Het eenzame Westen: Stel je voor dat het oorlog is en 90% doet niet mee

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Westen wilde Rusland isoleren. Nu is het het Westen zelf dat geïsoleerd is. Tegelijkertijd neemt de invloed van Rusland en China in de ontwikkelingslanden toe. De VS verliezen in toenemende mate hun hegemonie. Sinds de Oekraïne-inval is deze trend versneld, zoals westelijke studies nu bewijzen.

Een wereldwijd gehouden onderzoek van het door de EU gefinancierde denktank European Council on Foreign Relations (ECFR) draagt de typerende naam: “Het Westen verenigd, gescheiden van de rest: de wereldwijde publieke opinie een jaar na Ruslands oorlog tegen de Oekraïne”. De kernuitspraak: Europa en Amerika komen steeds dichter bij elkaar, vervreemden zich echter tegelijkertijd in toenemende mate van de rest van de wereld.

EU-studie: keerpunt richting het ontstaan van een “post-westelijke” wereldorde

De proxy-oorlog in de Oekraïne zou “het ontstaan van de sinds lange tijd aangekondigde post-westelijke internationale orde” markeren. Deze wordt gekenmerkt door de sterke wens naar een gelijkmatiger verdeling van de globale macht over meerder elanden – multipolariteit genoemd. Zelfs wanneer de Oekraïne de oorlog op de een of andere manier zou winnen, verklaart de studie, dan zou het “hoogst onwaarschijnlijk” zijn dat een liberale wereldorde onder leiding van de VS hersteld wordt. In plaats daarvan “zal het Westen als een pool van een multipolaire wereld moeten leven”.

Het Westen kon volgens de studie andere grootmachten zoals China, India en Turkije niet van zijn eigen standpunt overtuigen. Een groot deel van de mensen daar is van mening dat Rusland “sterker” of tenminste “net zo sterk” dan voor het begin van de militaire actie meer dan een jaar geleden. Zij zien Moskou als strategische “bondgenoot” en “onmisbare partner” voor hun land. “Het paradoxale in de oorlog in de Oekraïne is dat het Westen zowel meer verenigd als ook minder invloedrijk in de wereld is dan daarvoor”, zegt de directeur van de ECFR en medeauteur van het bericht, de Britse politieke wetenschapper en schrijver Mark Leonard.

De niet-westelijke geënquêteerden hopen duidelijk dat de oorlog zo snel mogelijk beëindigd wordt, ook wanneer dit betekent dat de Oekraïne territorium moet afstaan. De actieve deelname van het Westen stuit op scepsis, en oproepen ter “verdediging van de democratie” zijn niet geloofwaardig genoeg. Het Oekraïne-conflict zou een keerpunt kunnen zijn, dat het ontstaan van een “post-westelijke” wereldorde markeert, vinden Mark Leonard en de Britse historicus Timothy Garton Ash.

China en Rusland in ontwikkelingslanden voor het eerst populairder dan de VS

Daarmee bevestigt het onderzoek de resultaten van een andere studie, die in oktober 2022 werd uitgevoerd door het Bennett Institute for Public Policy van de Universiteit van Cambridge. Deze is gebaseerd op data uit 137 landen, die 97% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Enerzijds zouden weliswaar landen met hogere inkomens in Zuid-Amerika, in het Aziatisch-Pacifische gebied en in Oost-Europa pro-Amerikaanser geworden zijn, men zou echter “in heel veel landen, die zich van het Euraziatische continent tot aan het westen en noorden van Afrika uitstrekken, het tegendeel waarnemen”: deze samenlevingen zouden “in de loop van het afgelopen decennium toenadering hebben gezocht tot China en Rusland”. Conclusie: voor het eerst staan China en Rusland in hun populariteit bij de ontwikkelingslanden net boven de VS – en daarmee bij de overweldigende meerderheid van de wereldbevolking.

In geopolitieke kwesties spreken Rusland en China steeds meer dezelfde taal. Beide eisen een multipolaire wereld, bekritiseren de agressieve buitenlandse politiek van Washington en zien in de Oekraïne-oorlog niet alleen een regionaal conflict, maar de strijd om de wereldorde. Het probleem: met deze inschatting staan Moskou en Peking niet alleen. Het grootste deel van de rest van de wereld sluit zich bij hun inschatting aan.

Dat tekende zich eigenlijk al in het begin van de inval af: slechts 33 landen hebben sancties tegen Rusland opgelegd en sturen militaire hulp naar de Oekraïne. Zij maken iets meer dan een achtste deel van de wereldbevolking uit. Afgezien van de VS, Canada, Groot-Brittannië, de EU en Australië bevinden zich daar maar twee Aziatische landen onder: Japan en Zuid-Korea. Conclusie: bijna 90% doet niet mee.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het eenzame Westen: Stel je voor dat het oorlog is en 90% doet niet mee

 1. Volgens de NOS had Putin nog maar 1 vriend op de wereld over, Xi. ( NOS enkele dagen geleden )

  Like

 2. loekie zegt:

  percentage wereldbevolking zegt mij niet zo veel; percentage regeringen daarentegen des te meer

  Like

 3. BosscheBol zegt:

  Europa en USA meer verenigd? Daarom laat Europa zeker Nordstream door Amerika opblazen. Klets. Wat hier boven water komt is dat Europa de willoze vazal van de VS is.

  Geliked door 2 people

 4. Boike zegt:

  De Khazarse malloten van het Westen werken met hun krankzinnige idioterie van wereldhegemonie heel hard aan hun eigen ondergang. Behoudens een handvol duivelse elites is niemand meer echt geïnteresseerd in het globalistische ideaal. Nu het doel van de schurken duidelijk begint te worden, neemt wereldwijd de weerstand hand over hand toe. Geef het nog even tijd en zie dan, hoe de idealen van het globalisme, Nieuwe WereldOrde en Great Reset als een kaartenhuis in elkaar donderen. In het ondermaanse is er niets nieuws onder de zon. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. De lessen uit de geschiedenisboekjes leren ons, dat alle grote rijken aan de eigen grootheidswaanzin ten onder gingen. Het zal ook nu niet anders gaan. Eerdaags zullen tribunalen met het kwaad gaan afrekenen, waarna een bijltjesdag zal volgen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Julia zegt:

  Ooit het beloofde land de VS miljarden naar de Oekraïne maar bekijk de beelden maar eens van het hedendaagse Amerika verloedering en armoede ook in het Westen o.a. Duitsland is het al aardig hetzelfde beeld ook ons gave landje is er niet ver meer van weg. https://vk.com/id567158048?z=video567158048_456254319%2F6667dbdcfc4ba75dff%2Fpl_wall_567158048n Die Von der Leyen is net zo ziek als de demente bejaarde Biden en helpt ook Europa dezelfde weg in. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2468037-de-eu-gaat-de-wapenmarkt-op-met-2-miljard-euro alsmede ons gave landje van Rutte die gooit er ook nog eens een centje tegen aan. In totaal heeft Nederland al meer dan een miljard euro aan leveringen voor Oekraïne toegezegd. “Voor dit jaar voorzien we zelfs 2,5 miljard euro in onze begroting”, vertelt Ollongren. Ondertussen wordt onze zorg meer en meer kapot bezuinigd, staat het water aan de lippen bij de eigen burgers, ligt de boel plat door de waanzin van stikstofbeleid en komen er nagenoeg geen woningen bij, kan de infrastructuur niet worden aangepakt en houdt de invasie van duizenden asiel zoekers niet op.

  Geliked door 2 people

 6. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Ik herhaal het nog maar eens. ZONDER SOLDATEN GEEN OORLOG !

  regeringen kunnen wel een oorlog willen maar als het volk de regering een dikke middelvinger geeft dan komt er GEEN oorlog. Dan sturen ze hun eigen kinderen maar.

  Mensen laat je niet doden of verminken door een oorlog die NIET ONZE OORLOG IS !

  Geliked door 1 persoon

 7. bobzelf zegt:

  DUS ???????????????

  GEGOKT EN VERLOREN ….. GEHERSENSPOELD
  DOOR UW BEVRIJDERS DIE ALLE BELGISCHE FRIETKOTTEN
  HEROVERDE .. GEWELDIG

  DE RUSSEN DEDEN DE REST . EN BLIJVEN DENKEN DAT JE RUSLAND OP DE KNIEEN HAD.

  TOTDAT NA 4 X SOUBATTEN . OOM VLADIMIR ALLES OP ZIJN RUG NAM …

  ACH EEN KGB MEDEWERKER. DIE VAN DE HONGER SOMS OP DE TAXI WERKTE.

  BENT U GEFOPT ?? DACHT HET WEL HE .

  EN NU ??

  USA BANKRUPT . 31 TRILLIOEN DUS DRUK NOG WAT WC PAPIER BIJ !

  DE EU EEN 10.000 MILJARD SCHULD. DUS ?? HET ZWARTE GAT LIGT KLAAR OM IN TE SPRINGEN

  UW LEIDING BESTAAT UIT EEN DIKKE 400 ONGEKOZENEN . EN U LUISTERT
  WHAHAHAHAHA

  EN HELAAS VOOR IEDEREEN .. STAAN CHINA EN RUSLAND NAAST VOOR EN ACHTER ELKAAR.

  DUS U GEEFT SANCTIES . MET EEN 2 MILJARD MEDESTANDERS. DE E.J. BRON REAGEERDERS NIET MEEGEREKEND

  DUS SIMPELE SOM . BLIJVEN ER 6 MILJARD VRIENDEN VAN OOM VLADIMIR OVER

  U BENT DE LUL. EN NOG STEEDS GELOOFD U HET NIET.

  U KNT NOG ONTSNAPPEN !! YESS WHAHAHAHAHAHA

  HELAAS HEB IK U ZIEN STEMMEN VORIGE WEEK WHAHAHAHAHAHA

  OOM 125 LANDVERRADERS EN U STEMDE EROP WHAHAHAHA

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s