Mediaberichten: ASEAN-unie wil zich losmaken van westelijke valuta

Een wisselkantoor in Cambodja.

(Vertaling: E.J. Bron)

Zoals het Indonesische nieuwsblad “Tempo” bericht, discussieert de organisatie ASEAN er over om voor interne transacties afscheid te nemen van meerdere valuta van westelijke landen. Het doel zou zijn om zich tegen “mogelijke geopolitieke gevolgen” te beschermen.

De organisatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) zal er volgens informatie van het Indonesische nieuwsblad “Tempo” over discussiëren om de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen en het Britse Pond uit de transacties te halen en over te gaan naar betalingen in lokale valuta.

Een officiële bijeenkomst van de ministers van Financiën en de gouverneurs van de Centrale Banken van de ASEAN begon dinsdag in Indonesië. De ASEAN is een regionale organisatie, die de economische en veiligheidspolitieke samenwerking van haar leden wil bevorderen. Tot de organisatie behoren Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. In het mediabericht wordt gezegd:

De inspanningen om de afhankelijkheid van de grote valuta door het Local Currency Transaction-programma (LCT) te verminderen, zullen bediscussieerd worden. Daarbij gaat het om een uitbreiding van het vroegere Local Currency Sttlement-systeem (LCS), dat tussen de leden van ASEAN al werd ingevoerd.”

Verder wordt er gezegd dat een digitaal grensoverschrijdend betalingssysteem, dat voor de ASEAN-lidstaten het gebruik van lokale valuta in de handel mogelijk maakt, verder uitgebreid zou moeten worden. Een overeenkomst over zo´n samenwerking werd tussen Indonesië, Maleisië, Singapore, de Filipijnen en Thailand in november 2022 gesloten.

De Indonesische president Joko Widodo roept de regionale autoriteiten op om de betalingssystemen van Visa en Mastercard op te geven en in plaats daarvan door lokale banken uitgegeven creditcards te gebruiken. De afwending van westelijke betalingssystemen zou noodzakelijk zijn om transacties tegen “mogelijke geopolitieke effecten” te beschermen, zei Widodo.

Dodit Proboyakti, bestuurslid van de Indonesische creditcardorganisatie (AKKI), verklaarde tegenover het Russische persbureau RIA Novosti dat Indonesië de ervaringen van Rusland en zijn betalingssysteem “Mir” zou gebruiken om zijn eigen binnenlandse financiële netwerk te bevorderen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mediaberichten: ASEAN-unie wil zich losmaken van westelijke valuta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s