Xi Jinping en Poetin begraven in Moskou de Pax Americana

(Door: Pepe Escobar – Vertaling: E.J. Bron)

Deze week hebben de Chinese en Russische leiding in Moskou hun gezamenlijke intentie bekendgemaakt om de globale orde nieuw vorm te geven, een onderneming, die “sinds 100 jaar niet meer is voorgekomen”.

Wat er zojuist in Moskou heeft plaatsgevonden, is niets minder dan een nieuw “Jalta”, dat overigens op de Krim ligt. Maar in tegenstelling tot de belangrijke bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, de Sovjetleider Joseph Stalin en de Britse premier Winston Churchill op de door de USSR gecontroleerde Krim in het jaar 1945, is dit de eerste keer sinds waarschijnlijk vijf eeuwen dat niet een politieke leider uit het Westen de globale agenda bepaalt.

Het zijn de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin, die nu de multilaterale, multipolaire show aanvoeren. De westelijke landen kunnen hun huilebalken routine zo vaak ze willen opvoeren: niets zal de spectaculaire optiek en de daaraan ten grondslag liggende substantie van deze zich ontwikkelende wereldorde veranderen, in het bijzonder voor het globale zuiden.

Wat Xi Jinping en Poetin van plan zijn, werd voor de topontmoeting in twee door de presidenten zelf geschreven artikelen uitvoerig uiteengezet. Als een uitstekend gesynchroniseerd Russisch ballet werd de visie van Poetin in de “People´s Daily” in China voorgesteld, waarbij het zwaartepunt op een “vernieuwend partnerschap” lag, terwijl de visie van Xi Jinping in de Russische “Gazette” en op de website van RIA Novosti werd gepubliceerd en zich concentreerde op een nieuw hoofdstuk van de samenwerking en de gezamenlijke ontwikkeling.

Direct in het begin van de topontmoeting zorgden de toespraken van Xi Jinping en Poetin bij de NAVO-gemeenschap voor een hysterische roes van woede en afgunst: de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, vatte de stemming perfect samen, toen ze opmerkte dat het Westen “het schuim om de mond” zou hebben staan.

De voorpagina van de Russische “Gazette” van maandag was iconisch: Poetin tijdens een rondgang door hert van de nazi´s bevrijde Marioepol, in gesprek met de inwoners. Dat was, kort en bondig, het korte antwoord van Moskou op Washingtons MQ-9 Reaper-actie en de kangoeroerechtbank van het Internationaal Strafhof. “Men kan nog zo veel schuim om de mond hebben; de NAVO wordt in de Oekraïne op dit moment grondig vernederd.

Tijdens hun eerste “informele” ontmoeting spraken Xi Jinping en Poetin niet minder dan vier en een half uur lang met elkaar. Aan het eind van het gesprek begeleidde Poetin Xi Jinping persoonlijk naar zijn limousine. Bij dit gesprek ging het om het wezenlijke: de uitwerking van de hoofdlijnen van de multipolariteit, die met een oplossing voor de Oekraïne begint.

Tijdens hun uitvoerige “gedachtewisseling” sprak men ook een tamelijk belangrijk punt aan over de Oekraïne. Poetin benadrukte hoffelijk dat hij China´s standpunt zou respecteren, dat tot uitdrukking komt in het 12-punten plan om het conflict op te lossen, dat door Washington compleet werd afgewezen. Het Russische standpunt blijft echter onherroepelijk: demilitarisering, Oekraïense neutraliteit en verankering van de nieuwe feiten ter plaatse.

Tegelijkertijd sloot het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een rol van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland bij toekomstige onderhandelingen over de Oekraïne volledig uit: zij worden niet als neutrale bemiddelaars beschouwd.

Een multipolaire lappendeken

De volgende dag stond in het teken van de economie: van energie en “militair-technische” samenwerking tot aan de verbetering van de efficiëntie van de door Eurazië verlopende handels- en economiecorridors.

Rusland staat als leverancier van aardgas aan China al op de eerste plaats – voor Turkmenistan en Qatar – en levert het grootste deel van het gas via de 3000 kilometer lange pijpleiding “Power of Siberia”, die van Siberië naar de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang leidt en in december 2019 in bedrijf werd genomen. De onderhandelingen over de pijpleiding “Power of Siberia II” via Mongolië verlopen voorspoedig.

De Chinees-Russische samenwerking op het gebied van geavanceerde technologie zal de hoogte inschieten: 79 projecten met een totale waarde van meer dan $ 165 miljard. Dat reikt van vloeibaar aardgas (LNG) via vliegtuigbouw, de bouw van metaalbewerkingsmachines, ruimteonderzoek en landbouwindustrie tot aan de uitbreiding van de economiecorridors.

De Chinese president heeft uitdrukkelijk verklaard dat hij de projecten van de Nieuwe Zijderoute graag wil verbinden met de Euraziatische Economische Unie (EEU). China heeft al een akkoord over economische samenwerking met de EEU ondertekend. De ideeën van de Russische macro-economische superstrateeg Sergej Glazyev beginnen eindelijk vruchten te dragen.

En niet in de laatste plaats zal er een nieuwe impuls voor wederzijdse betalingen in nationale valuta komen – ook tussen Azië en Afrika en Latijns-Amerika. In de praktijk heeft Poetin de rol van de Chinese Yuan als nieuwe handelsmunt goedgekeurd, terwijl de complexe discussies over een nieuwe, door goud en/of grondstoffen gedekte reservemunt worden voortgezet.

Dit gezamenlijke economie- en zakenoffensief komt overeen met het georkestreerde diplomatieke offensief van Rusland en China om nieuw vorm te geven aan meer delen van West-Azië en Afrika.

De Chinese diplomatie functioneert als de Russische matroesjka als het er om gaat subtiele boodschappen door te geven. Het is absoluut niet toevallig dat de reis van Xi Jinping naar Moskou exact samenvalt met de 20e verjaardag van de Amerikaanse “Shock and Awe” en de illegale invasie, bezetting en vernietiging van Irak.

Parallel daaraan kwamen er een dag voor Xi Jinping meer dan 40 de3legaties uit Afrika in Moskou aan om deel te nemen aan een parlementaire conferentie “Rusland-Afrika in de multipolaire wereld” – een voorbereiding op de tweede Rusland-Afrika-top in juli van dit jaar.

De omgeving van het Russische parlement herinnerde aan de oude dagen van de blokvrije beweging, toen de meeste Afrikaanse landen zeer nauwe anti-imperialistische betrekkingen met de USSR onderhielden.

Poetin koos exact dit moment om Afrikaanse schulden van meer dan $ 20 miljard kwijt te schelden.

In West-Azië handelen Rusland en China volledig synchroon. De toenadering tussen Saoedi-Arabië en Iran werd door Rusland in Bagdad en Oman voorbereid: deze onderhandelingen leidden tot de ondertekening van het akkoord in Peking. Moskou coördineert ook de gesprekken over een toenadering tussen Turkije en Syrië. De Russische diplomatie met Iran – dat nu de status van een strategisch partnerschap heeft – wordt apart gevoerd.

Diplomatieke bronnen bevestigen dat de Chinese geheime dienst op grond van eigen onderzoek intussen overtuigd is van de grote populariteit van Poetin in Rusland en zelfs binnen de politieke elites van het land. Dat betekent dat samenzweringen in de vorm van een regeringswisseling niet aan de orde zijn. Dit was van doorslaggevende betekenis voor de beslissing van Xi Jinping en het hoofdkwartier van de Communistische Partij van China om de komende jaren op Poetin in te zetten als betrouwbare partner, omdat hij bij de volgende presidentsverkiezingen zou kunnen kandideren en winnen. In China gaat het altijd om continuïteit.

De topontmoeting tussen Xi Jinping en Poetin bezegelde dus definitief dat China en Rusland op de lange termijn omvangrijke strategische partners zijn, die zich ertoe verplicht hebben een serieuze geopolitieke en geo-economische concurrentie met de ondergaande westelijke hegemonen te ontwikkelen.

Dit is de nieuwe wereld, die deze week in Moskou werd geboren. Poetin had hem daarvoor als een nieuwe antikoloniale politiek gedefinieerd. Nu is hij als multipolaire lappendeken gepland. Er is geen weg terug meer bij de vernietiging van de resten van de Pax Americana.

Veranderingen, die al meer dan 100 jaar niet zijn voorgekomen

In “Before European Hegemony: The World System A.D. 1250-1350” bouwt Janet Abu-Lughod een zorgvuldig geconstrueerd verhaal op, dat de heersende multipolaire orde toont, toen het Westen “achterbleef bij de ´Oriënt´”. Later zou het Westen alleen daarom de neus vooraan gehad hebben, omdat de “Oriënt” tijdelijk in oproer was.

Mogelijkerwijs beleven we op dit moment een gelijksoortige historische verandering, die door een herleving van het confucianisme (respect voor de autoriteit, benadrukking van de sociale harmonie), die het zich in de Tao bevindende evenwicht en de spirituele kracht van de oostelijke orthodoxie wordt ingeleid. Dit is inderdaad een strijd der beschavingen.

Moskou, dat eindelijk de eerste zonnige dagen van de lente begroet, bood deze week een meer dan levensgroot beeld van “weken, waarin decennia plaatsvinden” in vergelijking met “decennia, waarin niets gebeurt”.

De beide presidenten namen op aangrijpende wijze afscheid van elkaar:

Xi Jinping: “Er zijn nu veranderingen, die al meer dan 100 jaar niet zijn voorgekomen. Wanneer we samen zijn, bespoedigen we deze veranderingen.”

Poetin: “Daar ben ik het mee eens.”

Xi Jinping: “Pas op jezelf, beste vriend.”

Poetin: “Ik wens je een goede reis.”

Op het aanbreken van een nieuwe dag, van het land van de rijzende zon tot aan de Euraziatische steppes.

Bron:
uncutnewws.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
thecradle.co
Door: Pepe Escobar

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Xi Jinping en Poetin begraven in Moskou de Pax Americana

 1. droevige mof zegt:

  Uit een mengeling van domheid, arrogantie, waanzin en lafheid kunnen de Europese vazalstaten niet de moed vinden om zich te bevrijden van het afbrokkelende Amerikaanse imperium. Duitsland zou zich de woorden van voormalig bondskanselier Schmidt moeten herinneren dat hij in de Russen bewonderde dat zij van Duitsland houden, ondanks de misdaden die de Duitsers tegen de Russen hebben begaan. Laten we hopen dat deze woorden van 20 jaar geleden nog steeds van toepassing zijn.

  Geliked door 3 people

 2. stradivotsi zegt:

  Ik had die twee nog willen bellen, maar kreeg steeds “spreek u boodschap
  ná de pieptoon in” melding

  Zonder gekheid, klinkt mooi en kan ook goed zijn. Men moet er zélf
  een beeld van maken, wat er in diverse bronnen word gemeld.

  Ik denk niet dat dit zonder gedonder gaat veranderen, en als verandert
  gaat dat nog wel een paar generaties duren.

  In ieder geval dag NL slijmert en al die andere US bondgenoten, men
  zakke de stront in, nadat ze al 80 jaren gebukt stonden in hun
  hol genomen…. Ja de dure hoer ons NL. van de oude naar de nieuwe
  bezetter.. naar beter? zullen het wel meemaken in de komende jaren.

  Nogthans welvaart genoten in al die jaren van haar spreidbeentjes….
  “kom maar lekker binnen met je knecht” of was het “knoepert”
  Luxe hadden we….. maar dat hield op gegeven moment op.

  De zorg, de woningen, belastingen het levensonderhoud word
  steeds ondraaglijker. Verpakking plakken kaas 200 gram ruim 4 euro
  Koffie Dooie Egbert, 500 gram 9,50

  En we zenden nog wat met die Inteelters aan de overkant wat uranium
  verrijkte patronen en vliegtuigen…. een zinkend schip, en Schwabje
  bijt nog wel in zn eigen kloten denk ik zo…

  het gaat mis, met alles. Poetin en zijn diplomatieke kunsten laten ons
  een stinkend poepie ruiken. Dat op zeker.

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   OUWE KLOTEN VIOOL . LOVE YOU
   OUWE KLOTEN VIOOL / LOVE YOU
   OOM BOBOBOBOB

   Geliked door 1 persoon

   • stradivotsi zegt:

    ja snappie, ooohh zo belangrijk he onder het simplistische Volk
    de voetballerij, wie wint Ajax of real Madrid, of de F1 kermis
    hilariteit… he? Oh zo belangrijk onder het stompzinnige Volk
    naast mij aan de pauze tafel, een wat … turend op hun Mobieltje
    jahaaa, dat mot he, is het grafzerksl atribuut… men sterft ermee.
    modderfokkers allen, die het niet begrijpen willen…
    U sterft , ik overleef met mijn hebbe en houwe en… de punt 50
    zolang ik de perslucht heb danwel.. mhoehahaha, fuckm all..

    Geliked door 1 persoon

 3. Niek zegt:

  De diplomatie vind ik knap, je maakt afspraken en je houd je eraan. Putin is ook al eens gaan kijken bij het Wef, vergeet niet dat ook hij een young global leader was maar besloot af te haken omdat hij niet mee mocht doen, ik bewonder zijn voelsprieten in het belang van Rusland en het volk en op zijn leeftijd is dat ook wel begrijpelijk. De banken beginnen om te vallen en niemand wordt zenuwachtig, de media zwijgen in alle talen om te vertellen wat er echt aan de hand is. Frankrijk staat in brand en er komt een kopje dat er een stadhuis in brand staat. Overal kookshows en klusprogramma’s maar ook talkshows over voetbal. De oorlog gaat hartstikke goed en wij sturen wapens en nog meer wapens maar zij worden maar niet wakker? De bestuurders zitten constant in het oude gedachte dat zij het wel gaan oplossen, want dat lukte altijd in het verleden maar zullen snel wakker moeten worden dat het over is met de macht.

  Geliked door 2 people

  • stradivotsi zegt:

   Frankrijk op de borst kloppende konoliale oude mogendheid
   “viva la france” geouwehoer, mooi Land ja, mar de net zoals
   andere Konoliale tijden van de Britten, en de Nederlanders
   en de … Maar weiniger aan de Duitsters !!! zoek eenss op.
   Wij met ons grote muil. moetten ens effe op de pas gaan staan
   en ieder die hier een weerwoord terrecht kan spreken, laat maar horen.
   Kom aub met goede argumenten, en ik ben bereid in te binden.

   Wij Hollanders hebben nogthans een grote Muil, en als klein
   Land een geschiedenis die zeer zeker als bewonderend genoemd
   mag worden. Namelijk de handelsgeest.

   Echter waar laat je er mee in, in welke gunst voor wie? Eigen
   Volk of zoiets als De Nederlanden…. dan wel de echte natie?

   We hadden een heeeeeeel mooi land met echte jovale Neder-
   landers, zijn er nóg , echter het bestuur ook onder den Nl
   is zo corrupt, geworden dat vind ik jammer. De
   onverschilligheid, het egaal , ieder voor zich en God voor voor
   ons allen gelul blijkt wel, men heeft het te duk met zn eigen….

   Geliked door 1 persoon

 4. Boike zegt:

  De psychopaten van de satanische Nieuwe Wereldorde wilden het onderste uit de kan, maar krijgen het lid hard op de neus.

  De satanisten van de cabal meenden godalmachtig te zijn. Hun wereldhegemonie kunnen ze nu wel vergeten. Het is nu allemaal net een beetje anders verlopen, dan ze hadden gepland. De duivelse cabal zit op een koude kermis. Het toverwoord is voortaan “multipolair”.

  Edgar Cayce, een hele beroemde Amerikaanse helderziende, voorspelde in 1944 al dat de redding van de wereld uit Rusland zou komen.

  Geliked door 2 people

  • Dewaere zegt:

   Ja het zijn vreemde tijden. Dat van Cayce heb ik ook jaren geleden al gelezen. Dat ‘geheim van Fatima’ van ruim een eeuw geleden voorspelde dat ook al: áls Rusland communistische zou worden zou het de wereld naar het verderf leiden, als het zich daarvan weer zou bekeren zou het de wereld redden. En nu nog sterker: het is het enige land op het noordelijk halfrond dat weer jaarlijks duizenden kerken bijbouwt. En China keert zich weer langzaamaan naar zijn oude wortels van Confucianisme en Taoïsme. Alleen het hele Westen keert zich de laatste decennia openlijk af van alle vormen van grondslagen van moraal. Iedereen weet waar zoiets gaat eindigen.

   Geliked door 1 persoon

 5. bobzelf zegt:

  NADAT U DUS AL 50 /60 JAAR GEFOPT BENT

  MET DE LULVERHALEN …

  DE OLIE IS OP BINNEN 10 JAAR
  EN
  HET GAZZ IS ZEKER HAAST OP ..

  DE ZURE REGEN ….. LULVERHALEN

  DE SMELTENDE IJSKAPPEN ..

  DE IJSBEREN DREIGEN TE VERDRINKEN ZONDER IJSSCHOTSEN

  HET CO 2 PROBLEEM

  DIE PLEURIS BOEREN HEBBEN HET GEDAAN …

  WAS ER OOK NOG GEGIL OVER DE STIJGENDE ZEESPIEGEL

  HEEL NEDERLAND ONDER WATER. KOOP EEN KANO OF EEN RONDO

  OOH IK DWAAL WAT AF. GELOOF IK ??

  DUS GRIEKENLAND LIGT NIET AAN ZEE ????

  DUS HEB IK NADAT MIJN VRIEND MIJ UITGELEGD HEEFT

  HOE DE HELL IK FOTO’S OFZO KAN PLAATSEN

  DUS ??

  WAS OME BOB MET 23 GR EN EEN STRALEND ZONNETJE
  BIJ ZIJN HEERLIJKE BALLENTENT EDEM OP HET STRAND

  DUS VANDAAG . 24 MAART 2023 OM 14.00

  BEN IK EFFE WEZEN PISSEN

  EN MAAKTE DEZE 2 FOTO’S NAAST DE TOILETGROEP ..

  https://postimg.cc/gallery/c0t5fCs

  LINKS ONDEROP STAAAT TOCH DUIDELIJK 1949 ..

  ZO UW KLOOTVIOOL DIE OUWE LUL HEEFT WEER EENS

  EEN LULVERHAAL ONTZENUWD ..

  IK GA NU AAN DE BRUINE BONEN SOEP LATERRRR

  DUS 74 JAAR STAAT DIE STRANDTENT AL OP DEZELFDE PLEK DOOR WEER EN WIND DOOR STORM EN REGEN EN IN KOKENDE ZONNE WARMTE

  I REST MY CASE.

  OOM STRANTENT WAAR IS MIJN REDDINGSBOEI ???

  Geliked door 6 people

 6. bobzelf zegt:

  U VINDT HET HOPELIJK NIET ERG . ??

  DAT OME BOB NU MET “”EEN LUL VAN EEN METER “”

  AAN DE BRUINE BONEN SOEP GAAT TOCH ???

  I TOLD YOU SO FOR 10 / 12 YEARS .

  MISSCHIEN KUNT U ALS SUPER LOSERS. EVEN TERUG GAAN IN

  DE GESCHIEDENIS. DAT RUSLAND . DAT MOOIE RUSLAND

  ONZE GROOTSTE VRIEND WAS TER WERELD…

  WAAR WE OP TAFEL KONDEN SCHIJTEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  EN DE OUWE PLEURIS TAXICHAUFFEUR …ZELFS VOOR DE HUMOR IN EEN ORANGE OVERALL …. EEN BIERTJE WEGKANTELDE MET DIE ARGENTIJNSE TEFELDANSENSE STOEPHOER EN BIERTJE . THE KING OF FRICANDELS MET MAYO GRAAG

  EN NU ?? ALLES NAAR DE GROTE MANITOU .

  IK HOOR HIER IN ATHENE ZELFS HET GOOIEN MET DEUREN EN DE GROTE GODVERS VLIEGEN DOOR DE LUCHT … VANUIT BRUSSEL

  HOE ZOU HET MET DE WEF AANHANGERSS ZIJN ????

  WHAHAHAHAHAHA . WHAHAHAHAHAHAHA .. WHAHAHAHAHAHHA

  DIT IS TE LAAT VOOR DE REDDINSBOTEN VRIENDEN ….

  U BENT DE LUL . SLAVA PUTIN

  SLAVA RUSSIA .

  EN DAN ZE ZIN TUSSENDOOR ..

  THE END OF UW BEVRIJDERS. . KOMT TIE …

  terwijl de complexe discussies over een nieuwe, door goud en/of grondstoffen gedekte reservemunt worden voortgezet.

  GOOD BYE USA . GOOD BYE EU GOOD BYE EUROPA ..

  31 TRILJOEN SCHULD GEDEKT DOOR BEDRUKT WC PAPIER

  10.000 MILJARD EURO SCHULD GEDEKT DOOR ?? JA DOOR WIE EIGENLIJK ??

  HOE U UW EIGEN ONDERGANG REGELDE . UW EIGEN GRAF GROEF ..

  U MAG HET NU OOK ACHTER U DICHT TREKKEN

  OOM VLADIMIR”S SPREUK ..

  U HEEFT U EIGEN BED OPGEMAAKT . U MAG ER NU OOK IN SLAPEN

  SLAVA RUSSIA SLAVA OOM VLADIMIR ..

  END OF LOSERS STORY IN EUROPA

  Geliked door 3 people

 7. Pingback: Xi Jinping en Poetin willen wereldorde “nieuwe vorm geven” – HNMDA

 8. Pingback: Xi Jinping en Poetin willen wereldorde "nieuwe vorm geven" | CommonSenseTV

 9. koosv8 zegt:

  Wonderlijk dat deze mensen degelijker overkomen dan die idioten hier in het Westen. En dan bedoel ik de machthebbertjes. Want de volken hier in Europa denken totaal anders dan de elite kliek die meer luisteren naar Klaus Schwab dan hun eigen landgenoten. En dat is zo misleidend gebracht door de MEDIA GESPONSORD MET UW BELASTING GELD.
  Ze horen de politiek te controleren, en wat doen ze …. ze proberen de boeren te framen, maar ook u, en de ongevaccineerden, die media is een smerig clubje, en dat komt ook echt boven water nu.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s