China stoot meer Amerikaanse staatsleningen af

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Lange tijd was China een belangrijke koper van Amerikaanse staatsleningen. Nu stoot China deze papieren in toenemende mate af. Dit heeft meerdere verschillende redenen. Voor Washington wordt zodoende de herfinanciering van de schulden moeilijker.

In tijden van de Amerikaanse dollar als globale toonaangevende munt behoort het houden van Amerikaanse staatsleningen voor de meeste centrale banken in de wereld tot de standaard om zo desbetreffende grote valutareserves te bezitten. De Volksrepubliek China, die al decennia lang een enorm handels- en prestatiebalans overschot behaalt, handelt niet anders. Zo behoort de People´s Bank of China (PBC) tot de grootste buitenlandse houders van Amerikaanse staatspapieren.

Maar in de afgelopen jaren is de valutapolitiek van de PBC – ook door politieke druk – veranderd. Met de internationalisering van van de Yuan en een toenemend aantal handelsakkoorden met andere landen in de desbetreffende nationale valuta speelt de Amerikaanse munt een successievelijk ondergeschikte rol.

Terwijl de buitenlandse bestanden door toenemende aankopen in januari voor de derde achtereenvolgende maand in totaal stegen, daalden China´s bestanden naar $ 859,4 miljard. In december bedroegen deze nog $ 867,1 miljard. Dit is nu al de zesde achtereenvolgende maand met een daling. Bovendien markeert dit de laagste stand sinds mei 2009, zoals blijkt uit een bericht van de “South China Morning Post” uit de woensdag door het Amerikaanse minister van Financiën gepubliceerde data.

Mede een reden daarvoor is ook de omstandigheid dat de spanningen tussen Peking en Washington de afgelopen jaren steeds verder toenamen. De vrees voor financiële sancties neemt toe – ook nadat die tegen Rusland wegens de inval in de Oekraïne waren opgelegd. In Peking is men zich ervan bewust dat de grote dollarreserves ook een kwetsbaar punt zijn – maar desondanks een bepaalde hefboomwerking hebben. Mocht Peking alle papieren in één keer op de financiële markten gooien, dan zou dit de VS financieel aan de afgrond brengen, hoewel de schade voor het Rijk van het Midden zelf ook enorm zou zijn.

In tegenstelling tot China stegen Japans bestanden aan Amerikaanse waardepapieren in januari naar $ 1,104 biljoen, vergeleken met $ 1,076 biljoen in december, en Japan behield daarmee zijn plaats als grootste buitenlandse bezitter. China is de op een na grootste niet Amerikaanse bezitter van Amerikaanse waardepapieren. Het is te verwachten dat China in de komende jaren het aantal Amerikaanse staatsleningen nog verder zal verminderen. Voor de Amerikaanse regering is de internationalisering van de eigen staatsschulden echter enorm belangrijk, omdat de schuldenorgies alleen zo gefinancierd kunnen worden zonder dat de Federal Reserve deze via de “drukpers” dekt.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op China stoot meer Amerikaanse staatsleningen af

 1. Hovawart zegt:

  Glab em by the pussy…….riep Xi Jinping, wel met eetstokjes (筷).

  Geliked door 4 people

 2. bobzelf zegt:

  HERE WE GO . YIPPO HERE WE GO ..
  DE FILM DER UNTERGANG WORDT OPNIEUW UITGEBRACHT NU

  MET IN DE HOOFDROLLEN MY UNCLE VLADIMIR EN XI JINPING

  THE MOVIE ….WAR ON TERROR COUNTRY 2.0

  Like

 3. Boike zegt:

  Door de Oekraïne oorlog werden de kaarten opnieuw geschud.
  China heeft heel wat troeven in handen.
  De Amerikaanse CABAL heeft de Zwarte Piet.
  Er wordt nu hoogspel gepokerd.
  Het gaat om “alles of niets”.
  De uitkomst is ongerwis.

  Like

 4. Andre zegt:

  Weet je wie ook staatsobligaties heeft opgekocht? De ECB voor 6000 miljard zooi van EU lidstaten. En Duitsland moet zichzelf weer voor schut zetten van de US want er gaat een delegatie naar Taiwan als Xi in Rusland zit. Best sneu wat is Duitsland naar de klote.

  Like

 5. Groene Leeuw zegt:

  De Russen gingen hen al voor door de meerderheid Amerikaanse staatsleningen voor een dumpprijs van 69 miljoen dollar van de hand te doen. Een enorme klap voor de Amerikaanse schatkist. Dat hadden de Amerikanen nooit verwacht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s