Historische taferelen – Xi Jinping wenst Poetin: “Pas op jezelf, mijn vriend”

(Vertaling: E.J. Bron)

Taferelen van eensgezindheid tussen Poetin en Xi Jinping in Moskou, die men tot nu toe niet heeft gezien: een video laat er geen twijfel over bestaan dat China en Rusland dichterbij elkaar komen dan ooit te voren. De woorden bij het “officiële deel” waren al meer dan duidelijk.

De Chinese staats- en partijchef Xi Jinping en de baas van het Kremlin Vladimir Poetin houden rekening met een geopolitieke wending van historische omvang. Dat bewijzen de vriendschappelijkheden die de beide staatschefs in Moskou uitwisselden. Een video heeft het afscheid van Xi Jinping van Vladimir Poetin vastgelegd, deze doet inmiddels de ronde op internet. De woordenwisseling is nog duidelijker dan de officiële gestes daarvoor waren.

“Er is een verandering op komst, die sinds 100 jaar niet meer heeft plaatsgevonden”, zegt Xi Jinping. “En we zullen deze verandering gezamenlijk vooruithelpen”. Daarop antwoordde Poetin: “Dat klopt.” Xi Jinping nam daarna afscheid met de woorden: “Pas op jezelf alsjeblieft, beste vriend.” Poetin: “Ik wens je een goede reis!”

Nieuwe gaspijpleiding, meer verkeersverbindingen, uitbreiding van de handel, verzwakking van de dollar

Het was een buitengewoon vriendelijk afscheid, passend bij datgene wat de beide staatshoofden daarvoor openlijk verklaard hadden. Hun betrekkingen zouden “de hoogste stand in de historie” hebben, stelden ze in een gezamenlijke verklaring vast. Bij de feestelijke officiële plechtigheid in het Kremlin hebben de beide bovendien hun strategische partnerschap met twee nieuwe akkoorden bekrachtigd. Daarin ging het om partnerschap en strategische samenwerking tot 2030.

Xi Jinping prees de “constructieve gesprekken” en sprak van een uitbreiding van de handel en de economische samenwerking. China zou meer elektrotechniek aan Rusland leveren. Omgekeerd werd extra gasleveringen aan China overeengekomen. Beide staten willen hun verkeersverbindingen uitbreiden, waaronder wegen en bruggen. Daarvoor al had Poetin een betrouwbare levering van olie en gas gegarandeerd. Ruslands ondernemingen zouden in staat zijn om aan de toenemende vraag van de Chinese economie naar energie te voldoen, zei Poetin. Tot 2030 zou de gaslevering naar bijna 100 miljard m³ per jaar stijgen. Bovendien zouden er 100 miljoen ton vloeibaar gas geleverd worden, maar ook kolen en atomaire brandstof.

Ondanks de druk van westelijke sancties tegen Rusland zou de handel toenemen, benadrukte Poetin. Hij informeerde er ook over dat aan praktisch alle voorwaarden voldaan zou zijn voor een nieuwe gaspijpleiding via Mongolië naar China. In de toekomst zullen hier 50 miljard m³ gas doorheen stromen. Bovendien zou Rusland bereid zijn om landbouwproducten aan China te leveren. Ook dienen volgens Poetin betalingen voor goederen in de Chinese yuan en de Russische roebel uitgebreid te worden. Daartoe zouden ook de landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika in toenemende mate bereid zijn. Rusland volgt deze strategie om de Amerikaanse dollar te verzwakken.

Meer militaire samenwerking, lof voor China´s vredesplan, verenigd tegen pro-westelijke “kleurenrevoluties”

Ook prees Poetin het Oekraïne-document van China. “Wij vinden dat veel van de standpunten van het door China naar voren gebrachte vredesplan overeenkomen met de Russische beginselen en als fundament voor een vreedzame oplossing gebruikt kunnen worden, zodra het Westen en Kiev daartoe bereid zijn”, zei Ruslands president (70). Hij sprak van “hartelijke en collegiale” gesprekken met zijn 69 jaar oude vriend Xi Jinping. China had een wapenstilstand en vredesonderhandelingen voorgesteld. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zei dat Poetin en Xi Jinping maandag al vier en een half uur over de Oekraïne zouden hebben gesproken. “Ze hebben naar elkaar geluisterd, dat is het belangrijkste.”

Ook op militair gebied wil men nauwer samenwerken, inclusief regelmatige luchtmacht- en marine-oefeningen. Men zou echter geen militair-politieke alliantie aangaan, zei men. Moskou en Peking kwamen ook overeen om de ondersteuning van Centraal-Aziatische staten te verhogen om daar pro-westelijke “kleurenrevoluties” te verhinderen. De verklaring bevatte ook een afwijzing van de inzet van atoomwapens. Derhalve zouden er in een atoomoorlog geen winnaars kunnen zijn, zodat hij ook nooit begonnen zou mogen worden.

In de verklaring eisten de beide landen ook een objectieve opheldering van de explosies van de Nord Stream pijpleidingen in de Oostzee. Ze spraken zich tegen een hegemonie van de VS en voor een multipolaire wereldorde uit. Tegelijkertijd riepen ze de VS op om af te zien van een globaal raketafweersysteem. Rusland had steeds opnieuw de terugtrekking van Amerikaanse atoomwapens uit Duitsland geëist.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Historische taferelen – Xi Jinping wenst Poetin: “Pas op jezelf, mijn vriend”

 1. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’!!!

  Like

 2. Lee zegt:

  Met China heeft Rusland echt de ideale partner. usa en eu kunnen alleen maar dom toekijken en geld in een bodemloze put (oekronazi) gooien. Niet zo moeilijk om te voorspellen hoe dit gaat eindigen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Boike zegt:

  De Amerikaanse cabal meende met het uitlokken van de Oekraïne proxi-oorlog Rusland even op de knieën te kunnen dwingen en de Amerikaanse wereldhegemonie te kunnen vestigen.

  Als je geen troeven in handen hebt, win je met alleen een pokergezicht het kaartspel niet. Hoe hoger je inzet, des te groter de kans op je verlies.

  In Moscou zijn van de week de kaarten opnieuw geschud. De Amerikaanse wereldhegemonie is naar het rijk der fabelen gestuurd. Er is gekozen voor een multipolaire wereld. Amerika zal met een ondergeschikte rol genoegen moeten nemen.

  Rusland, China en hun bondgenoten hebben kennelijk heel wat troeven in handen en Amerika slechts een seniele Zwarte Piet. Het kaartspel is in zijn laatste fase. We zullen wel zien, weldra zien, wie de winnaar is.

  Like

 4. Taljaard zegt:

  Dit is de logische, maar tegelijk rampzalige, geo politieke consequentie van de stupide oogkleppen- en deugpolitiek van de EU en de VS. Rusland in de armen van China en de CCP gedreven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s