deel van nieuwe auto´s en smartphones, computers, maar ook zwaar materieel zoals bouwmachines en vrachtwagens. Alleen al de export van vrachtwagens uit China is in 2022 meer dan verdrievoudigd. De invoer van bouwmaterieel is verdubbeld.

Het belangrijkst vanuit Russisch oogpunt gezien, is waarschijnlijk echter de import van microchips. Samen met Hongkong heeft China in 2022 halfgeleiders ter waarde van $ 900 miljoen geleverd, meer dan tweemaal zoveel als in 2021.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Sancties blijken nutteloos: Rusland importeert meer elektronica dan voor de oorlog

 1. Htskday zegt:

  Sancties nutteloos?
  Héél Europa naar de klote,.. misschien was dát de bedoeling wel…..

  Ze greet rezet, weet je wel..

  Geliked door 7 people

  • ronjaspers zegt:

   Htskday.Goed gezien,you will own nothing,and you will be happy.En de mensen slapen gewoon door.

   Geliked door 1 persoon

   • Boike zegt:

    @ ronjaspers 7 februari 2023 om 16:22

    De wokes zijn gehypnotiseerd. Die hypnose wordt telkenmale door de MSM verstevigd. En zolang die hypnose niet wordt verbroken, zullen de wokes niet begrijpen en niet kunnen inzien, wat er in werkelijkheid gaande is.

    Geliked door 1 persoon

 2. fredjohan zegt:

  Handel en politiek leven in compleet verschillende werelden.

  Like

 3. Meine zegt:

  Inderdaad, Europa aan puin is het doel.

  Met “Cultureel verrijken“ gaat het te langzaam..

  Geliked door 2 people

 4. Saeftinghe zegt:

  Na 2014 toen Verhofstad en z´n maat in Kief die Maidan revolutie vierden verbaasde het me dat Rusland niets deed.
  Maar het lijkt erop dat ze wel degelijk direct aan de slag zijn gegaan met het voorbereiden van een antwoord op die staatsgreep die USA raketten bij hun voordeur zou plaatsen. Dit wel zonder publiciteit, de februari inval was een volkomen verrassing voor de rest van de wereld.

  Net voor NAVO toetreding(?) van Ucraine, zodat het een lokaal conflict was. En zo weinig mogelijk burgers treffen, maar wel goed de gevaarlijke laboratoria opgeruimd en verhinderd dat raketten in de Russische voortuin geplaatst konden worden.

  De voorheen Russische gebieden weer onder Russisch bestuur.

  En ook voortdurend uitnodigingen om het conflict diplomatiek op te lossen, waarvoor geen intersse was van USA en EUROPA.
  Hadden we in Europa maar een paar van zulke politici.

  Geliked door 2 people

 5. koosv8 zegt:

  Weet u nog wat het verhaal was van de EU lovers. Geen oorlogen meer in Europa, één munt, open grenzen, de toekomst, zo moest het. Moet je kijken hoe goed ze zijn.
  Alles is of wordt gesloopt!!! NEXIT.

  Geliked door 3 people

 6. Julia zegt:

  Poetin wrijft met zijn handen en de westerse leeghoofden zitten met de handen in het haar maar hebben ondertussen wel geheel Europa naar de ondergang geholpen. Ze hebben zelf helemaal niets meer dan alleen van alles te kort en zullen meer en meer afhankelijk worden van o.a. de VS, China, India en Pakistan. Daarbij worden ze overspoeld met een invasie van profiteurs waardoor vele Europese landen al zijn ontwricht en nagenoeg failliet zijn door dat de invasie bakken met geld kost. https://www.ad.nl/binnenland/uitzetten-afgewezen-asielzoekers-blijft-moeizaam-2550-vliegtickets-geannuleerd~ab78d63f/ Oorzaak wanbeleid en onverantwoorde oorlogszucht. Kortom Europa staat schaakmat er is maar één slimme schaker namelijk hun vijand Poetin.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s