
(Vertaling: E.J. Bron)
Als reactie op een al lange tijd durende ruzie tussen heeft het ministerie van Energie van de Afrikaanse staat Tsjaad blijkbaar alle vermogenswaarden van de in het land werkzame dochtermaatschappij van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil genationaliseerd. Dat meldt het persbureau Reuters onder verwijzing naar een persverklaring van het ministerie.

Het ministerie van Energie van Tsjaad heeft volgens een bericht van “Reuters” de nationalisatie van alle vermogenswaarden en rechten aangekondigd, die van een dochteronderneming van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobile waren, waaronder toestemmingen voor koolwaterstoffen en exploratie- en productiegoedkeuringen. Tot de Exxon-vermogenswaarden zou bovendien een deelname van 40% aan het Doba-olieproject in Tsjaad, dat zeven producerende olievelden met een totale productie van 28.000 barrel per dag omvat.
Met de nationalisatie reageerde het ministerie op een aankondiging van de Amerikaanse onderneming in december, waarin het concern had verklaard dat het de verkoop van zijn vermogenswaarden in Tsjaad en Kameroen aan de Britse onderneming Savannah Energy zou hebben afgerond. Daarop had de regering van Tsjaad het $ 407 miljoen dure koopcontract aangevochten en beweerd dat de definitieve voorwaarden anders zouden zijn dan door Exxon voorgelegd. De regering in N´Djamena had destijds gewaarschuwd dat ze de rechtbanken zou kunnen verzoeken om de koop van de Exxon-vermogenswaarden in het land door Savannah te blokkeren en verdere stappen ter bescherming van de nationale belangen te ondernemen.
In het jaar 2017 had het hoogste gerechtshof van Tsjaad het olieconcern er bovendien al toe opgeroepen om $ 819 miljoen aan achterstallige licentieheffingen te betalen. Destijds werd het concern ervan beschuldigd zijn belastingplichten niet te zijn nagekomen. Later ging de onderneming in op een schikking betreffende zijn belastingbetalingen en vermeed zodoende een boete van $ 74 miljard door het Centraal-Afrikaanse land.
De stap van de regering van Tsjaad zou ook de spanningen in het land kunnen verscherpen, waarin het in de afgelopen maanden tot unieke protesten tegen de regering van president Mahamat Idriss Déby is gekomen. Deze was in april 2021 na de dood van zijn vader tot staatshoofd benoemd. Zijn opvolging was echter niet in overeenstemming met de grondwettelijke statuten in Tsjaad, wat voor de oppositiepartijen aanleiding was om dit een staatsgreep te noemen. Weliswaar verklaarde oppositie zich later bereid om Déby in ieder geval voor een periode van 18 maanden tot interim-staatshoofd te erkennen. Desondanks zijn de spanningen in het Afrikaanse land sinds kort weer toegenomen.
Tsjaad beschikt over de op negen na grootste oliereserves van Afrika en exporteert 90% van zijn ruwe olie.
Bron:
rt.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
De onteigening gaat ook daar beginnen.
LikeLike
Net goed voor die Qut Yanks, ze hebben de hele wereld lang leeggezogen met de petrodollar en niet te vergeten in heel Zuidamerika en Caraibisch gebied( en afrikaanse landen) was de munteenheid gekoppeld aan de dollar dus alles en iedereen moest werken om die lazy-ass Amerikanen hun economie hoog te houden..Zonder dat de yanks hun poten hoefden vuil te maken… en met hun ondermaatse algemene ontwikkeling, ook nog iedereen de les lezen hoe ze wel of niet moesten handelen.
En dan op hun websites “Why do they hate us so much” en ik ben altijd bereid tot enige voorlichting zoals “Because you are the most warmongering parasitic scum of the earth”… meestal wordt dat dan gemodereerd natuurlijk, want ze houden niet van tell it like it is…. uit andermans mond.
LikeLike
Wat toch mooi hé? In Washington zijn ze al overvalcommando’s aan het trainen om onwelgevallige Afrikaanse regime’s die nu naar de Russen en Chinezen zijn overgelopen, om zeep te helpen…..
LikeLike