Wit-Rusland: Stationering van kernwapens is niet in strijd met het kernstopverdrag

(Vertaling: E.J. Bron)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland heeft de reactie van het Westen op de stationering van Russische atoomwapens in het land becommentarieerd. De militaire samenwerking tussen Wit-Rusland en Rusland zou niet in strijd zijn met internationale verdragen tegen de spreiding van kernwapens, zegt men.

De opleiding van Wit-Russische piloten betreffende de met speciale munitie uitgeruste vliegtuigen evenals de stationering van kernwapens op het territorium van de republiek zou niet in strijd zijn met het volkerenrecht, in het bijzonder niet met het verdrag tegen de spreiding van kernwapens. Dit verkondigde de persdienst van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag tegenover het Russische persbureau TASS. Op de vraag naar de overdreven reactie van enkele landen wat betreft een mogelijke stationering van Russische tactische kernwapens in de republiek antwoordde het ministerie dat Wit-Rusland en Rusland hun militaire samenwerking in strikte overeenstemming met het volkerenrecht zouden uitvoeren. Verder staat er in de verklaring:

De opleiding van Wit-Russische piloten betreffende vliegtuigen met speciale munitie, de modernisering van zulke vliegtuigen evenals de stationering van atoomkoppen op Wit-Russisch territorium zonder de overdracht van de controle over hen en ook de toegang tot de desbetreffende technologieën aan Minsk zijn op geen enkele wijze in strijd met de artikelen 1 en 2 over de de niet verbreiding van kernwapens.”

Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees er op dat zo´n handelwijze “niet nieuw op het gebied van de militaire samenwerking tussen een land zonder kernwapens en een kernwapenland” zou zijn. “De vliegtuigen van de lidstaten van de NAVO zin voor vluchten met atoomwapens gecertificeerd, de vliegtuigbemanningen worden voor zulke ´missies´ opgeleid en er worden desbetreffende oefeningen gehouden. Op het territorium van de Europese NAVO-lidstaten zijn meer dan 150 tactische nucleaire wapens gestationeerd en meer dan 250 vliegtuigen zijn op hun mogelijke inzet voorbereid, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland vast.

De Russische president Vladimir Poetin had op 25 maart aangekondigd dat Moskou op verzoek van Minsk zijn tactische atoomwapens in Wit-Rusland zou stationeren, net zoals de VS dat al lange tijd op het gebied van hun bondgenoten doen.

Moskou heeft Minsk al tactische raketsystemen van het type Iskander ter beschikking gesteld (foto boven), die atoomwapens kunnen dragen. De Russische staatschef wees er op dat de bouw van depots voor tactische kernwapens op Wit-Russisch territorium op 1 juli afgesloten zullen zijn.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Wit-Rusland: Stationering van kernwapens is niet in strijd met het kernstopverdrag

 1. Steven zegt:

  Heedt de VS al met OORLOG gedreigd? LOL

  Like

 2. waalkade4bd8489a57 zegt:

  En al zou dat wel in strijd zijn wat dan nog. Al die verdragen zijn er ALLEEN om het westen meer dominatie te geven.

  Het westen mag wel een NATO proxi oorlog voeren tegen Rusland.
  Het westen mag rustig landen binnenvallen en het beroven van zijn grondstoffen, het helemaal in puin schieten om het vervolgens in chaos achter te laten
  Het westen mag rustig kinderen ontvoeren voor de pedofiele politici
  Het westen mag het rode kruis gebruiken om mensen te vermoorden om hun van hun organen te beroven.
  Het westen mag wel verarmt uranium gebruiken.
  Het westen mag wel kluster bommen gebruiken
  Het westen mag wel burgers en militairen martelen
  Het westen mag wel oorlogsmisdaden plegen.
  Het westen mag wel coups plegen.
  Het westen mag wel kind slaven gebruiken om grondstoffen te delven voor ” het klimaat ”

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan

  Wat het westen doet is moderne kolonisatie en slavenarbeid .
  Rot op met “de westerse beschaving” !!!!!!!

  Geliked door 3 people

 3. Andre zegt:

  Wit Rusland grenst aan Polen en aan Lithouwen. Amerika wil de EU gaan opsplitsen en de UA, Polen met de Balitsche staten samen voegen. Een failliet Noord Europa met een nog veel faillieter Zuid Europa en dan de 3e wereld Oost kant. Rutte is nu samen met Wopke Hoeksta en de D66 moderator Marietje Schaake een potje aan het liegen in Washington en dan mag nazi meisje Svetlana Tichanovskaja uit Wit Rusland die veroordeeld is tot 15 jaar bajes in het praatclubje uitleggen hoe democratie werkt.

  Nog even iets raars, een week of 3 gleden is Rutte bij Meloni geweest om te praten over migratie enzo. Wat mij altijd weer opvalt is als Rutte ergens is geweest dan gebeurt er altijd het tegenover gestelde. Zoals hier niet minder asiel parasieten maar juist meer kansloze uitvreters. Rutte is kats verrot en een hoge in het WEF circus.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  IK DENK IK GA U EFFE WAKKER SCHOPPEN

  WAT EEN MOOIE SPREUK

  ZO EFFE TEGEN EEN DIKKE 17 MILJOEN HERSENDODEN …

  Iedereen denkt dat ze Oscar Schindler zouden zijn

  als ze in nazi-Duitsland geleefd zouden hebben.

  Covid heeft aangetoond

  dat de meeste mensen de nazi´s zouden steunen.

  THE FUCKING ASHOLES

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   J.v.d.Heijden zegt:
   29 maart 2023 om 10:39

   HALLO HEEFT U OOK EEN SS. ..NAZI .. AZOV TATOE ??
   HERR VON DER
   WHAHAHAHAHA
   ONGELOFELIJK
   HEEL LANG HIER BIJ BERTUS ZITTEN
   EN VOLKOMEN HERSENDOOD ZIJN
   EN HET AD LEZEN WHAHAHAHA WHAHAHAHAHA
   DUS 8 JAAR DE DONBASS DOODGEZWEGEN WHAHAHAH
   DAT IS ALLE JEZUS KNAP WHAHAHAHAHHA

   IK ZOU IEDEREEN DIE DIT LEEST EVEN
   DE LINK VAN ONZE JOOD MET KEPPELTJE FAN AAN TE KLIKKEN

   EN DAN DE REACTIES TE LEZEN . ONDER HET LULSTUK VAN LUL MET VINGERS ONZE EIGEN SS ER J.VON DER HEIJDEN
   OUD SS MET NR ONDER ZIJN ARM

   VAN DE 17 MILJOEN VON DER HEIDEN BRAINDEAD

   ONGELOFELIJK . DAT EEN STUK VUIL; ALS JIJ NOG STEEDS
   HIER MAG REAGEREN

   ZEI SS ER VON DER . MET GESTREKTE ARM . HEIL HITLER

   FUCKING ASHOLE JAWOHL MEIN FUHRER

   Like

 5. Harry zegt:

  Wat zijn die NAVO en Amerika toch hypocriet .
  Op veel plaatsen hebben ze in Europa kernwapens opgesteld , zelfs in Nederland , wat wij eigenlijk niet eens mogen weten .
  En dan de Russen willen beletten om op hun eigen gebied hetzelfde te doen !
  Stapelgek zijn ze aan deze kant van ” de grens ” .
  Zouden ze dat nou zelf niet inzien ?

  Dat is toch net zoiets als een inbreker die tegen een zakkenroller zegt dat ie daarmee op moet houden .
  Nuchtere mensen denken dan : ” ja , en jij dan ” ?

  ONBEGRIJPELIJK !

  Geliked door 2 people

 6. Mr Dumass zegt:

  Deze is interessant:

  Geliked door 1 persoon

 7. bobzelf zegt:

  Met de kennis van nu

  ben ik nooit een complotdenker geweest.

  WHAHAHAHAH

  IK HAD ZE GELIJK ALLE 171 allemaal goed.

  whahaha

  bob the genius

  Geliked door 1 persoon

 8. bobzelf zegt:

  je blijft maar bezig MET USA MONGOLEN

  TOT DE BOM VALT ZEG MAAR . ONGELOFELIJK

  Amerikaanse politici dringen er bij Biden op aan om clusterbommen naar KIEV te sturen

  Maatregel zou een nieuwe golf van escalatie in het Oekraïense conflict kunnen veroorzaken. Eens te meer dringen Amerikaanse politici aan op nieuwe escalaties in het Oekraïense conflict. Nu willen wetgevers dat de regering-Biden clustermunitie levert aan de Oekraïense strijdkrachten. Dit soort maatregelen zou door Rusland worden gezien als een serieuze provocatie en zou zeker grote gevolgen hebben op het slagveld en in de huidige diplomatieke crisis.

  Onlangs hebben enkele Republikeinse senatoren de regering formeel verzocht “niet te aarzelen” om clusterwapens naar Oekraïne te sturen. James Risch en Roger Wickers, beiden uit Mississippi, leidden de congrescampagne en werden ook gesteund door Michael McCaul uit Texas en Mike Rogers uit Alabama.

  Volgens hen zou Washington dergelijke bommen zo snel mogelijk naar Kiev moeten sturen, voorbijgaand aan wat zij beschouwen als “vage zorgen over de reactie van bondgenoten en partners en ongegronde vrees voor ‘escalatie'”.

  De druk komt te midden van een context van “wanhoop” van de kant van het neo-nazi-regime in Kiev en de meer pro-oorlogsgroepen van de Amerikaanse binnenlandse politiek.

  Geconfronteerd met het Oekraïense militaire falen en de op handen zijnde Russische overwinning, ondanks het systematisch sturen van wapens door de NAVO, lijkt de enige oplossing het gebruik van “niet-conventionele” wapens te zijn.

  In die zin zou het gebruik van clusterbommen een van de “alternatieven” zijn.

  Daarom hebben Oekraïense politici Amerikaanse congresleden gevraagd om de druk op de regering op te voeren om de export van dergelijke apparatuur toe te staan.

  Clusterbommen zijn in ten minste 110 landen verboden door een VN-bemiddelingsverdrag uit 2008.

  Deze wapens zijn berucht om hun fragmentatiekracht. Clustermunitie bevat talloze kleine projectielen binnenin. Wanneer ze worden gelanceerd, ontploffen deze bommen waarbij projectielen worden uitgeworpen die een veel groter aantal slachtoffers verwonden dan conventionele wapens.

  Het gevaarlijkste is dat veel van deze kleine projectielen niet onmiddellijk ontploffen nadat ze zijn uitgeworpen en lange tijd inactief kunnen blijven.

  Daarom kunnen burgers worden verminkt of gedood door bommen die ontploffen lang nadat een conflict is geëindigd.

  Naast het absoluut anti-humanitaire aspect van deze wapens, moet worden benadrukt dat de Amerikaanse wet de uitvoer ervan in elke situatie verbiedt.

  Wil de Amerikaanse regering de verzending van clustermunitie naar Oekraïne goedkeuren, dan zou de nationale wetgeving moeten worden gewijzigd – of gewoon illegaal moeten worden gehandeld.

  Ook had de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, al duidelijk gemaakt dat er geen mogelijkheid was om deze wapens naar Kiev te sturen, en verklaarde dat “volgens ons eigen beleid, we ons zorgen maken over het gebruik van dat soort munitie”.

  Voor oorlogsstokers mogen echter geen grenzen worden gerespecteerd. Omdat ze de Amerikaanse regering niet rechtstreeks konden overtuigen, deden de Oekraïners een beroep op parlementariërs, die vervolgens hun macht van politieke mobilisatie gebruikten om pro-oorlogse coalities te vormen en de schending van de wetten van het land aan te moedigen.

  Parlementaire druk is een van de meest gebruikte mechanismen van westerse mogendheden om institutionele veranderingen in andere landen te bevorderen.

  Nu staat de Amerikaanse regering zelf onder druk van het Congres, wat de belangen van pro-oorlogse elites weerspiegelt.

  Van de kant van de Oekraïners is er geen interesse in het respecteren van humanitaire grenzen. Er zijn al verschillende berichten dat de Oekraïense strijdkrachten sinds 2014 clusterwapens uit het Sovjettijdperk hebben gebruikt in civiele woonwijken in Donbass.

  In maart vorig jaar, bijvoorbeeld, doodde een Tochka-U-raket met clustermunitie meer dan 20 mensen en verwondde tientallen van burgers in Donetsk. Geconfronteerd met de ineenstorting van de Oekraïense arsenalen, interesseert het neo-nazi-regime nu het verkrijgen van clusterwapens uit Amerikaanse voorraden.

  Het is belangrijk te benadrukken dat de druk in Washington parallel loopt met het Britse besluit om radioactieve wapens met verarmd uranium naar Kiev te sturen.

  Dit bevestigt dat westerse pro-oorlogse elites geïnteresseerd zijn in het verhogen van de hulp aan Kiev, waarbij ze openlijk de verzending van illegale wapens promoten die verboden zijn door internationale verdragen.

  Het praktische resultaat hiervan zal uiteraard een ongekende escalatie zijn.

  In een reactie op de zaak tijdens een recente persconferentie zei de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Ryabkov, dat Amerikaanse wetgevers zich niet bewust lijken te zijn van de tragische gevolgen die het verzenden van dergelijke wapens zou hebben.

  Volgens hem zou de veiligheid van de NAVO-landen zelf in gevaar komen als een dergelijke maatregel zou worden genomen, aangezien de internationale spanningen zouden escaleren tot een punt waarop geen terugkeer meer mogelijk is.

  Ryabkov waarschuwde ook dat dit elke mogelijkheid van normalisering van de betrekkingen tussen Moskou en Washington zou blokkeren.

  Het is duidelijk dat Moskou niet inert zal blijven terwijl burgers in de speciale militaire operatiezone worden blootgesteld aan aanvallen met illegale wapens met een hoge vernietigende kracht.

  Om de inwoners van gebieden die in de Russische Federatie zijn gereïntegreerd te verdedigen, zullen zeker buitengewone militaire maatregelen worden genomen, die grote gevolgen zullen hebben voor het slagveld.

  IK WENS U VEEL STERKTE .

  OOM BOBZELLUF

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s