Waarom stationeert Rusland kernwapens in Wit-Rusland?

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, en de Russische president Vladimir Poetin.

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De Russische president Poeti heeft aangekondigd binnenkort atoomwapens in Wit-Rusland te stationeren. Dat wordt in verband gebracht met de levering van uraniummunitie aan Kiev, maar wat is de werkelijke reden?

Nadat de westelijke media sinds het begin van de escalatie van de sinds 2014 durende Oekraïne-oorlog steeds opnieuw zogenaamde atoomdreigingen van Rusland hebben bedacht, zou te verwachten zijn geweest dat de aankondiging van Poetin om tactische atoomwapens in Wit-Rusland te stationeren tot een schreeuw van verontwaardiging in de westelijke media leidt. Maar dat is opvallend genoeg niet echt het geval.

Het artikel in het Duitse weekblad “Der Spiegel” draagt de kop: “Aangekondigde verplaatsing van wapens naar Wit-Rusland – Waarom Poetins nieuwe intimidatiepoging tegenstrijdig is” en is bijna geruststellend. “Der Spiegel” verandert de koppen van zijn artikelen vaak na verschijning, waarbij de titels over het thema Rusland bijna altijd aangescherpt en sensationeler worden. Hier is het tegendeel het geval, want oorspronkelijk luidde de kop “Ruslands atoomwapens in Wit-Rusland – Waarom Vladimir Poetins nieuwe intimidatiepoging tegenstrijdig is”. “Der Spiegel” heeft de kop zelfs minder scherp gemaakt en het woord “atoomwapens” door “wapens” vervangen.

Over het algemeen wordt vermoed dat Poetins aankondiging er een reactie op is dat Groot-Brittannië uraniummunitie aan Kiev wil leveren, maar dat beschouw ik als onzin. Mocht Rusland daarop willen reageren, dan bedenkt het waarschijnlijk wel iets anders.

Amerikaanse atoomwapens in Polen?

In de media speelt de zogenaamde Amerikaanse raketafweer, die in Roemenië en Polen in gebruik werd gesteld, nauwelijks een rol. “Raketafweer” klinkt mooi onschuldig en de media vergeten, als ze er überhaupt al over berichten, hun lezers te vertellen dat de “raketafweer” geen defensief systeem is, maar een agressief.

De reden zijn de gebruikte startinstallaties van het type Mk-41 of “Aegis-Shore”. Daarbij gaat het om de Aegis-startinstallaties die op Amerikaanse schepen zijn geïnstalleerd om Tomahawk kruisraketten af te vuren. Die werden in Roemenië en Polen gewoon op de grond geplaatst en ze kunnen zowel afweerraketten afvuren als Tomahawk kruisraketten, die voorzien kunnen worden van 150 kiloton atoombommen. Meer details daarover vindt u hier.

Of de VS in Polen atoomwapens hebben gestationeerd, weet geen mens. De Amerikanen laten daar geen controles toe.

De Poolse basis met de Amerikaanse raketafweer kwam in maart 2022 gereed. De Wit-Russische president Loekasjenko heeft de Russische president Poetin in juni 2022 verzocht om Wit-Russische gevechtsvliegtuigen om te bouwen, zodat ze van Russische atoomwapens kunnen worden voorzien. Poetin is hiermee met het oog op de nieuwe situatie akkoord gegaan. Op 19 december 2022 hebben Poetin en Loekasjenko elkaar in Minsk ontmoet en blijkbaar was de opleiding van de Wit-Russische piloten en de herbewapening van hun vliegtuigen op dat moment al afgesloten.

Daarom denk dat Poetins verklaring over de stationering van Russische atoomwapens in Wit-Rusland sinds bijna een jaar gepland werd en dat de reden daarvan de nieuwe Amerikaanse bases in Polen zijn, en niet de Britse uraniummunitie voor Kiev. Rusland heeft zijn atoomwapens dichter naar de Amerikaanse bases toegeschoven en mocht Rusland hypersonische raketten gebruiken, dan zouden die de Amerikaanse bases in Polen in letterlijk een minuut bereiken.

Reacties

Het is interessant dat er tot nu toe nauwelijks internationale reacties zijn. Robinder Sachdev, een Indiaas-Amerikaanse expert en oprichter van de Indiase denktank “Inagindia Institute, heeft de beslissing van Poetin op vragen van het Russische persbureau TASS als volgt becommentarieerd:

Deze beslissing moet men zien tegen de achtergrond dat de Europese bondgenoten van de VS over door Washington beschikbaar gestelde atoomwapens beschikken. Er is niets ongebruikelijks aan dat Rusland zijn bondgenoten bewapent. In de wereld is op dit moment een strijd volgens het principe ´oog om oog´ aan de gang. Volgens mij zijn dat de klassieke internationale betrekkingen – de ene kant bewapent zichzelf, dus bewapent ook de andere kant zich.”

We mogen niet vergeten dat bij de NAVO de zogenaamde “nucleaire deelname” bestaat. Dat is een programma, waarin de VS bijvoorbeeld piloten van het Duitse leger opleiden, opdat zij de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse atoomwapens kunnen inzetten. Dat is exact hetgeen Reusland en Wit-Rusland nu ook doen. De Indiase expert heeft het correct geformuleerd: nadat de VS 30 jaar lang alle eisen en verzoeken van Rusland geïgnoreerd hebben om hun atoomwapens uit Europa terug te trekken, reageert Rusland nu volgens het principe “oog om oog” en begint zijn “nucleaire deelname” met zijn bondgenoot Wit-Rusland.

De hoogste diplomaat van de EU, Josep Borrell, die deze benaming op grind van zijn verbale uitvallen (bijvoorbeeld “Europa is een tuin. Het grootste deel van de rest van de wereld is een jungle”) niet waardig is, heeft zoals gebruikelijk hysterisch op de Russische aankondiging gereageerd en op Twitter met meer sancties gedreigd. Dat is amusant, want het was Borrell die onlangs nog had verklaard dat er bijna niets meer zou zijn wat de EU nog zou kunnen sanctioneren.

Maar goed, de man loopt tegen de 80, dan kun je wel eens vergeten wat je enkele dagen geleden hebt gezegd. Alleen dom dat men door zulke figuren geregeerd wordt…

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Waarom stationeert Rusland kernwapens in Wit-Rusland?

 1. bobzelf zegt:

  GEWOON ..

  U VERROT HET OM TE LUISTEREN

  NU 9 JAAR LANG ?? ORANGE REVOLUTION ?? 17 JAAR LANG

  GEEN METER NAAR HET OOSTEN . 32 JAAR GELEDEN

  DUS

  MAG TIE EFFE NOU ??

  MOOI ZO

  HET WACHTEN IS NU OP DE EERSTE DE BESTE KLOOTZAK

  DIE ZEGT. WAAROM HEBBEN DE RUSSEN ..

  HUN LANDSGRENZEN ..

  ZO DICHT TEGEN DE USA BASISSEN AAN GELEGD.

  SNAPPIE RUKKERS .

  Geliked door 5 people

  • delamontagne zegt:

   Met dit soort “wappies”tal mag jij beslist NL niet in ( hoe moet dan dan met de Marathon ? )

   Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    delamontagne zegt:
    28 maart 2023 om 22:54

    WHAHAHA NOU OME BOB WORDT NERGENS TEGEN GEHOUDEN

    WELKE LOSER MOET DAT DOEN DAN ???

    IK HEB NERGENS GEEN SCHULD. HEB OVERAL EEN BAN
    EN BEN PUTIN FAN
    EN NOG VOLKOMEN TERECHT OOK NOG ..

    HEB AL MIJN BELASTING ALTIJD BETAALD.

    EN JA NU IN DEZE DAGEN EN JAREN MET AL DIE WAANZINNIGE WOKE FIGUREN

    ZAT IK ALLANG VAST WEGENS ?? ZOENEN . VINGEREN ..
    ALTIJD KAARTJES BIOSCOOP BALCON LAATSTE RIJ . GAT IN JE BROEKZAK

    ALS JE DAT NU LAAT ZIEN . DIE OUWE HUMOR. SPRAK DE HELE WERELD SCHANDE

    DE DAMES ZULLEN ER SCHANDE VAN SPREKEN

    NOU VROEGER NIET HOOR. JE KENT DE OPMERKING ??

    ZE LUSTEN ER WEL PAP VAN ? MOOI

    ZE ZATEN BIJ MIJN MOEDER OP DESTOEP . WHAHAHAAHA

    NOU IK DEED NIET MEE MET THE LOSERS VAN DE WORLD .
    EN
    DAT GA ZEKER NU OOK NIET GEBEUREN

    OOM BOB IS BACK EEN EEN PAAR. LEUKE GEINIGE DAGEN

    EN MIJN MEISSIE HELPEN OM VOOR DE 10 e keer IN

    ROTTERDAM TE FINISCHEN .

    DAN IS ZE DE ENIGE RUSSIN TER WERELD OP

    THE SUPER MARATHON MASTER LIJST DE REST VAN HAAR LEVEN

    GEINIG ?? DACHT IK WEL . TOCH

    HUGGIE

    Like

  • delamontagne zegt:

   Luister jij weleens in Hellas via Sateliet naar de NL / NPO ? ?, dan moet je toch onderhand weten dat alles Russia-NEGATIEF is.
   Over de achtergrond van Poutin’s “speciale actie voor de Donbass”…? ? ? luister dan eens naar de Radio waar Ruttig zei.
   (( Voor dat die brave Nederlanders ’t door hebben ))……… Ze staan, die Russen al bij de pier in Scheveningen [ zijn woorden maar hij zei Den Haag ], als we Ukrain niet helpen…………..
   Ik kwam vanmiddag ’n leuk artikel hier in Fr. tegen over ‘twaarheids-gehalte van de NPO in NL.
   Er stond:”Hongrie. La chaîne nationale néerlandaise NOS manipule les propos du ministre Szijjártó pour leur donner un ton plus « pro-Poutine »
   De Nederlandse Publieke Omroep NOS heeft de woorden van de [ Hongaarse ] minister Szijjártó VERDRAAID, om ’t er meer op te laten lijken dat hij [ nog meer ] Pro-Poutin zou zijn..
   Was uit Hongaars naar Frans vertaald, als je Hongaars kunt lezen………..;

   BRON:
   https://hungarytoday.hu/foreign-minister-accuses-dutch-radio-of-manipulating-interview/
   Traduction
   Sivald Skayden

   Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    delamontagne zegt:
    28 maart 2023 om 23:14
    NEE LIEVE VRIEND

    IK KIJK NOOIT. AL 15 JAAR GEEN NEDERLANDS GELUL MEER ..
    GEEN NEDERLANDSE PRAAT PROGRAMMA’S

    MIJN AANWEZIGHEID GAAT AAN HUN VOORBIJ . IK HEB TEVEEL WAANZIN DOMHEID EN LULVERHALEN GEHOORD IN MIJN LEVEN

    DUS NOOIT NOOIT ?? HIER IN ATHENE . ALS IK OP HET STRAND ZIT
    ZET IK DE TELEFOON OP ROTTERDAM RADIO RIJNMOND

    ZEKER CLOSE TO THE MARATHON .
    EN TV ??
    IN NEDERLAND EFFE NAAR STUDIO SPORT KIJKEN
    NAAR DEE VOETBAL SAMENVATTINGEN
    OF ?? DE COURS IN VLAANDEREN OFZO

    IK BEN KLAAR MET DAT GENEUZEL DE LEUGENS. DE RUTTE EN HUN 12 LANDVERRADERS DICIPELEN
    DE 12 APOSTELEN HEB IK EEN HALVE EEUW AL EEN TYPHUS SCHOP GEGEVEN

    LATERRRRRR

    Like

 2. Andre zegt:

  De Yanks hebben hun 1te permanente basis in gebruik gesteld in Poznan. Er is geen Pool die dit wil maar toch zitten die Yanks er weer. Die hele EU is een clownsfreakshow van Washington en het VK. De US wil de EU gaan opsplitsen en Polen is zeg maar WEER de lul. 100 jaar mochten ze uit een groente tuintje leven en straks als het groente tuintje van demente Borell.

  Geliked door 2 people

 3. jantjeuitnl zegt:

  De Russen zien de troepen opbouw in Polen ook wel.
  Dit is om ze tegen te houden.

  Like

 4. Dewaere zegt:

  De Russen kennen in tegenstelling tot westerse leiders hun geschiedenis.
  Dit doet me denken aan de Cuba-crisis ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubacrisis ) begin Koude Oorlog. Rusland was bezig om kernraketten op Cuba te stationeren, op een steenworp van Florida… Ze speelden het keihard, de VS helemaal in paniek, want die hebben nog nóóit een oorlog op eigen bodem gehad (behalve de burgeroorlog midden 19e eeuw). Doel van Rusland was om de VS-kernraketten in Turkije weg te krijgen en dat lukte. Nú hebben de VS vele vele kernwapens ín Europa staan, Nederland laat zich er niet over uit, in België staan ze in ieder geval in Kleine Brogel, vlak onder Eindhoven. In Oost-Europa zullen er ook zeker staan. Dit is dus het Cuba-crisis scenario.

  Geliked door 1 persoon

  • BosscheBol zegt:

   Klopt 100%. In het westen maken ze de mensen wijs dat Kennedy dit Cuba-conflict gewonnen heeft maar het was in feite Chroesjtsjov die de Amerikaanse raketten uit Turkije weg kreeg.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s