Waarom China zo belangrijk is voor de Russische economie

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij het bezoek van de Chinese staatspresident Xi Jinping in Moskou ging het ook om talrijke economische aspecten. Voor Rusland zijn de betrekkingen met China van centrale betekenis met het oog op de toenemende druk van het Westen. “RT DE” vat de stand van de economische betrekkingen tussen de beide naties samen.

Een record bij de handel

Officiële statistieken laten zien dat Rusland zich met het oog op de handelsgroei in het jaar 2022 onder de 20 grootste partners van China leidend was. China´s handel met Rusland bereikte vorig jaar een recordhoogte en groeide ondanks westelijke sancties tegen Moskou met bijna een derde deel. Deze trend houdt ook dit jaar aan, waarbij zowel de export als de import in de eerste beide maanden van het jaar 2023 met dubbele cijfers zijn toegenomen, zoals blijkt uit data van de Russische douane. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zou het door Moskou en Peking voor het jaar 2024 gestelde handelsdoel van $ 200 miljard vroeger dan verwacht gehaald kunnen worden. De beid elanden zijn goed op weg om deze mijlpaal nog dit jaar te bereiken.

De coöperatie op het gebied van de energie

De bilaterale samenwerking in de olie- en gassector is dramatisch toegenomen. Rusland heeft zich ontwikkeld tot een van de vooraanstaande olieleveranciers en tot de grootste aardgasleverancier van China. In februari bezegelden Moskou en Peking een akkoord over extra aardgasleveringen aan China via de Verre Oosten route. Terwijl China´s economie door voordelige Russische energie een stoot adrenaline krijgt, compenseert Moskou daarmee de weggevallen inkomsten uit de Europese markt, wat beslissend is om stand te houden tegen de westelijke sancties.

De “Yuanisering” van Russische handelsakkoorden

De Chinese munt, de Yuan, is volgens informatie van de Centrale Bank van China een belangrijke speler in de Russische buitenlandse handel geworden. In januari 2022 bedroeg het aandeel van de Yuan in Ruslands afwikkeling van zijn importen 4%, tot het eind van het jaar steeg dit aandeel naar 23%. Het aandeel van de Yuan in de afwikkeling van de export steeg tegelijkertijd met 0,5% naar 16%. Bovendien hebben beide landen het aandeel van de Amerikaanse dollar en van de euro in de bilaterale handel sterk gereduceerd.

China vult de gaten op die het Westen heeft achtergelaten

Chinese ondernemingen vullen actief de gaten op de Russische markt op, die door de terugtrekking van westelijke ondernemingen op grond van sancties in verband met de Oekraïne zijn ontstaan. Er vond een drastische stijging van de Chinese export naar Rusland plaats, hoofdzakelijk van producten op de gebieden machinebouw en in andere goederencategorieën, waaronder computers, mobiele telefoons en personenauto´s. Volgens de autohandelsketen Autodom zou het aandeel van de verkopen van Chinese personenauto´s op de Russische markt dit jaar de 60% bereiken.

De Russische exportgroei

In Rusland geproduceerde goederen winnen ook op de Chinese markt aan populariteit, en men verwacht dat de omvang van de Russische export op gebieden zoals de celstof- en de papierindustrie, de chemische industrie, bij de productie van meststoffen en de metallurgie zich zal uitbreiden. In de afgelopen maanden heeft China bovendien de EU als grootste importeur van Russische landbouwproducten ingehaald.

De gezamenlijke projecten

Moskou en Peking zijn een serie projecten over de gezamenlijke infrastructuur overeengekomen, waaronder de bouw van spoorbruggen en autosnelwegbruggen over de grensrivier de Amoer in het Verre Oosten. Beide landen zijn ook begonnen met de samenwerking bij grote projecten op gebieden zoals energie, luchtvaart, ruimtevaart en connectiviteit. De samenwerking bij wetenschappelijke en technologische innovatie, bij de grensoverschrijdende E-commerce en op andere opkomende gebieden zou een sterke dynamiek tonen, aldus president Xi Jinping.

De globale projecten

Ook de ontwikkeling van het ambitieuze Belt & Road Initiative (BRI), de uitbreiding van de BRICS en de Euraziatische Economische Unie (EEU) staan op de agenda om de bilaterale en regionale samenwerking institutioneel sterker te ondersteunen.

Een partnerschap zonder grenzen

Analisten wijzen erop dat Peking zich op grond van de unieke westelijke sancties, die erop gericht zijn om Rusland uit de globale economie te verdringen, als bijzonder belangrijke partner voor Moskou heeft geopenbaard. De betrekkingen tussen de beid elanden bevinden zich volgens president Poetin “op het hoogste niveau in hun geschiedenis en zullen nog sterker groeien”, zonder beperkingen of taboes.

De sancties

Om de op een na grootste economie van de wereld als belangrijke handelspartner te hebben, wapent Rusland tegen de westelijke sancties en maakt het onmogelijk dat het qua oppervlakte grootste land op Aarde door de wereldeconomie geïsoleerd wordt.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Waarom China zo belangrijk is voor de Russische economie

 1. Blaffertje zegt:

  O jee, dat word weer afstand houden, niet knuffelen, met nitril handschoentjes boodschappen doen en misschien weer en mondkapje.
  Ik ruik al weer een voorbode voor allerlei dwangmaatregelen.
  —————-
  “Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bereidt zich samen met het Nijmeegse Radboudumc voor op een mogelijke uitbraak van de schimmel candida auris. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM na berichtgeving in het AD.

  Candida auris verspreidt zich al in hoog tempo in de Verenigde Staten en duikt ook op in landen rondom Nederland. Bij mensen met een zwakke afweer kan de schimmel een ernstige infectie veroorzaken. Bovendien is een behandeling lastig omdat de schimmel steeds resistenter lijkt te worden tegen schimmeldodende geneesmiddelen.

  Candida auris is familie van de bekendere candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken. Mensen met een gezonde afweer kunnen candida auris zelf opruimen. Daarnaast lijkt de schimmel volgens onderzoekers van het Radboudumc minder ziekmakend dan albicans. Maar beide vormen zijn vaak levensbedreigend wanneer deze in de bloedbaan terechtkomen.
  https://nos.nl/artikel/2468492-rivm-tre … bij-mensen”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1042691 … mmel-in-vs

  https://nos.nl/artikel/2468492-rivm-tre
  —————-
  Ze zijn nog lang niet klaar met ons in een hoekje drukken.
  Coronamaatregelen smaken naar meer.

  Geliked door 2 people

 2. Groene Leeuw zegt:

  Fantastisch. Zo wordt het Westen afgstraft.

  Like

 3. Groene Leeuw zegt:

  Fantastisch. Zo wordt het Westen afgestraft.

  Like

 4. Gienekehado St. zegt:

  Xi Ping Ping lacht zijn (oude) ballen uit zijn broek!!! Half Afrika en nu ook Rusland heeft ie in zijn klauwen met lekkere deals!! Xi Ping Ping bepaalt!!

  Like

  • Dewaere zegt:

   Zoiets snapt het Westen niet. ‘De kunst van het oorlogvoeren’, een heel oud Chinees boek kennen alle chinese leiders waarschijnlijk van buiten, i.t.t. tot die van ons die waarschijnlijk nog nooit een boek gelezen hebben. Hier zijn die bezig met gender, klimaat, me too, stikstofjes, dassen onder spoorlijnen, racisme etc. etc., terwijl de kaarten in de wereld opnieuw geschud worden en de wereld bijna in brand staat. Het gaat niet alleen om militaire oorlog, maar om iedere vorm van strijd, de lange adem daarin en de zetten die je kunt doen. Een aspect uit dat boek was al langer zichtbaar (voor wie goed keek) van China: ‘als je sterk bent moet je je zwak voordoen’; China is de afgelopen decennia heel sterk geworden en het westen deed daar een beetje lacherig over en nu ZIEN ze ‘opeens’ hóe sterk ze zijn, maar dat zijn ze al veel langer. Ze hebben nu al een marine die sterker is dan de VS. En binnenkort zullen ze ook wel een verdrag sluiten met de Russische Federatie en daarmee onder de Russische 6000 kernraketten-paraplu kunnen schuilen. Nu is het dus te laat, iemand met gezond verstand zou nú gaan onderhandelen… met Rusland en met China, vanuit een positie van (nog) relatieve kracht die het Westen nóg heeft. Maar ja onze leidertjes, allemaal kleine, smalle, domme mannetjes met een EGO zo groot als de Eifeltoren.

   Geliked door 1 persoon

 5. Julia zegt:

  https://www.frontnieuws.com/alarmsignaal-voor-het-westen-16-landen-willen-toetreden-tot-de-brics-groep/ Afwachten wie er economisch als eerste de afgrond in zakt ik vrees toch echt het westen met haar ziekelijke oorlogszucht en machtswellust.

  Geliked door 1 persoon

  • E.J. Bron zegt:

   Frontnieuws heeft weer eens een stuk van me overgenomen zonder verwijzing naar mijn site. hier en daar de taal wat aangepast, maar de inhoud is exact dezelfde:

   https://ejbron.wordpress.com/2023/03/22/alarmsignaal-voor-het-westen-16-landen-willen-toetreden-tot-de-brics/

   Webmaster

   Like

  • koosv8 zegt:

   Dat weten ze zelf ook wel, denk ik, daarom wordt er elke keer weer iets verzonnen om de leugens te camoufleren. Maar dat kan zover gaan dat de 3e wereldoorlog op de loer ligt, alleen maar om geen schuld te hoeven bekennen naar de eigen bevolking.
   Corrupte carrière najagers, en schijt aan de eigen bevolking, land, en toekomst voor de jongere generaties. Bang makerij, ik durf een grote weddenschap aan te gaan dat de natuur er over vijf jaar nog de zelfde spurt in het voorjaar eruit perst als ook nu weer het geval is. Ik heb nog geen gestreste worm gezien. En ook de pimpelmees loopt hier niet met krukken.
   Hoe gek wilt u het hebben. Seksuele intimidatie/ voorlichting op de basisschool. Uw kinderen worden gesloopt, en worden weggehouden bij de normale manier van opgroeien. Spelen, vrienschappen, onderzoeken, het moet kapot. En dat zijn dan wel de toekomstige bewoners van deze planeet. Gesjeesde, verbouwde en geestelijk gestoorde figuren. Regeren is vooruit zien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s