Polen wil nog meer: Nu ook gevechtsvliegtuigen voor Kiev – plus herstelbetalingen

Een F-16 van de Poolse luchtmacht.

(Vertaling: E.J. Bron)

Polen wil Duitsland nog dieper in de escalatie drijven. De Poolse ambassadeur in Berlijn, Dariusz Pawłoś, geeft zich niet tevreden met de afzegging van de Duitse bondskanselier Scholz betreffende de levering van gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne. Hij heeft voorgesteld om de kwestie nogmaals op de Veiligheidsconferentie van München te bespreken en er daar over te beslissen. De traditionele Veiligheidsconferentie vindt van 17 tot 19 februari in het hotel “Bayerische Hof” in München plaats.

Pawłoś verklaarde dat een politiek van “aarzelen en talmen”, zoals deze had plaatsgevonden over de kwestie van de levering van tanks, contraproductief zou zijn. De Poolse regering zou positief tegenover een NAVO-besluit staan om gevechtsvliegtuigen te leveren, zou echter geen solo willen ondernemen zonder de EU en de NAVO. “Wij denken dat deze beslissing in overeenstemming met de westelijke bondgenoten zou moeten worden.”

“Vanuit onze optiek zou het ook denkbaar zijn dat in München de Poolse president Duda, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz in het formaat van een driehoek van Weimar bij elkaar komen om het sluiten van de rijen van de belangrijkste ondersteuners van de Oekraïne te laten zien”, verklaarde de diplomaat. Mits gewenst, zou Duitsland zich ook elk moment bilateraal tot Polen kunnen wenden.

Pawłoś herhaalde bij deze gelegenheid ook meteen de Poolse herstelbetalingen aangaande Tweede Wereldoorlog aan Duitsland.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Polen wil nog meer: Nu ook gevechtsvliegtuigen voor Kiev – plus herstelbetalingen

 1. karton zegt:

  Ohh heremetiet, bijeenkomst in een hotel c.q. feestgelegenheid in München ?
  Begon daar niet óóit ook een soort van “zegetocht” van ene Adolf H. e D. ?

  Like

 2. Niek zegt:

  Heb gefilosofeerd en kan deze waanzin totaal niet begrijpen? Het enige dat ik kan bedenken als gelijkenis is de beurs crash van 1928 die was ontstaan door de 1e wereld oorlog en kapitalisme waarbij het systeem instort in golven 70 a 80 jaar. De schuldenberg van Usa bedraagt 31,500 miljard $31500.000.000.000,- De Eu doet het niet veel beter en is de enige conclusie we zijn failliet en dan rest alleen nog oorlog en propaganda precies zoals voorheen om maar niet te hoeven betalen in dollars of Euro’s maar met bloed?

  Like

 3. Julia zegt:

  Rutte en Hoekstra doen hun best Rutte heeft een dikke knip en Hoekstra voert graag de oorlog. Zij zullen ongetwijfeld de beste jongetjes van de klas zijn en het verzoek vooral voor herstelbetalingen honoreren.

  Like

  • karton zegt:

   Zeer binnenkort zal onze onvolprezen Veldmaarschalk Pineukio Rutte, deze Pipo Zelensky óók een paar oorlogsschepen uit onze zg. “mottenballen-vloot” aanbieden, zélfs ongevraagd !
   Deze Rutte is zó ongelooflijk bezeten en volledig krankzinnig geworden, dat hij z.s.m. in een dwangbuis dient te worden afgevoerd en, verzwaard met een stuk beton aan z’n poten, in het Amsterdam-Rijnkanaal dient te worden afgezonken.
   Deze psychopaat weet zich niet te gedragen, neemt aldoor de verkeerde beslissingen en stort ons, de bevolking, in steeds diepere ellende.

   Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Polen kan anders net zo goed herstelbetalingen aan Rusland vragen voor de bezetting van Oost-Polen in de periode 1939-1941 en die van geheel Polen in de periode 1945-1990! In 1920 had Polen trouwens nog voorkomen dat Rusland op het punt stond op West-Europa binnen te vallen en de jarenlange haat tussen beide landen is nog steeds niet bekoeld!

  Like

 5. hans zegt:

  Prima, maar dan Posen regio, Pommern, Schlesien en Oost Pruissen terug!!

  Like

 6. bobzelf zegt:

  JA NIEUWE VLIEGTUIGEN ER ZIJN ER PAS 378 VAN UKRAINE NAAR GOD GESCHOTEN .

  DUS ZIJN ZE ZEG MAAR OP . WHAHAHHHAHAHAHAA

  Like

 7. Marc zegt:

  Brezinski, architect van de Amerikaanse unipolaire politiek dat streeft naar opdeling van Rusland, was een in 1928 geboren Pool in Tarnopol, nu onderdeel van Oekraine!

  In de jaren 1960/ 70 keerde Brezinski zich tegen de Vietnamoorlog, was hij de motor achter CSCE en de Helsinki akkoorden, dat gericht was op ontspanning door dialoog tussen Oost en West.
  Ook als veiligheidsadviseur van Jimmy Carter zocht hij nog de matiging.

  Dit veranderde na de van het IJzeren Gordijn. Brezinski waarschuwde toen voor de Russische Primakov doctrine (uit de tijd van de SU, inderdaad). Primakov keerde zich hierin tegen het unipolaire streven van de VS en wilde dat de SU zich zowel met zachte middelen hiertegen keerde, als het niet anders kon met harde middelen.
  Het ziet er inderdaad naar uit dat Poetin deze oude SU-lijn volgt.
  Maar is dat fout? Is het communistisch? In de verste verte niet: centraal in deze doctrine staat een onafhankelijk Rusland, toen en nu.

  Met als argument dat Rusland nooit een westers democratisch-liberaal systeem zou volgen, pleitte hij midden jaren 1990 voor de aansluiting van Polen bij de NAVO en EU. Dit gebeurde inderdaad in 1999 en 2004.

  In 2015 verweet hij Oekraine de Krim zonder verzet te hebben opgegeven, maar prees hen voor hun militair ingrijpen in Donetsk en Luhansk, een situatie waarvan wij weten dat dit juist voor Poetin reden voor ingrijpen was, vanwege hun anti-Russische politiek via nazi-methoden van moord en intimidatie, en van Oekrainisering van wat van oudsher Russisch was.
  Brezinski was voor de harde aanpak van Rusland.

   Brezinski overleed in 2017, maar de Biden-regering gebruikt zijn geostrategie waarin Oekraine militair, logistiek, diplomatiek en politiek gesteund wordt door de VS. Zijn zoon Mark Brezinski diende als Amerikaans ambassadeur in Polen en helpt zijn meerderen zijn vaders geostrategische visie uit te voeren, waaronder steun aan het Oekrainse leger

  Bron: Modern Diplomacy
  https://moderndiplomacy.eu/2023/01/12/the-brzezinski-doctrine-and-natos-response-to-russias-assault-on-ukraine/

  Like

 8. Ravian zegt:

  Polen is weer eens op zoek naar een wereldoorlog…

  Like

 9. Ach ja de Polen hebben wel meer van die vlagen van grootheidswaanzin.
  Die komt daar binnen met name de regering op regelmatige tijd terug.

  Like

 10. Sobieski zegt:

  Het is belangrijk om te beseffen dat ook in Polen de oorlogsretoriek van de regering niet goed valt bij het volk. Alleen hebben de meeste Poolse burgers nu nog heel andere zorgen, bv hoe red ik het met mijn gezin financieel tot het einde van de maand? Ja, in zo’n situatie is dat nog veel acuter. Vrees voor de Russen is er weliswaar met de paplepel aangeleerd, wat gezien de geschiedenis niet vreemd is (hoe kijken bv. veel NL’s nog steeds tegen Duitsers aan), maar dit speelt zich hoofdzakelijk op het macro-sociale en staatspolitieke vlak af. Individuele Russen hebben in Polen niets te vrezen, want ze vallen nauwelijks op door de ethno-culturele en linguistische verwantschap, en worden vaak als mens wel geaccepteerd.
  Juist de historische angst voor Rusland zorgt er bij veel Polen voor dat ze vrede willen, zowel met Rusland als met Duitsland. Hun huidige regering kan de economische crisis niet oplossen, en dreigen daarom bij de volgende verkiezingen te verliezen. Vandaar die stoffige nationalistische retoriek. Het volk is slimmer dan dat. Ze weten dat vrede eb samenwerking met de buren de beste voorwaarde is voor een beter en veiliger leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s