Zwitserland: Referendum voor behoud van contant geld in voorbereiding

(Vertaling: E.J. Bron)

Bescherming van contant geld moet een grondwetsstatus krijgen

Voor de Zwitsers is hun “Fränkli” heilig. Geen wonder, want de Zwitserse Frank geldt al meer dan honderd jaar als veilige haven van de financiële wereld en een van de hardste valuta ter wereld, vergelijkbaar met fysiek goud. Dat heeft Zwitserland juist nu weer voor de gevolgen van de in de hele EU omhoog schietende inflatie bewaard. Op dit moment bedraagt de inflatie in Zwitserland 2,8%, wat voor Zwitserse omstandigheden echter als middelmatige catastrofe wordt gevoeld en aanleiding voor de Zwitserse Nationale Bank (SNB) was om vastberaden tegen te sturen.

Bovendien zijn de Zwitsers traditioneel vrijheidslievend en ze zijn niet gediend van welke inmenging van de staat dan ook in hun privéleven en economische leven die verder gaat dan het absoluut noodzakelijke. Dan is het met het oog op het internationale streven om contant geld af te schaffen logisch dat de Zwitserse burgers een referendum over dit thema verlangen. Dit is mogelijk in het land wanneer bij grondwetskwesties minstens 100.000 van de op dit moment 5,5 miljoen stemgerechtigden voorstander zijn van zo´n referendum.

En zo heeft het volksinitiatief “Ja tegen een onafhankelijke, vrije Zwitserse valuta met munten of bankbiljetten (contant geld is vrijheid)” het afgelopen weekend het benodigde aantal handtekeningen verzameld. Zelfs nog 50.000 meer dan nodig, en dat 10 dagen voor het aflopen van de verzameltermijn. Dit deelde de oprichter van het initiatief, de burgerlijk-conservatieve “Freiheitliche Bewegung Schweiz” (FBS in een persmededeling mee.

Concreet verlangt de FBS dat artikel 99 van de Zwitserse federale grondwet met twee zinnen aangevuld zou moeten worden, om het behoud van contant geld als betaalmiddel te garanderen en de invoering van een andere landelijke valuta dan de Zwitserse Frank alleen na een hernieuwd referendum toe te staan. “De federale regering stelt veilig dat er altijd voldoende munten of bankbiljetten ter beschikking staan” en “Over de vervanging van de Zwitserse Frank door een andere valuta moeten het volk en de kantons middels een stemming beslissen.” Dat staat kort en bondig in een stemmingsaanvraag, die in totaal maar vier zinnen omvat.

De argumenten van de FBS komen overeen met de argumenten van diegenen die ook in ons land door mensen met boerenverstand naar voren gebracht worden: bescherming tegen staatscontrole en bespionering door banken en handel, betalingsfunctie op elk moment en ook in geval van nood, bescherming tegen gedwongen devaluatie van het geldtegoed door negatieve rentes of “Social-Credit”-heffingen, en tenslotte ook het behoud van de persoonlijke vrijheid.

Nadat het volksinitiatief nu is aangenomen, moet de federale regering in Bern binnen 4 maanden een datum voor het eigenlijke referendum verkondigen. Normaal gesproken is er een voorbereidingstijd van ongeveer een half jaar, zodat alle betrokken partijen genoeg tijd krijgen om een eventuele verkiezingscampagne voor te bereiden. En het resultaat van het referendum is in Zwitserland bindend voor de regering en het parlement. Als het referendum over contant geld wordt aangenomen, dan moet (!) de grondwet desbetreffend gewijzigd worden, zonder mitsen en maren. Want in Zwitserland is het volk de soeverein.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Zwitserland: Referendum voor behoud van contant geld in voorbereiding

 1. Ravian zegt:

  Yeah, hoeveel van het beleid van de Nederlandse overheid van de afgelopen dertig jaar of zo schat u dat een bindend referendum overleefd zou hebben?
  Maar u dacht verder wel in een democratie te leven?
  Een zekere Bob gebruikt hier de term “hersendoden” voor, en gelijk heeft ie…

  Geliked door 4 people

 2. Htskday zegt:

  En deze dan..

  Egypte (102 miljoen inwoners & belangrijke olieproducent en -exporteur) treedt toe tot BRICS bank. Dus minder afhankelijkheid van Wereldbank, IMF en USA dollar. Ook heeft Egypte aanvraag voor BRICS-lidmaatschap ingediend.

  Zal NL’se pers wel niet halen…

  https://t.co/vTv09rM4Xy
  (https://twitter.com/NiemandsKnegt/status/1623010647087755265?t=rNXC4gqFHN3xrslMK_HccQ&s=03)

  https://english.ahram.org.eg/News/486141.aspx-

  Geliked door 4 people

 3. Peacepipe zegt:

  Daar kan de rest van zich democratisch noemende landen / partijen in Europa nog wat van leren.

  Geliked door 2 people

 4. Cathja zegt:

  Grandioos! Zo hoort het in een democratie. Het volk is de baas, en niet de regering. Die krijgen regeringsbevoegdheid van het volk. En ze HOUDEN zich aan hun beloftes, wat je in NL wel kunt vergeten. ‘Ja’ zeggen en ‘nee’ doen, dat zien we dagelijks.

  Geliked door 1 persoon

 5. antiislamnu zegt:

  En hier schoffeer de minister de kamer en gaat vrolijk verder met de invoering van de digitale euro biometrisch paspoort er overheen en Hoppa welkom in de digitale Hell grootste deel Nederlanders is in diepe slaap dus dat gaat ze makkelijk lukken Kaag zit niet voor niets op financiën.

  Geliked door 3 people

 6. Saeftinghe zegt:

  Dit zet me aan het denken om, voor alle zekerheid, een bedrag in Zwitserland op een spaarrekening te zetten.

  Ik verwacht dat daar een minimum bedrag voor zal gelden.

  Wanneer in de EU het contante geld wordt opgeheven is niet al m´n geld in de vingers van de overheid.

  Geliked door 2 people

 7. Niek zegt:

  Natuurlijk maar die vormen hun eigen Zwitserland en zijn nationalisten wat niet vreemd is aan bergdorpen maar huist ook de Zwitserse bank en die zijn niet helemaal eerlijk in hun handelen zoals blijkt uit het verleden, als het al waar is? Al het goud en zilver, platina ligt daar opgeslagen in aandelen, zodat men btw vrij kan handelen en het land van oorsprong kan ontwijken, en willen niet bij de Eu en blijven liever een eiland staat met eigen munten of valuta’s.

  Like

 8. Realist zegt:

  Ow ja, Davos… Tegenstrijdig hoor 🤔

  Geliked door 1 persoon

 9. Ary zegt:

  Het is heel simpel: Laat ze barsten met hun digitale euro, wij voeren gewoon weer de normale gulden in.

  Geliked door 2 people

  • antiislamnu zegt:

   Hoe dan ? Wat denk je wat er gebeurt als de roverheid alle toeslagen alleen met de digitale euro uitbetaald dan zijn we game over

   Like

   • Ary zegt:

    Geen toeslagen ed. accepteren. Voor je zelf en je naasten zorgen. Als je er over nadenkt is het zo moeilijk niet.

    Like

 10. ronjaspers zegt:

  Zwitserland is nooit een neutraal land geweest,alle dictators en zware criminelen parkeerde daar hun geld of edelmetalen.Dit in verband met het bankgeheim.In WW2 is er geen bom gevallen of heeft een soldaat een voet gezet in zwitserland.hitler parkeerde daar ook zijn geroofde goud,schilderijen en andere kostbaarheden.Hoofdzakelijk gestolen van de joden.

  Like

 11. BigLJohn zegt:

  De Zwitsers met hun referendum. Die hebben makkelijk praten. Mijn (overleden) tante Nel zei ooit; Ons jongens hebben lekker lullen, maar ocharm ons meisjes. Kaag zorgde er wel voor dat we ons referendum kwijt raakten. De eerste stap naar de dictatuur. Daarna kwam zij aanzeilen met gestolen verkiezingen naar Amerikaans model. Praktisch de gehele tweede kamer was voor….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s