Poolse Nationale Bank waarschuwt voor toetreding tot de eurozone

(Vertaling: E.J. Bron)

Het behoud van de nationale valuta de Złoty zou het voor Warschau mogelijk maken zijn onafhankelijkheid en soevereiniteit te bewaren, verklaarde de Poolse Nationale Bank. Bovendien zou contant geld bij economische transacties een stabilisator van de economie zijn, in het bijzonder in tijden van crises.

De president van de Poolse Nationale Blank, AdamGlapiński, heeft zijn regering opgeroepen om de afschaffing van de nationale munt, de Złoty, ten gunste van de euro niet toe te staan.

Het behoud van onze “eigen valuta brengt veel voordelen met zich mee. Dankzij het feit dat wij onze eigen munt hebben, die een soevereine geldpolitiek mogelijk maakt, kon Polen jarenlang van een stabiele economische groei genieten”, schreef Glapiński in een brief aan de deelnemers van het Forum voor Valutasoevereiniteit, dat dinsdag in Warschau plaatsvond. “We zouden de Złoty niet moeten en we kunnen de Złoty niet opgeven”, voegde hij er aan toe.

Hij wees ook op de rol van contant geld bij economische transacties als stabilisator van de economie, in het bijzonder in tijden van crises.

Glapiński is een vastberaden tegenstander van de toetreding tot de eurozone en noemt een mogelijke toetreding “extreem schadelijk”. Volgens hem is het behoud van de nationale Poolse munt beslissend voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van het land. Daarvoor had de president van de Nationale Bank verklaard deze stap te blokkeren zolang hij voor de geldpolitiek verantwoordelijk is.

Polen trad in 2004 toe tot de Europese Unie. Volgens het toetredingsverdrag met de EU moeten alle nieuwe lidstaten vanaf de dag van hun toetreding deelnemen aan de economische unie en de muntunie. Dat betekent dat Polen eigenlijk verplicht is om zijn nationale munt op zeker moment door de euro te vervangen.

De huidige regering wijst een toetreding tot de eurozone binnen afzienbare tijd af.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Poolse Nationale Bank waarschuwt voor toetreding tot de eurozone

 1. antiislamnu zegt:

  Heel verstandig Eu is gedoemd te mislukken

  Geliked door 1 persoon

  • Jules Vismale zegt:

   Sterker nog: De EU IS al jarenlang mislukt met de stijgende armoede, de grote verdeeldheid, protesten, opstanden, de achteruitgaande economie, oplopende kosten, het wantrouwen in linkse bestuurders etc. en ik hoop echt dat de ondergang daarvan HEEL snel dichterbij komt!

   Like

 2. Steven zegt:

  Heeft Soros zijn hulptroepen er al heeen gestuurd om de boel te destabaliseren?

  Geliked door 2 people

 3. dat heet in mijn bewoording; behoud het souvereine in de Staat der Landen

  Geef je dat op ben je onderworpen aan…….

  En heb je geen eigen zeggenschap meer…

  Nu door 27 EU Lidstaten mede bepaald, met hoofd en vice aandeel
  houders agentschap…

  …top van de Piramide

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  Je moet ook wel compleet maf wezen om nu nog op het zinkende Euro schip te stappen…

  Like

 5. Henk der Niederländer zegt:

  Op de Poolse staattelevisie wordt alvast Oekraine verdeeld!!!!

  https://rumble.com/v2fdsqk-in-poland-local-state-tv-is-already-dividing-ukraine.html

  Like

 6. karton zegt:

  Ik hoorde dezer dagen dat in de stad Utrecht, op bijv. koningsdag o.i.d., géén kraampjes, tentjes e.d. meer geplaatst mogen worden langs de grachten. Één en ander zou een opdracht zijn van een verziekte commissaris van de EUSSR.
  Ik weet niet zeker of dit bericht op waarheid berust, maar mócht het waar zijn dan zijn wij, als bevolking, al rijkelijk laat om de “wapens op te nemen”.
  (Weet iemand of mijn berichtje juist is ?)

  Like

 7. Sobieski zegt:

  Goed besluit. Je komt er maar weer moeilijk vanaf, zoals wel blijkt in alle landen die zich dit ellendige project hebben aangesloten.
  De arme lidstaten van de EURO zoals Griekenland en Spanje storten economisch in, doordat ze hun export (incl tourisme) zien dalen, en dat niet meer recht kunnen trekken door te devalueren.
  De(nog) “rijkere” lidstaten zoals Duitslkand en Nederland zien hun levensstandaard dalen, omdat de EURO verzwakt wordt door de arme lidstaten, en ze daardoor dus maar weinig verdienen aan de export van hun kwaliteitsprodukten . Bovendien moeten ze constant bijspringen om de “arme broeders” te helpen niet te verzuipen (wat eerst dor die EURO veroorzaakt werd).
  Een vicieuze cirkel, waar iedreen slechter van wordt, behalve de elite die het bedacht heeft.
  Allemaal tegelijk uittreden en samenwerking beginnen op democratische, vrijwillige basis is het alternatief.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s